Cigarette-Smoking ManKuollut
N: William B. Davis            

Tämä salaperäinen henkilö tunnetaan ainoastaan nimellä "The Cigarette-Smoking Man" eli Tupakkamies tai Syöpämies. Mulder on saanut kyllä kaivettua FBI:n tietokannasta esiin nimen C.G.B. Spender mutta tämän uskotaan olevan vain yksi Tupakkamiehen useista salanimistä. Hän on eräänlainen hallituksen toimihenkilö joka on äärimmäisen salainen ja erittäin voimakas. Hän yleensä työskentelee eräälle vaikutusvaltaiselle ryhmälle New Yorkissa joka tiedetään nimellä Syndikaatti. On hankalaa määritellä hänen arvoaan tai valtaansa kyseisessä ryhmässä. Tupakkamies komentaa salaisia toimeenpanijoita tekemään hänen käskynsä. Toisinaan hän on joutunut luottamaan omiin voimavaroihin. Hän on aika ajoin valvonut ja hallinnut apulaisjohtaja Walter Skinnerin toimia.

Tupakkamies liittyi armeijaan välittömästi kun tuli siihen ikään. Hän kohosi nopeasti ja sai kapteenin arvon jo 25-vuotiaana. Hänen tiedetään sekaantuneen lukemattomiin peiteoperaatioihin ulkomailla joita CIA on järjestänyt. Huhut kertovat Tupakkamiehen toimista Dealey Plazalla Dallasissa vuonna 1963 ja Lorraine motellin lähettyvillä Memphisissä vuonna 1968. Nämä saattavat olla vain tarinoita joilla hän suurentaa mustaa imagoaan hänen salaisten käskyläisten keskuudessa. Mikäli tulee selkeästi ilmi hänen salamurhanneen Kenedyn ja Martin Luther Kingin, hän on kylmäverisempi kuin kuvittelimmekaan. Tupakkamies kuitenkin selkeästi määräsi Alex Krycekin agentti Mulderin pariksi niihin aikoihin kun agentti Scully oli kadoksissa. Hän myös tiukasti valvoo ja tarvittaessa yrittää estää agentteja Mulderia ja Scullya.

Tupakkamiehen henkilökohtainen tausta on erittäin huomattava. Hänen isänsä oli kommunistin kannattaja vuonna 1930 ja hänet hirtettiin Louisianassa vakoilusta vuonna 1941. Tupakkamiehen äiti kuoli syöpään hieman sen jälkeen kun isänsä teloitettiin. Tämän johdosta hänen lähetettiin orpokotiin, jossa hän oli niin kauan kun tuli siihen ikään että pääsi liittymään armeijaan. Hän oli agentti Mulderin isän, William Mulderin ystävä ja kollega. Tupakkamies on myös väittänyt että on tuntenut agentti Mulderin äidin, Teena Mulderin siitä saakka kun Fox oli syntynyt. Myös sellainen pelottava huhu on liikkeellä että Foxin oikea isä saattaakin olla Tupakkamies mutta siihen ei ole saatu mitään varmuutta. Hän on kuitenkin yrittänyt käännyttää Mulderinkin puolelleen ja toisinaan on ollut tilanteita jossa Mulder olisi vain ollut helpompi tappaa. Miksi hän sitten pitää Mulderia hengissä? Eräs vahvistunein tieto on että Samantha Mulder olisi Tupakkamiehen tytär.

Vähän tiedetään Tupakkamiehen harrastuksista tai kiinnostuksista. Hän haaveilee että hänestä tulisi kirjailija mysteereiden ja jännityksen alueella. Hän kirjoittaa salanimellä Raul Bloodworth. Tupakkamies asuu pienessä asunnossa jonka osoite on 900 West Georgia Street, Washington D.C.

Vuoden 1997 alkupuolella jaostonjohtaja Scott Blevins paljastettiin petturiksi ja hän kuoli hämärissä olosuhteissa. Samaan aikaan tarkka-ampuja upotti luodin myös Tupakkamiehen rintaan. Asunto oli yltä päältä veressä mutta ruumiista ei ollut tietoakaan.

Maaliskuussa 1998 Tupakkamies palaa mukaan kuvioihin. Hän on ollut kaukaisella talvimökillä Kanadassa parantelemassa haavojaan vuoden päivät. Alex Krycek hakee hänet takaisin Syndikaatin pyynnöstä. Samoihin aikoihin paljastuu, että Jeffrey Spender on hänen poikansa ja Cassandra Spender hänen vaimonsa. Tupakkamies on tehnyt salaa kokeita Cassandralla yrittäen kehittää tästä ihmisen ja muukalaisen risteymää - hybridiä. Lopulta hän uhraa kapinallismuukalaisille koko syndikaatin ja oman vaimonsa pelastaakseen oman nahkansa. Tekemällä näin hän tuhoaa ainoan Syndikaatin luoman onnistuneen hybrydin, joten muukalaisten maapallonvalloitus aikeet siirtyvät. Koska Tupakkamiehen oma poika Jeffrey kääntyi häntä vastaan, Tupakkamies ampui tätä päähän X-arkistojen toimistossa.

Keväällä 2000 Tupakkamies on vakavasti sairas ja pyörätuolissa. Hän kutsuu Krycekin ja Covarrubiaksen luokseen auttamaan pudonneen avaruusaluksen etsinnässä. Tupakkamies haaveilee vielä salaliiton uudelleenrakentamisesta. Sitä haavetta Tupakkamies ei kauaa saa elätellä, sillä Krycek potkaisee hänet pyörätuolineen alas portaikosta.

Oli miltei varma että Tupakkamies on nyt lopullisesti kuopattu kunnes koittaa kevät 2002. Mulder saa tuntemattomalta henkilöltä avainkortin Mount Weather Complexiin, joka on armeijan salainen tutkimuslaitos. Myöhemmin hän etsii vihjeen avulla käsiinsä miehen, joka avainkortin oli lähettänyt. Mulder löytää hylätystä anasazi-heimon asuinsijoilta luolan, jossa Tupakkamies on pysynyt piilossa miltei neljä vuotta. Hän kertoo, ettei tulevaa pysty pysäyttämään. Hetkeä myöhemmin merkitsemättömät mustat helikopterit pommittavat rauniot maan tasalle ja Tupakkamies heittää lopullisesti henkensä.

Tupakkamies on esiintynyt seuraavissa jaksoissa:

KAUSI 1
1X79 The X-Files - Pilot
1X15 Young at Heart
1X20 Tooms
1X23 The Erlenmeyer Flask

KAUSI 2
2X01 Little Green Men
2X04 Sleepless
2X06 Duane Barry
2X08 One Breath
2X22 F. Emasculata
2X25 Anasazi

KAUSI 3
3X01 The Blessing Way
3X02 Paper Clip
3X10 731
3X16 Apocrypha
3X21 Avatar
3X23 Wetwired
3X24 Talitha Cumi


KAUSI 4
4X01 Herrenvolk
4X07 Musings of a
         Cigarette-Smoking Man

4X09 Tunguska
4X10 Terma
4X15 Memento Mori
4X21 Zero Sum
4X23 Demons


KAUSI 5
5X02 Redux
5X03 Redux II
5X14 The Red and the Black
5X20 The End

KAUSI 6
6ABX01 The Beginning
6ABX03 Triangle
6ABX11 Two Fathers
6ABX12 One Son
6ABX22 Biogenesis
KAUSI 7
7ABX03 The Sixth Extinction
7ABX04 The Sixth Extinction:
             Amor Fati

7ABX11 Closure
7ABX15 En Ami
7ABX22 Requiem


KAUSI 9
9ABX19/20 The Truth (Kuolee)


Lisäksi:

The X-Files Movie


back