http://gamma.nic.fi/~wirmaila/lehtiart/paikleh/padsan/030803virmj.htm
TAKAISIN SIVUKARTTAAN


Numero 32 
 Padasjokelainen paikallislehti
Torstaina 7.8.2003

 

Wirmailan sukuseura juhli neljännesvuosisataista taivaltaan

Wirmailan rusthollin sukuyhdistyksen 25-vuotisjuhla ja vuosikokous kokosivat viime sunnuntaina Pappilanmäen koululle yli 200 sukuseuran jäsentä. Vaikka juhlasali oli tupaten täynnä väkeä, oli paikalla vain puoli prosenttia kaikista suvun jäsenistä.
- Suvun piirissä on yli 40.000 ihmistä, joista vajaat 500 on liittynyt sukuseuran jäseneksi, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Seppo Unnaslahti.
Vuonna 1978 perustettu sukuseura on maamme vanhimpia ja jäsenmäärältään suurimpia talonpoikaissukuseuroja. Suvun kantaisä on Virmailan ratsutilan isäntä Heikki Pietarinpoika (s. 1586). Tervehdyksensä 25-vuotiaan sukuseuran juhlaan toivat kunnanjohtaja Heikki Jaakkola ja kirkkoherra Heikki Pelkonen. Onnittelijoiden joukossa oli myös Sukuseurojen keskusliiton puheenjohtaja Juha-Veikko Kurki.

Juhlapuheissa kiiteltiin sukuseuran tekemää arvokasta tutkimustyötä. Sukututkija ja sukututkimusoppaiden laatija FT Anneli Mäkelä-Alitalo tarkasteli juhlapuheessaan mm. naisten asemaa entisajan sukuyhteisöissä. 1600- luvun asiakirjoissa naisia ei juuri esiinny. 
- Tämä johtui keskiajanjuridiikasta, jonka mukaan naimaton nainen oli ikänsä holhouksen alainen ja vaimona aviomiehen edusmiehisyyden alainen. Vain leskillä oli mahdollisuus hallita omaa omaisuuttaan, joten he saattoivat päästä maakirjoihin. Naimaton nainen sai täysivaltaisuuden vasta 1863 ja vaimo pääsi  edusmiehisyydestä 1930.
Mäkelä-Alitalon mukaan suku tutkimuksella ja sukuseuraan liittymisellä tavoittaa yhteisöllisyyden ja historiallisen jatkuvuuden tunteen.
- Joskus sanotaan, että ihminen on sivistynyt, kun hän tietää isovanhempiensa vanhemmat. Uusin psykologinen tutkimus liittää juuret vahvasti mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin.

Aktiiveja muistettiin 

Juhlan yhteydessä pidetyssä seuran vuosikokouksessa muistettiin ansioituneita sukuseuranjäseniä. 
Alusta asti sukuneuvostossa istuneet Erkki Sipura ja Simo Mäkelä saivat seuran korkeimman ansiomerkin, Ritarimerkin. 
Sukuneuvostoon valittiin uudeksi jäseneksi Matti Jaakkola.
Kuhmoislainen Veikko Järvinen puolestaan palkittiin suvun pöytäviirillä ja ansiomerkillä. 
Järviseltä ilmestyi viime syksynä kuhmoislaista sukuhaaraa esittelevä Seppien sukua -kirja.
- Haluamme kannustaa suvun jäseniä yksittäisten sukuhaarojen tutkimiseen, 
sillä ne tuovat aina arvokasta lisätietoa sukututkimukseen, sanoo Unnaslahti.

Parasta aikaa valmisteilla on Wirmailan suku II:n toinen painos. 
Täydennystietoja uutta painosta varten otetaan vastaan vielä syksyn aikana. 

TAKAISIN ALKUUN