LIFE BETWEEN X
by Kari M.

Siitä on jo kahdeksan ja puoli vuotta kun maikkari laukaisi X-Filesin pilottijakson tuutista ulos. Uskomatonta kuinka aika rientää. Vastahan sitä ammattikoulussa katseltiin kolmannen kauden jaksoja. No rehellisesti sanottuna onhan X-Filesin elinaika ollut pitkä ja tuntunutkin välillä siltä. Monet uudet sarjat ovat nousseet ja kuolleet X-Filesin aikana. Jokaisen fanin tarina yli kahdeksan vuoden ajalta on erilainen. Useat teistä ovat varmasti seuranneet sarjaa jo pilotti jaksosta lähtien kun toiset tulivat mukaan myöhemmin. Ehkä paljonkin myöhemmin.

Minun tarinani alkaa kyllä aivan ensijaksoista mutta siihen se sitten jääkin. Olin silloin 16-vuotias miehenalku ja ammattikoulussa. Jäppisen Jarno hehkutti, että telkkarista alkaa uusi scifisarja. No en minä sitä sen kummemmin noteerannut ja pilottijakso jäikin näkemättä. Kun Deep Throat tuli viikon päästä avasin telkkarin kun jaksoa oli mennyt hyvän aikaan. Ihmettelin että onkos tämä nyt se Salaiset kansiot. "Äijä juoksee ruohikolla ja näkee jonkun valojutskan keskellä kiitorataa. Ei hemmetti, mitäs muilta kanavilta tulee." Tällainen oli ensireaktioni ja siihen se sarjan katselu jäikin. Luvattoman pitkäksi aikaa. Pitkän ajan kuluttua eksyin jälleen maikkarille tiistai-iltana. Nyt aikaa oli kulunut jo niin että vuorossa oli Darkness Falls. Tämän katsoin kokonaan ja mietin että olipas hyvä jakso. Siinä sitten katselin kauden loppuun ja vakuutuin että sarja on seuraamisen arvoinen. Tämä ei kuitenkaan ollut vielä SE hetki.

SE hetki koitti vasta toisen kauden alussa. Joskus Little Green Menin hujakoilla se tapahtui. Silloin sarja iski kuin miljoona volttia. Nauhoitus alkoi The Hostista lähtien ja siitä eteenpäin tiistai-illat oli varattu vain ja ainoastaan yhtä tarkoitusta varten. Hinku alkoi tulla myös aikaisempiin jaksoihin ja siihen pelastus löytyi melko läheltä. Yläasteesta saakka tuntemani elokuvien harras ystävä "Kale" oli nauhoittanut kaikki tähän mennessä tulleet jaksot. Häneltä sain kaikki lainaan ja alkoi ankara kopioiminen. Ensimmäinen tuotantokausi siirtyi haltuuni ja pian telkkarista siihen mennessä esitetyt jaksot olivat plakkarissa.

Siitä olikin sitten hyvä jatkaa. Kolmannelle kaudelle mentäessä sarja parani paranemistaan. Mytologiajaksot olivat silloin kultakimpaleita hopean joukossa. Neljännen kauden hujakoilla sarjan suosio oli huipussaan. Suosikissa oli vähän väliä juttua X-Filesistä tai vähintäänkin jommasta kummasta päätähdestä. Ulkomaiset TV/leffa-lehdet hehkuttivat uutta huippusarjaa, joka tulee olemaan 90-luvun scifimonumentti. Olipa minulla tietotekniikkaosaston palvelimella äärimmäisen pienimuotoinen X-files sivu netissä. Siinä oli pieni infopaketti Mulderista ja Scullysta sekä linkkilista. Se taisi olla siellä n. vuoden jos sitäkään. Siihen aikaan ei tullut vielä mieleenkään tehdä mitään suurempaa. Juuri ennen kuin sarjan piiitkä kesätauko päättyi tammikuun 28. päivä 1998 oli meikäläisen aika lähteä armeijan lempeään huolenpitoon. Neljäs kausi jatkoi jaksolla "Paper Hearts" ja siitä eteenpäin mentiinkin sitten ajastinnauhoituksella. Ennen tätä olin aina varannut tiistai-illan vapaaksi filuille mutta nyt oli turvattava ajastimeen.

Parin kuukauden päästä tuli siirto toiseen yksikköön, jossa vietettiinkin sitten loput kuusi kuukautta. Kyminlinnan yksikkö oli suhteellisen pieni, joten eipä kestänyt kauaakaan kun minut opittiin jo tuntemaan "Mulderina". Eikä X-Files ideologian puolustaminen aina ollut helppoa. Kun yksi haluaa katsoa uutta filujaksoa ja kymmenen muuta jalkapallo-ottelua niin kyllä siinä urheasti sodittiin vaikka häviö olikin meikäläisen puolella varma. Onneksi yksikössä olevat videot olivat kunnolliset ja sain kaikki siististi narulle. Alokasaikana jo päällisin puolin ja nyt uudessa yksikössä hieman paremmin tuli tutustuttua Saskaan, joka ei ollut niinkään X-Files fani mutta lähinnä Marilyn Manson fani. Hänen ansiostaan sain hyviä tippejä siitä, mistä sai tilattua X-Files kamaa. Ja eipä aikaakaan kun kalenteria, lippistä, muutama paita ja sen semmoista alkoi ilmestyä postilaatikkoon.

Tietenkin minun säkälläni X-Files leffan ensi-ilta oli silloin kuin vielä oltiin armeijan muonavahvuudessa. Kyseisenä päivänä olin uuden saapumisryhmän valajuhlassa eräänlaisena "esittelijänä" ja homma alkoi näyttämään huolestuttavalta. Viikonloppuvapaa oli kyllä varma mutta sen alkamisajankohta oli vaarassa siirtyä seuraavaan aamuun. Mainitsin asiasta sotilasmestarille ja eikä ilmekään värähtänyt. Hieman myöhemmin tunsin oloni niin hölmöksi kun olla ja voi. Että pitikin mennä puhumaan X-Files leffan ensi-iltaan ehtimisestä ja vielä sotilasmestarille! Vaikka tunsin hänet melko hyvin niin silti se ei tuntunut kovin hyvältä vedolta. Asennoiduin siihen homma menee auttamattomasti puihin. Yllätys olikin melkoinen kun illan edellä sotilasmestari vapautti minut järjestelijän hommista ja sanoi: "Maja! Toiseksi viimeinen bussi lähtee nyt Kyminlinnaan. Katso että olet mukana jos meinaat ehtiä sinne leffan ensi-iltaan!" Näin tapahtui ja leffa tuli nähtyä. Helvetin hienoa!

Armeijan päätyttyä syyskuun lopussa 1998 ei aikaa jäänyt lepäilyyn vaan suoraan kohti koulun penkkiä. Ammattikorkeaopinnot alkoivat. Jo armeija-ajan loppupuolella noteerasin netissä mielenkiintoisen suomalaisen X-Files saitin. Sami Sorvon Salaiset kansiot -sivu oli kaiken kattava ja mahtava tietopaketti suomalaiselle fanille. Joskus loka-marraskuun hujakoilla alkoi kyteä ajatus omien sivujen pistämisestä nettiin. Armeija-aikana tein silloiselle Kotkan Rannikkopatteriston (nykyään Kotkan Rannikkoalue) nettisivuille uuden ulkoasun, joten kokemusta oli. Rupesin siinä sitten vääntämään X-sivuja mutta kuinkas ollakaan, menin lukkoon.

Mikään ei edennyt mihinkään ja sitä kestikin sitten miltei neljä kuukautta. Lopulta siihen ei tarvittu muuta kuin ajatuksen kirkas leimahdus ja taas näpit syyhysivät päästä nettisivuston pariin. 4.3.1999 ensiversio pasahti nettiin. Sivuston myötä oli kiva ottaa jokin nickname. Xari ei kuulostanut hassummalta vaikka se oli yksinkertaisesti luotu vaihtamalla etunimeni eka kirjan kirjain X:ksi :) Myöhemmiten ajattelin sen vaihtamista mutta se tuntui olevan sen verran hyvin iskostunut sivuilla kävijöiden mieleen että ajattelin pitää sen. Kaiken lisäksi kaverini keksi nimelle mukavan merkityksenkin: "X-Files Authorization and Restrictions Institute" :)

Oman sivustoni avaamisen aikoihin aikoihin osallistuin Mestari Samin X-Files tietovisaan. Tulosten yhteydessä tuli puhetta puuttuvista jaksoista ja pian meillä olikin meettinki pystyssä. Pääsin tapamaan tämän suomalaisten X-Files sivustojen Chris Carterin oikein face to face. Homma toimi heti kättelyssä. Samin rauhallinen ja älykäs persoona samassa kahvipöydässä meikäläisen omalaatuisen huumorin ja täysin arveluttavan persoonan kanssa tuotti loppujen lopuksi melko vahvan lopputuloksen. Toisin sanoen ensimmäinen X-Filesin kautta tullut tuttavuus ei varmasti olisi paremmin voinut onnistua. Tämän jälkeen olemme olleet yhteydessä milloin minkäkin asian tiimoilta mutta honkkaripätkät, verileffat ja X-Files taivavat näytellä kuitenkin suurinta osaa.

Aika kului ja sivusto kehittyi. Aluksi hankala ja rujo käyttöliittymä muuttui myöhemmin selkeämmäksi ja sivuston ulkoasu alkoi tottelemaan tiettyä kaavaa. X-Filesin kulta-aika meni ja tuotanto siirtyi LA:han. Mestariteoksia vielä syntyi mutta kutoskauden jälkeen harvemmin. Kaverini alkoivat pikkuhiljaa jättämään suosikkisarjan. Yksi kerrallaan. Kahdeksas kausi herätti mielenkiintoa kun Patrick saapui remmiin mutta käsikirjoitusten laatu näytti selkeän linjan. Ja se oli väistämättömästi alaspäin. Kahdeksannen kauden puolella olin X-Filesin kanssa lähes yksin. Voidaan melkein sanoa ettei kukaan kavereistani katsonut enää sarjaa. Ironista on sekin, että Lasse, joka aina oli pitänyt X-Filesiä lähes paskasarjana alkoi neutraalilla silmällä katsella jakson aina sieltä täältä. Totuuden lähestyttyä sain kannustettua useat kaverit katsomaan viimeiset jaksot. Vanhojen aikojen kunniaksi.

Nyt olemme tässä. X-Files on päättynyt. Joskus sarjan suosion huippupisteessä sitä luuli että tämä sarja voisi jatkua ikuisesti. Mutta mikään lehmä ei kestä lypsämistä loputtomiin. On päivän selvää, etteivät pari viimeistä kautta olleet enää sitä fiilistä, jota aikaisemmat kaudet olivat pullollaan. Mutta tietysti sarjaa tulee ikävä. Itseasiassa ikävä minulla on jo nyt kun tiedän, että ensi tiistaina ei filuja enää tule. Eikä sitä seuraavana eikä sitä. Kun X-Files pyöri ruudussa seuraavan viikon tarinaa odotti aina vaihtelevalla innolla mutta innolla kuitenkin. Kun sarja oli tauolla sen alkamista aina odotteli. Nyt se kaikki on ohitse. Toivottavasti Carter tekee lupailemansa leffan ja maikkari ilahduttaa meitä aika-ajoin maratoneilla tahi uusinnoilla.

Entä miten käy Restricted Accessin? Sivusto pysyy netissä ja sitä tullaan päivittämään edelleen. Tietenkin päivitysajat voivat hieman venähtää silloin tällöin mutta tarkoitus on, että suomalaisilla faneilla on aina paikka missä muistella vanhaa kunnon scifisarjaa.

Lopuksi haluaisin osoittaa kiitokseni seuraaville henkilöille/tahoille:
(Ei erityisesti järjestyksessä)

 • Chris Carterille, David Duchovnylle, Gillian Andersonille ja kaikille jotka olivat tekemässä X-Files sarjaa.
 • Sami Sorvolle ja hänen nettisivustolleen, joka oli korvaamaton innoituksen lähde tekemään omat nettisivut.
 • Jarno Jäppiselle, joka oli vahva kanssafani ammattikouluaikana.
 • Ammattikoulun tietotekniikkaluokalleni, joka kesti meikäläisen X-Files-vouhotusta.
 • Kimmo Kallioniemelle, joka lainasi ensimmäisen tuotantokauden kun minuun oli filut iskeneet oikein kunnolla.
 • Ammattikoulun pikku palvelimelle, jonne ekan kerran sain X-Filesiä käsittelevät sivut nettiin.
 • Saska Nurmelle, armeijakaverilleni joka kertoi mistä tilata X-Files aiheista krääsää.
 • Sotilasmestari Launiolle, joka järkkäsi minulle iltalomaa niin että ehdin katsomaan X-Files leffan.
 • Adobe Photoshopille, jonka ansiosta sain tehtyä sivustolleni kunnon grafiikat.
 • HotDogille, jonka kanssa koodia on väännetty sivutolkulla.
 • TDK:n EHG-videokaseteille, joissa jaksot lepäävät arkistohyllyssäni.
 • Banana-Expressille, josta on tilattu kaiken näköistä X-Files krääsää kuten kahvikuppi, paitoja ja julisteita.
 • Eräälle Lappeenrantalaiselle levykaupalle, josta ostin todella hienon X-Files julisteen ja joka sittemmin kehystettiin tyylikkääksi tauluksi.
 • HOOPEE:lle, josta on tilattu muutama X-Files aiheinen lippu.
 • Kotkan suomalainen kirjakauppa, jonka kautta on tullut tilattua X-Files kirja jos toinenkin.
 • Bokus.com, josta myös on kirjoja tilailtu.
 • Mailcenterille, josta tilasin X-Files lippiksen.
 • Toni Jaakkolalle, joka edelleen on hieman kiinnostunut filuista vaikka jätti niiden seuraamisen pari vuotta sitten. Jaksaa ainakin kuunnella välillä paasaamistani.
 • Lasse Turpeista, joka ainakin ennen haukkui sarjan ihan paskaksi. Vastustus tuo voimaa. Viimeisien kausien aikaan hän jopa seurasi sarjaa neutraalisti.
 • Raimo Markukselle, joka auttoi ottamaan varmuuskopion nettisivuistani sekä varastoimaan muuta X-Files multimediaa.
 • Kymenlaakson ammattikorkean tietokoneluokille, joissa myöhään illalla istuin imuttamassa X-Files -kamaa sivustolle ja omaan käyttöön.
 • Kaksille Panasonicin videoilleni, jotka yhdessä tarvittiin hoitamaan 202 jakson nauhoitus purkkiin.
 • Antti Husulle, joka ystävällisesti on ollut mukana järjestämässä palvelintilaa videoklipeille.
 • Kirahvi Domainille, joka ystävällisesti lähestyi tarjoten suoraa osoitetta nettisivustolleni.
 • Kotkan Meripäivillä olleita halpapaitakojuja, joista tuli ostettua muutama X-Files-paita.
 • Ikkunaprinsessalle, joka antoi anteeksi pienen mokani :)
 • Olavi Stenroosille, Lukelle, Lazzelle ja kaikille muille suomalaisille X-Files uranuurtajille, jotka ovat luoneet nettiin suomalaisia X-Files-sivustoja suomalaisille faneille.
 • Maikkarille, joka on näyttänyt huippusarjan kokonaisuudessaan ja tehnyt vielä muutaman maratonin meidän fanien iloksi.
 • Pikkuserkulleni Annalle, joka muisti minua hienolla X-Files-tyynyliinalla.
 • PC-Superstorelle, joka hoiti X-Files Gamen sen julkaisupäivänä meikäläisen postilaatikkoon.
 • Kaikille kavereilleni, jotka ovat jaksaneet kuunnella meikäläisen X-Files saunomista kaikki nämä vuodet.

Kiitokset myös kaikille teille, jotka ovat käyneet sivuillani. Teidän kanssa on ollut ilo jakaa nämä hetket aina sivuston aukaisupäivästä lähtien tähän päivään ja toivottavasti myös pitkälle tulevaisuuteen.

- Kari Maja
- Kotkassa 3. päivä heinäkuuta 2003

[Pääsivulle]