-Restricted Access-
 
Millainen sarja on The X-Files eli Salaiset kansiot?

The X-Files on sarja joka kertoo kahden FBI:n agentin, Mulderin ja Scullyn taistelusta ratkoa selittämättömiä ja paranormaaleja tapauksia hallitusten salajuonten keskellä. Kun FBI saa käsiteltäväkseen jutun, joka "hieman" poikkeaa normaalista, se annetaan X-arkistoon joka on näiden kahden agentin toimialaa. Sarjan on luonut Chris Carter, jonka inspiraation kohteena on toiminut vanha amerikkalainen jännityssarja "Kolchak: The Night Stalker." Pilottijakso aloitti sarjan jenkeissä 10. syyskuuta 1993.

Sarja lähti pyörimään Suomessa 31. tammikuuta 1995. Se oli alkumetreillään pienen katsojaryhmän sarja. Melko nopeasti suosio räjähti käsiin ja pian X-Files oli kaikkien huulilla. Sarja on kerännyt monia palkintoja. Fanit rakentavat nettisivuja ympäri maailmaa X-Filesin kunniksi. Kuudennelle kaudelle siirryttyään, suosio alkoi hieman laantua mutta se on edelleen katsotuimpia sarjoja.

Päähenkilöinä ovat siis kaksi FBI:n agenttia. Agentti Fox Mulder on jo hänen sisarensa katoamisen jälkeen uskonut yliluonnollisiin ja paranormaaleihin asioihin. Tutkiessaan X-Arkiston tapauksia hän toivoo löytävänsä vastauksen hänen sisarensa katoamiseen. Agentti Dana Scully on kaksikon skeptisempi osapuoli. Yleensä hän asettaa parinsa teoriat kyseenalaisiksi ja yrittää löytää kaikelle tieteellisen pohjan. Tosin monissa tilanteissa tieteellinen pohja on jäänyt erittäin hataraksi.

The X-Files on maailma jossa selittämättömät tapaukset ja hallituksen salailut ovat ovat arkipäivää. Sarja avaa toisinaan katsojan pohtimaan, voiko joillain tarinoilla olla todellinen pohja. Hallituksen salajuonet, UFOt, selittämättömät tapaukset. Kuka tietää...

Tuskin kenenkään elämä on yhtä antoisa näissä asioissa kuin Mulderin ja Scullyn. Enemmän ehkä Mulderin koska hän on ollut avoin kyseisille tapauksille jo hänen sisarensa sieppauksen jälkeen. Vai onko hänet todella siepattu? Ja yleensä Mulder on silloin paikalla kun jotain henkeäsalpaavaa tapahtuu. Scully on ajan myötä avautunut äärimmäisille mahdollisuuksille. Hän kuitenkin pitää edelleen tieteellistä pohjaa vankempana.


Sarjan uusi sukupolvi - 8. tuotantokausi

Dana Scullyn seitsemän vuotinen pari Fox Mulder on salaperäisesti siepattu ja hän saa parikseen uuden agentin John Doggettin. Yhdessä he jatkavat selittämättömien tapausten selvittämistä vaikka heidän yhteinen alku ei alkanutkaan kovin positiivisissa merkeissä. Scully ja Doggett yrittävät tehdä kaikkensa Mulderin löytämiseksi aina kun on mahdollista.

Erikoisagentti Dana Scully oli ennen vankka tiedenainen mutta seitsemän vuotta Mulderin parina on tehnyt hänestä avoimen äärimmäisille mahdollisuuksille. Voitaisiin jopa sanoa, että nykyään hän uskoo. Erikoisagentti John Doggett on entinen merijalkaväen sotilas eikä usko mihinkään yliluonnolliseen hörhöilyyn. Hänen mielestään yliluonnollisiksi leimatut asiat ovat vain laiskuutta. Kunnon tutkimus tuo vastaukset pöydälle.


Sarjan viimeinen sukupolvi - 9. tuotantokausi

Mulder palautettiin takaisin maan kamaralle 8. kauden lopulla mutta joutui miltei heti piiloutumaan jouduttuaan hengenvaaraan. Nyt kukaan muu kuin Scully ei tiedä hänen olinpaikkaansa ja se pyritään pitää visusti salassa. Scully siirtyi Quanticoon FBI:n koulutuskeskukseen opettamaan. Agentti John Doggett sai uudeksi parikseen X-arkistoihin Monica Reyesin, joka on avoimempi äärimmäisille mahdollisuuksille kuin Doggett. He jatkavat nyt totuuden metsästystä ja saavat aina välillä apua vanhalta konkarilta Scullylta.