http://gamma.nic.fi/~wirmaila/
TAKAISIN ARTIKKELILUETTELOON

VIRMAILAN UUTISET

WIRMAILAN RUSTHOLLIN SUKUYHDISTYKSEN JÄSENLEHTI

 
Toimittaja Kalevi Vuorela
Heinäkuu 1984
SUKUTUTKIMUSTA
CHARLES LAURELLIN SUKUKIRJA
VK = Virmailan Kirja, ilm. 1981.

Virmailasta polveutuneen Charles (Kalle) Laurellin (s. 1895, k. 1982) suvusta laadittu arvokas ja monipuolinen sukukirja ilmestyi syksyllä 1983. Suurikokoisen, runsaastikuvitetun ja siisteihin kansiin sidotun kirjan on kustantanut Finnroots Inc./Sukutieto Oy, ja sen hinta on 900 mk. 

(Tarja Laaksonen 9.3.2000: Rakennus, jossa Sukutieto Oy:n toimitilat sijaitsivat Turussa, paloi ilmeisesti jo 1983 tai 1984. Palossa tuhoontuivat kaikki materiaali ja painotuoreet teokset, joita oli laadittu useista suvuista. Esim. Laurell'in kirjaa ei ehditty toimittamaan kuin suvun jäsenille, ei esim. kirjastoille tai arkistoille. )

Sukutieto Oy:Ilä on Turussa toimisto ja siellä asiantunteva, tarkka ja kärsivällinen henkilökunta, joka on jaksanut ottaa selville tuhansien suvun jäsenten täsmälliset henkilötiedot, haastatella satoja henkilöitä ja hankkia näiden valokuvat teosta varten. Tutkimus, joka on ilmeisesti tullut maksamaan suuria summia, on rahoitettu amerikkalaisten sukulaisten taholta. Tutkijoilla on täten ollut verrattomasti paremmat taloudelliset edellytykset työhönsä kuin esim. Virmailan sukuyhdistyksellä, joka yrittää pysytellä pinnalla 25 markan jäsenmaksun turvin. 
Olemme erittäin iloisia kirjan ilmestymisen johdosta, sillä se sisältää runsaasti lisäaineistoa myös monista Virmailan suvun jäsenistä.

Charles Laurellin isä Karl Emanuel Laurell (s.1854) oli syntyisin Virmailan Nurmitaipaleen torpasta, mutta ei itse kuulunut Virmailan ratsutilan sukuun. Hänen velija sisarpuolensa sen sijaan kuuluivat n.s. Karvalin torpan sukuhaaraan. Mainittakoon, että Karl Emanuel Laurell perusti Virmailan Rantalan torpan n. 1878 ja asui siellä perheineen kymmenkunta vuotta. Hänen muutettuaan pois paikkakunnalta Rantala jäi hänen (Virmailan sukuun kuuluvan) sisarpuolensa Maria Aarontytär Laurellin ja tämän puolison Eerik Juho Ekmanin viljeltäväksi. (Ks. VK s. 423) 

Karvalin suvun kantaäiti oli Maria Juhontytär Wirmala (s.1766, k.1852, VK no 40). Muutamat hänen lapsistaan lähtivät palvelukseen muihin pitäjiin ja katosivat tutkijoiden ulottuvilta. (Vrt. VK s. 302.)
Nurmitaipaleeseen jääneen tyttären Leena Grönlundin (VK no 1807) jälkeläisistä uudessa sukukirjassa on sen sijaan paljon täsmällistä tietoa. Mainitsen vain joitakin Virmailan suvun jäseniä.
Emma Maria Ekströmin (VK no 1817), Virmailan Aholan eli Kelttulan emännän, jälkeläisistä kirjassa on täydellinen luettelo. Heihin kuuluivat mm. Olga Sofia Nieminen (VK no 1823) ja tämän lapset Eino, Leo, Saima, Kerttu ja Veikko Nieminen.
Avovaaran perheestä teoksessa on edustavia kuviakin. Myös Emil Aholan (VK no 1825) suuri perhe on hyvin selostettu. Mukana ovat Irja Vesko, Emil Olavi Ahola, Laila Lehto, Matti Lehto, Helvi Johansson, Irma Kantola, Aatto Ahola, Raili Ristimäki, Seija Ahola ja Veijo Ahola. 
Ferdinand Ekströmille (VK no 1818), joka muutti Helsingin pitäjään, on löytynyt suuri määrä jälkeläisiä. 
Matilda Ekström/Jopila (VK no 1820) avioitui littiin ja sai kymmenkunta lasta, joista osa muutti Amerikkaan. 
Eerik Aadolf Laurellin (VK no 1814) pojan Heikki Laitorannan sukua on löytynyt Hirvensalmelta ja Nokialta. 
Aaro Laurellin (VK no 1815) eli Mouvarin/Rantalan suku on osoittautunut hyvin laajaksi. 
Edla Maria Ekman avioitui Kesälahdelle (6 lasta). Juho Albin Ekman (VK no 1852) viljeli tilaansa samoin Kesälahdella (10 lasta). Hänen tyttärensä Aino Teppana ja Selma Kosola elävät siellä edelleen. Pojantytär Helvi Kaarina Mikkonen on lääkärinä Lieksassa. Myös Lydia, lida, Juho Eevert, Olga ja Emma Ekmanin suvuista on tarkka selostus ja useita kuvia. 
Edla Aarontytär Laurellin (VK no 1845) lapsia olivat mm. lida Peltonen Teiskossa ja Kalle Arvola Hausjärvellä. 
Gabriel Laurellin (VK no 1846) suvusta Antero Linnajärvi elää Helsingissä; Aarne Lavenin tyttäret Pirjo Järvinen, Pirkko Tapaninen ja Saija Vihonen asuvat Lahdessa.
Kristina Snellmanilla (VK no 1847) oli 9 lasta; vanhimman pojan Eevertin pojantyttäret Sinikka Hurme ja Leena Behm asuvat Lappeenrannassa. 
Alma Kettusen (VK no 1917) jälkeläisiä ovat Terttu Tammivainio, Riitta Kiiski ja Maarit Behm. 
Heikki Snellmanin (VK no 1920) tytär Terttu Linkoheimo elää Helsingissä. 
Aaro Laurell/Laurimon (VK no 1849) sukua ovat Sulo Laurimo, Mirja Tanninen Hämeenlinnassa ja Irja Leppänen Lammilla.
Emma Vuorisen (VK no 1850) lapsenlapsia ovat Usko Laurell ja Kaarlo Siren Kangasalla sekä Eila Lahtinen Suoramassa. 
Kirjassa on myös selostus Auttoisten Jaakkolan suvusta Susanna (VK no 898) ja Kalle Jaakkolasta (s.1853) lähtien. 
Siihen kuuluvat Maria Vuorisen (VK no 917) lapset Ossian Vuorinen, Anelma Pykälistö ja Pentti Vuorinen Padasjoella. 
Väinö Kustaan (VK no 918) lapsia ovat tunnetut padasjokelaiset, maanviljelijä Timo Jaakkola ja emäntä Laila Kartano.

”Virmailan uutiset” lähetetään nyt useille Laurellin sukukirjassa mainituille, Virmailan sukuun kuuluville henkilöille.
Täten heidät halutaan toivottaa tervetulleiksi sukuyhdistykseen. 
 

TAKAISIN ALKUUN