http://gamma.nic.fi/~wirmaila/
TAKAISIN KANSILEHTIIN
VIRMAILAN UUTISET

WIRMAILAN RUSTHOLLIN SUKUYHDISTYKSEN JÄSENLEHTI
Toimittaja Kalevi Vuorela

 
  
 
VIRMAILAN UUTISET

Numero 2 Heinäkuu 1983


vu83


Taiteilija Päivö Suomelan 
suunnittelema uusi sukuviirimme


UUSI SUKUVIIRIMME

On tunnustettava, ettei minulla ryhtyessäni Wirmailan Rusthollin sukuviiriä suunnittelemaan ollut paljonkaan kokemusta alalla. Ateneumissa 35 vuotta aikaisemmin olin kyllä istunut heraldiikan luennoilla, mutta sen jälkeen olin suunnitellut vain kaksi standardia (Pohjois-Haagan Urheilijat ja Myllypuron Myllykerho) sekä eräälle tuttavalle vaakunan. Virmailan viiri merkitsi siis melkoista haastetta, jonka otin perin juurin tosissani ja tunteellakin. 

Erilaisia luonnoksia tein kymmeniä, joista sitten karsiutui viisi valmista ehdotusta sukuneuvostolle sen viime kesän kokoukseen. Näissä vaihtoehdoissa, lähes kaikissa, esiintyi Virmailan kaarteleva siluetti kuvajaisineen. Muita aiheita olivat; hakkapeliitta, jalustin, kirkkovene ja Padasjoen vaakuna sekä tekstinauha. 

Sukuneuvosto hyväksyi Virmailan siluetin ja kirkkoveneen yksimielisesti. Muista aiheista syntyi keskustelua. Padasjoen vaakuna ja tekstinauha todettiin nekin tarpeellisiksi, mutta ei päätetty, kumpi, ratsumies vai jalustin, tulisi mukaan. Asia jätettiin saman kesän sukujuhlassa ratkaistavaksi. Sukujuhlan yhteydessä pidetyssä äänestyksessä voitti sitten ratsumies varsin selvästi pöytäkirjasta varmaan löytyy tarkka tuloskin. Lopullista sommittelutyötä tuntui aiuksi häiritsevän osa-aiheiden runsaus, mutta tulos ei kuitenkaan vaikuta ahdetulta: Ylinnä on punainen tekstinauha, sen alla ratsumies ja punavalkoinen Padasjoen vaakuna. Mies ratsastaa poispäin vaakunasta kotipitäjästä Eurooppaan, taistelukentille. Hevosen asento on sotaratsulle tunnusomainen – kahdelle jalalle karkaava. Mieheen yritin saada sekä sotilaan että talonpojan hahmoa. Alinna on kirkkovene Virmailan vuoret taustanaan, vuoret kuvastuvat veteen. Kirkkovene näkyy vain osittain, matkan suunta on toinen kuin ratsumiehellä – kotiin  päin. Soutajat ovat jäyhiä hämäläisiä. Yksi soutajista edustaa suvun vahvoja naisia. 

Viirin värit ovat sininen, valkoinen ja punainen. Sininen on taitettu, ja itse pidän siitä erityisesti. Se on hillitty ja arvokas, ja siinä on ikäänkuin ajan patinaa. Punainen loistaa sitä vasten kauniin hehkuvana. Viirin värit eivät ole niinkuin valitettavasti monen muun näkemäni viirin karamellin kirkkaita. Toivon, että viiri löytää tiensä mahdollisimman monen Wirmailan Rusthollin suvun jäsenen kotiin juurien symbolina ja sopivana koriste-esineenä.

Päivö Suomela 

TAKAISIN ALKUUN