http://gamma.nic.fi/~wirmaila/lehtiart/paikleh/padsan/010805virmj.htm
TAKAISIN SIVUKARTTAAN


Numero 32 
 Padasjokelainen paikallislehti
Torstaina 9.8.2001

 
  
Virmailan suku koolla Kuhmoisissa

Sukututkimus ja pitäjähistoria saatiin luontevasti sulautumaan toisiinsa viime sunnuntaina Kuhmoisissa, 
kun Virmailan suku oli koolla. 
Seurantalo Kuhmolaan kokoontui hyvän joukon yli 200 suvun jäsentä eri puolilta Suomea. 
  

Viime vuoden lopulla ilmestynyt Kuhmoisten historia vuosilta 1917-1973 antoi aiheen syventyä erityisesti kansan elämään ja historiantutkimukseen entisessä kappeliseurakunnassa, jossa Virmailan suku on vaikuttanut yli 300 vuotta. Historian tekijä, maisteri Ossi Viita, kuvasi kansan elämää 1920-ja 1930-luvuilla kahdesta eri näkökulmasta ikäänkuin talollinenja torppansa lunastanut lohkotilallinen olisivat kertoneet töistään, perheistään tai maailmankatsomuksestaan. Niissä korostui vahva maausko ja luottamus tulevaisuuteen, virkeä kulttuuritoiminta nuorisoseuroissa ja työväenyhdistyksissä sekä halu vaikuttaa kansanvaltaisen yhteiskunnan kehittämiseen. Voimakkaitakin näkemyseroja oli, mutta silti ihmiset elivätkeskenään sovussa. Viita totesi sukututkimuksen ja sukuyhdistystoiminnan lähentävän eri kansalaisryhmiä ja kuljettavan esi-isät ja -äidit erilaisiin murroksiin, joista selviytyneinä he ansaitsevat jälkipolviensa kunnioituksen. 

Juhlan ohjelmaan kuului Seppo Unnaslahden tervehdyssanat, Pirkko Lehtosen lausuntaesitys ja kuhmalahtelaisen Sinikka Toivosen helkkyvät yksinlaulunumerot. Kuhmoisten harrastajateatteri esitti Urho Kiiskisen ohjaaman kuvaelman Historian suutari. Siinä kuvattiin itseoppinutta suutari Fabian Lindeniä, joka toimi valtionarkeologin oppaana Kuhmoisten Linnavuorella lähes sata vuotta sitten. Linden keräsi vuosikymmenet muistitietoa pitäjältä ja hänen käsikirjoituksensa julkaistiin v. 1925 nimellä Keräelmiä Kuhmoisten pitäjän historiasta. Kuhmoisten Mieskuoro kajautti Matti Ruususen johdolla tunnuslaulunsa Partailla Päijänteen sekä Veikko Kilpasen Kuhmoisten murteelle kääntämän laulun Unohtumaton ilta. 

Päiväkahvin jälkeen pidetyssä vuosikokouksessa, jota kuljettivat Veikko Mattila puheenjohtajana ja Marja-Liisa Sipura sihteerinä, kerrattiin mennyttä sekä todettiin sukukirjan ykkösosan tarkistetun painoksen valmistuvan vuoden lopulla. Sukuneuvoston jäseniä valittaessa todettiin, että säännöt pitää uudistaa ja asian valmistelu on käynnistettävä viipymättä. Sukututkimuksen edetessä on löydetty lukemattomia suuria sukuhaaroja, joiden olemassaoloa ei tiedetty 1970-luvun lopulla, kun yhdistys perustettiin. Hallinnon uudistaminen tulee käsittelyyn vuoden kuluttua pidettävässä vuosikokouksessa. Nyt valittiin sukuneuvostoon uusina jäseninä Inkeri Haarla-Kettunen ja Marja Soikkeli. Viime vuosina ansioituneet sukututkijat Anneli Hongelin, Riitta Roitto ja Eero Torkkeli saivat Virmailan sukuviirit kaiverruksin varustettuina. TV l oli juhlaa kuvaamassa ja äänittämässä. Televisiosta on tulossa viisiosainen ohjelmasarja, joka kertoo sukututkimuksesta päähenkilönä Tarja Laaksonen

Iltapäivän hartaudessa Papinsaaressa kuultiin kanttori Heikki Korhosen urkusooloja ja rovasti Juha Palvan puheenvuoro. Huomattava osa juhlakansaa jaksoi olla päivän päätöstilaisuuteen saakka. Ennen kotimatkalle lähtöä Virmailan suvun edustajat Seppo Unnaslahti ja Kalevi Vuorela laskivat kukkalaitteen historiaa tutkineen suutari Fabian Lindenin muistomerkille. Yleisön joukossa oli useita, jotka olivat ensimmäistä kertaa Virmailan sukujuhlassa.

Varmasti tulemme seuraavina vuosina uudelleen, he kertoivat.
 
Monipuolinen ohjelma ja elämykset antavat eväitä elämän arkipäivään. 

Seppo Unnaslahti.
 
 

 

TAKAISIN ALKUUN