Vangora - kotisivulle Vangora - Turkkilaisten kissojen yhdistys
In English Mitä uutta Vangora-yhdistys Toimihenkilöt Säännöt Toimintasuunnitelma Kuinka liittyä Vangoran jäseneksi Rodut Turkkilainen angora Turkkilainen van Kasvattajia Siitosuroksia Tilastotietoa Lista kissoista Kuvia kissoista Pentukoppa Näyttelytuloksia Jäsenten kotisivuja Postia / palautetta meille

Etusivu / Rodut /

Turkkilainen angora

viiva.jpg (1012 bytes)viiva.jpg (1012 bytes)

 

Turkkilainen angora on vanhimpia alkuperäisiä kissarotuja. Rotu on kotoisin Kurdistanista, Turkista. Sen järjestelmällistä kasvatusta tunnetaan jo 1400-luvulta. Rodun käydessä harvinaiseksi kotimaassaan ja muualla, Turkin valtio aloitti 1960 Ankaran eläintarhassa suunnitelmallisen kasvatuksen kannan elvyttämiseksi. Vuonna 1966 Turkkilaisia angoria oli jäljellä 30 yksilöä. Ylimääräiset pennut luovutettiin eläintarhasta muille kasvattajille, erityisesti USA:han, jossa ensimmäinen pentue syntyi 1963. Suomeen ensimmäiset angorat tulivat Venäjältä vuonna 1990.  Tällä hetkellä Suomessa on noin 200 Turkkilaista angoraa.

Luonteeltaan Turkkilainen angora on erittäin seurallinen ja ihmisrakas kissa. Se osallistuu kaikkiin touhuihin talossa, usein olkapäällä istuskellen, ellei syliin pääse. Se katselee vieressä, kun tiskaat astioita ja tulee jopa saunomaan kanssasi. Turkkilaista angoraa pidetään useimmiten yhden ihmisen kissana, ja totta onkin, ettei se välttämättä esittele parhaita piirteitään vieraille, mutta kyllä kaikki lähipiirin ihmiset saavat ylitsevuotavaa rakkautta osakseen.

Se on eloisa kissa, joka nauttii leikkimisestä joten saat siitä varmasti leikkikaverin halutessasi. Se on myös hyvin sopeutuvainen kissa, joten sille kelpaavat asuinkumppaniksi niin lapset, muut kissat kuin koiratkin, mutta mieluiten se  leikkii ihmisten kanssa. Se sopeutuu hyvin sisäkissaksi eikä tarvitse kovin suurta asuintilaa, jos vain sen kanssa jaksaa leikkiä ja hankkii sille korkean kiipeilypuun, sillä se nauttii oleskelusta korkeilla paikoilla. Yleensä se ei kylläkään kiipeile, vaan keksii muut keinot päästä talon korkeimmälle näköalapaikalle, varsinkin kun sillä on vahvat jalat, joilla hyppiä.

Turkkilaiselta angoralta löytyy myös aitoa kissan luonnetta. Se on oman arvonsa tunteva ja erittäin älykäs kissa, joka saa tahtonsa läpi tavalla tai toisella ja osaa kertoa, mitä mieltä se on asioista, valitettavasti joskus myös silloin, kun sitä ei kovin paljon toivoisi, kuten eläinlääkärillä tai näyttelyissä.

Back.gif (1697 bytes)Sivun alkuun

ROTUMÄÄRITELMÄ
viiva.jpg (1219 bytes)viiva.jpg (1219 bytes)
Turkkilainen angora on hyvin sopusuhtainen, viehkeä, notkea kissa joka näyttää ylväältä ja sujuvaliikeiseltä. Naaraat ovat keskikokoisia, urokset hieman kookkaampia.

Pää on pieni tai keskisuuri, kiilanmuotoinen, leveä päälaelta ja pää kapenee kevyesti leukaa kohden. Nenä on keskipitkä, siinä on loiva painauma, ei stoppia eikä jyrkkää otsapengertä. Leuka on kevyesti pyöristynyt, leuan kärki muodostaa pystysuoran linjan nenän kanssa. Leukaperät ovat kapenevat.

Korvat ovat pitkät, teräväkärkiset, leveät tyvestä, hyvin karvoittuneet ja tupsulliset. Ne sijaitsevat korkealla päälaella ja ovat pystyt. Silmät ovat suuret, mantelinmuotoiset, hieman vinoasentoiset. Kaikki silmien värit ovat sallittuja.

Kaula on keskipitkä, hoikka ja ylväs.

Luuston tulee olla hyvä, rintakehän sirorakenteinen, vartalon hoikka, ylväs ja notkea. Takaosa on hieman etuosaa korkeampi. Jalat ovat korkeat, takajalat etujalkoja korkeammat. Tassut ovat pienet, pyöreät ja sorjat ja varpaiden välissä on tupsut. Arvostelusta hylkäämisen perusteena on persialaisen vartalontyyppi.

Häntä on pitkä ja kapeneva: leveä tyvestä, kapea hännänpää. Häntä on hyvin karvoittunut.

Turkki on vartalolta keskipitkä, kauluri on pitkä. Karva on hyvin hienoa ja silkkisen kiiltävää. Turkki on silkkinen ja pehmeä, hieman laineikas vatsassa. Ei alusturkkia. Kaikki värit ovat sallittuja, mukaanlukien valkolaikut, paitsi naamiovärit, suklaa, lila, kaneli ja beige. Kissa jaetaan arvostelussa yhdeksään väriryhmään.

Huomautuksina mainitaan, että aikuisille uroksille sallitaan posket, kauluri ei ole valmis ennen 1 vuoden ikää ja että kesäturkki on huomattavasti talviturkkia lyhyempi. 

Pisteet muodostuvat seuraavasti:

  • Pää (muoto, nenä, otsa, leukaperät ja hampaat. Korvien muoto ja sijainti) 25 pistettä
  • Silmät (muoto ja sijainti) 10 pistettä
  • Vartalo (muoto, koko, luusto, jalat ja tassujen muoto) 30 pistettä
  • Häntä (muoto ja pituus) 10 pistettä
  • Turkki (rakenne ja laatu, pituus) 20 pistettä
  • kunto 5 pistettä

Kuvia angorista - Rekisteröinnit vuosittain

 

Back.gif (1697 bytes)Sivun alkuun

Mitä uutta? - Vangora ry - Rodut - Kuvia -
Pentukoppa - Tuloksia - Jäsenten sivuja 

Postia meille

In English - Palaa alkuun