TAKAISIN YRJÖLÄN SUKUUN

<>

Numero 37 
 padasjokelainen paikallislehti
Torstaina 15.9.2011

 

Yrjölän sukukirja ilmestyi
 
Yrjölän sukuseura on julkaissut sukukirjan "Yrjölän suku Harmoisista". Sukukirjan julkistaminen tapahtui lauantaina sukukokouksessa Kullasvuoren koululla, jossa paikalla oli lähes sata Yrjölän suvun jäsentä.

Suvun kantavanhemmat ovat Yrjö Yrjönpoika, Harmoisten Purolan talon poikia ja Sofia Antintytär, Harmoisten Hukin ratsutilan tytär, jotka asuivat ensin vaimon sukutilalla, mutta perustivat perustivat sitten uudistilan Harmoisten Sappeeseen Lummene-järven rantaan vuonna 1771. Uudistila sai myöhemmin nimen Yrjölä. Suku ei enää viljele Yrjölän tilaa, vaan tila myytiin Kuhmoisten kunnalle viljelysukuhaaran sammuttua 1920-luvulla. Nykyisin Yrjölän paikalla on tila nimeltä Niemelä.

Yrjölle ja Sofialle syntyi kahdeksan lasta, joista seitsemän eli aikuiseksi. Näistä seitsemästä lapsesta kuuden jälkeläiset tunnetaan melkoisella tarkkuudella tähän päivään asti. Näistä kuudesta peräti viiden jälkeläisiä muutti Padasjoelle.

- Kun katselemme Padasjoelle siirtyneiden jälkelästen sukunimiä tunnistamme monia nykyisiäkin padasjokelaisia sukuja, varsinkin Toritun, Vesijaon ja Auttoisten suunnalta.
Sukukirjassa on 934 taulua, eli tuhansia henkilöitä, ja sen sivumäärä on 396. Sukukirja on paitsi henkilöluettelo, myös kuvaus omasta aikakaudestaan vuodesta 1735 alkaen, kuvailee Pauli Sumanen.

- Lukemalla sukukirjan kaikki jutut ymmärtää paremmin hämäläisen talonpoikaissuvun elämää. Kun aikajänne on näinkin pitkä, on tietysti hyvä nähdä siinä kuvatut henkilöt omassa ympäristössään. Yrjölän suvulla on vankat hämäläiset talonpoikaisjuuret, joista on syytä olla ylpeä.
                                 


Yrjölän suku Harmoisista
Padasjoelle muuttivat :

1. Maria Yrjöntytär (s. 1760, k. 1829 Vesijaon Hakialla). Padasjoella tunnettuja sukunimiä tällä haaralla ovat: Terrihauta, Tevajävi, Heino, Kemppilä, Vuorinen, Helminen, Mäkinen,
Tervakoski.
2. Helena Yrjöntytären ainoa lapsi, Anna Maria Matintytär, joka muutti 1811 Padasjoelle, Toritulle. Tämän sukuhaaran tiedot ovat vähäiset, sillä sen jäseniä on muuttanut sekä Helsinkiin että Porvooseen ja jäljet heistä ovat kadonneet.
3. EevaYrjöntytär (s. 22.2.1769, k. 21.11.1809 Toritulla). Sukunimiä tällä sukuhaaralla: Rekola, Hirvimäki, Rantanen, Ilmonen, Lehtimäki, Töllinen, Pressman, Heinonen, Talikka, Tähtinen, Kivistö, Ottman, Åttman, Saarinen, Heinonen.
4. Matti Yrjönpoika (s. 1774, k 1828). Muutti "kotivävyksi" Vesijaon Hakialle, kuoli lapsettomana. Hakian tila on vanha, vuoden 1571 hopeaveroluettelossa se omisti "yhden leiviskän kuparia, 3 lehmää, 3 hiehoa, 3 vuohta, 3 lammasta, yhden sian ja 2 hevosta". Sen ajan mittapuun mukaan "varakas tila".
5. Ulriikka Yrjöntytär (s. 20.8.1776, k. 26.4.1833 Toritulla). Nykyisiä sukunimiä tällä sukuhaaralla: Skyttä, Järna, Kuisma, Talasvirta, Hokka, Salonen, Pelli, Kotka, Lonka, Arola, Saarijärvi, Hyppönen, Hypen, Kurenlahti, Sumanen, Hietamäki, Perälä, Salminen, Kokkonen, Jalli, Särkijoki, Aaltonen, Holsti, Lindholm.

Muistettakoon, että sukunimilaki tuli Suomessa voimaan vasta 1921, joten sitä ennen Hämeessä sukunimen käyttö oli harvinaista. Ennen vuotta 1921 käytettiin isännimeä Antti Pertunpoika jne.


Käy kirjastossa

Jos haluat varmistaa, että sukukirja koskee omaa sukuasi, sen voit tehdä Padasjoen kirjastossa, johon sukukirjasta toimitetaan kappale. Jos löydät sukunimesi tästä jutusta, kannattaa käydä kirjastosta tarkistamasta, oletko Harmoisten Yrjölän talon  jälkeläisiä. Kirjan lopussa on henkilöluettelo, josta nimet löytyvät helposti.

Kirjaa on saatavana seuraavilta henkilöiltä: Pirkko Koivunen, Kuhmoinen...Terttu Luukko, Auttoinen....Jouni Kankaanpää, Helsinki....-.

Tilaisuudessa julkistettiin myös Yrjölän suvun sukuviiri, jonka selitys on seuraava: ylhäällä on vaakapalkeissa Suomen lipun värit, keskellä on Hämeen punaisella pohjalla Yrjölän talossa käytetty puumerkki ja alhaalla on kolme ilveksen häntätupsua, eli värissä on kuvattuna Yrjölä, Häme ja Suomi. Viirin prototyyppi on sukukirjan kannessa.

 

TAKAISIN ALKUUN