http://gamma.nic.fi/~wirmaila/VUlehti/vu2005/
TAKAISIN ARTIKKELILUETTELOON

VIRMAILAN UUTISET

WIRMAILAN RUSTHOLLIN SUKUYHDISTYKSEN JÄSENLEHTI

Numero 24 
Toimittaja Kalevi Vuorela
Heinäkuu 2005

 
Hälsningar från Småland
Hannu och Ingegerd Ruokola
Till alla släktingarna!

Jag ber vänligen att alla släktingar i Sverige, som denna tidning når, 
kunde sända sina telefonnummer och postadresser och e-postadresser tilI mig.
Särskilt viktigt är detta, när man flyttar. Det blir mödosamt för rnig att jaga efter nya adresser
och telefonnummer genom nummerupplysning. Jag hoppas, att vi kunde ordna släktträffar som vi haft tidigare och
att det skulle bli fler och fler, som knyter kontakter tilI sina rötter. Detta blir ännu viktigare för de släktingar, som inte kan
finska, och på detta sätt kunde man känna samhörighet med sin finska släkt.

Hannu Ruokola
Tyngelgatan 19, 33026 BURSERYD, (tel. 0371-50259)
E-post: haning@burseryd.biggnet.se
(Obs. Ny E-post adress 26.2.2006)

Lördagen den 9 april var det en stor fest på Finska föreningen i Borås. Heikki Helminen, som är inlemmad i vår stora släkt genom sin hustru, fyllde jämt och hade ordnat en rejäl fest för släkt och vänner och man räknade att ca 140 personer hade kommit för att gratulera honom. 

Heikkis föräldrar lever inte längre och hans syster kunde inte komma pga hälsoskäl, så att de finska gästerna kom från Terttus sida. Terttus mamma Aune Saukko var vid god hälsa, fast hon har passerat 90 år för två år sedan. Hon bor i Lahtis och tillhör Lillgårds-släkten via Sipura. Sedan kom Terttus systrar Mirja och Marjatta och hennes broder Markku med respektive. 

Men det var många vänner, som Heikki och Terttu har fått i Finska föreningen, där de har varit engagerade länge. Heikki leder numera Finska Pensionärsföreningen i PRO:s regi. Men under sitt yrkesverksamma liv har Heikki och Terttu varit engagerade i textilindustrin, som Borås har varit välkänd för i hela Svea Riket. Tyvärr har textilindustrin fått stryka på foten och numera köper vi "svensk tillverkning i Vietnam". Under sin sista tid i arrbetslivet jobbade Heikki på Halens postordervaruhus. Där har han gjort i ordning många beställningar tilI köpsugna kunder. Terttu har synat tyger på Borås Wäveribolag, så att kunderna får bara den bästa kvaliteten. 

Heikki och Terttu bor på Skånegatan i sin lägenhet på tredje våningen och har sin trevliga sommarstuga i Vänga ca 20 km från stan, där de brukar vara på somrarna. Läget är lugnt vid en sjö, där de kan mata fiskar och djur sam går på land. Inte så länge sedan fanns det kallen Tilda, som var med på stugan. Heikki odlar sitt musikintresse genom att sjunga sola och i körer, i den finska kyrkokören i Caroli församling och leder PRO-kören. Och när Heikki och Terttu kommer tilI oss i Burseryd, då har han en del noter med sig för att visa för mig och vi brukar ha lite allsång. Det är trevligt.

Festligheterna leddes av barnen Juha och Sari. De och deras familjer också stod för serveringen. Goda, osthaltiga smörgåstårtor bjöds vi på samt goda tårtor tilI kaffet plus massa småkakor, så att ingen behövde gå hungrig från kalaset. Under  tiden underhölls vi av ett "husband". Pensionärskören sjöng två gånger för sin ledare flera sånger. En van kåserade skämtsamt om Heikkis liv och flera hälsningar frambars avolika andra. Jag deklamerade Topelius' Under rönn och syren och två korta dikter av Edit Södergran. 

Efter själva festen samlades släktingarna och tog några kort, när vi nu hade möjligheten att vara tillsammans. Gunnar och Birgit Adolfsson är Juhas frus, Ann-Louises, föräldrar och Magnus Adolfsson är hennes bror. Juha och Ann-Louise har två flickor, Matilda och Emelie.  amiljen bor i Partille nära Göteborg. Saris sambo heter Kristian Grahn, Sari och Kristian bor i Stockholm. 

"Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång..." 
Vi tackar Heikki och Terttu för en trevlig fest och 
vi är glada över att ha såna pigga 70-åringar i vår stora släkt!

Hannu och lngegerd från Småland.


Här får du alltså något att sätta in i tidningen. Lite om Heikki Helminens kalas i Borås. 
Och en liten vädjan tilI släktingarna i Sverige. Jag har varit sjukskriven efter att ha fallit med min motorcykel i februari, 
men nu är jag rätt så bra och snart ska jag börja jobba igen. Jag har hunnit lyssna på musik; 
min favoritmusik är fransk, romantisk orgelmusik och mässor och oratorier.
Nu kommer Valborg, som man firar här  med brasa, vårtal och körmusik i hembygsparken i Burseryd på Valborgsmässoaftonen. 
Då fyller vår kung år, så att vi flaggar den dagen. 
Första maj är helt annat, det enda positiva ar väl det, att du firar din födelsedag!

Med vårlig hälsning Hannu.


TAKAISIN ALKUUN