tutkielma| liitteet | kuvat | kartat
linkkejä  | MultiBalanCE
pääsivulle
 

Tolkienin taruissa aseilla on suuri merkitys. Taistelussa kunnon miekka, keihäs tai kirves voittaa sata örkkiä jase tekee käyttäjästään lähes voittamattoman.Tällainen suurhaltiamiekka leikkaa muita metalleja ja joissain tapauksissahaltiamiekan kanssa voi vaikkapa keskustella! Tässä esiteltynämuutamia Keskimaan tarujen legendaarisia aseita ja niiden historioita.


Miekat:
  Kuuluisin keskimaan tarujen miekka on ehkäpäNarsil ,myöhemmin nimeltään Andúril(Murtunut Miekka). Narsilin takoi nogrodilainen Telchar ja se kuului alunperin Elendilille, Numeronin viimeisen kuninkaan pojalle ja polveutui näin siis Eärendilistä. Elendil kaatui taistelussa Sauronia vastaan ja Narsil katkesi. Myöhemmin se taottiin uudeksi Rivendelissä ja sen uudeksi nimeksi tuli Andúril. Sitä kantoi Aragorn II Sormuksen Sodassa. Taistelussa Andúril hohti sinertävää valoa.
  Glamdring alias vainovasara oli Hobitissa ja SormustenHerrassa Gandalfin miekkana. Hobitissa mainitaan kuitenkin, että Glamdringoli alkujaan muinaisen Gondolinin kuninkaan Turgonin miekka aikojen alussa.Myös Glamdring hohti valoa örkkien ollessa lähettyvillä.
  Silmarillionissa haltioitten korkea kuningas Fingolfin kantoimiekkaa nimeltä Ringil. Miekka kuitenkin hukkui Fingolfinintaistelussa itse Morgothia vastaan. Fingolfin näet tökkäsitaistelun päätyttyä miekan viimeisillä voimillaan Morgothinjalkaan.
  Gurthang  eli kalmanrauta eli musta miekka, aikaisemmalta nimeltään Anglachel. Anglachelin, samoin kuin sen parinAnguirelin teki pimentohaltia Eöl. Anglachel oli Doriathilaisen Beleginmiekka. Turin surmaa vahingossa miekalla Belegin. Tämän jälkeenmiekka taottiin uudeksi Nargothrondissa ja se sai nimekseen Gurthang. Gurthangniitti laajalti mainetta Turinin käsissä. Myös Turin kuolitähän miekkaan itse.
  Piikki oli lyhyt miekka, jota käyttivät erityisesti hobitit Bilbo ja Frodo. Piikkiä käyttelivät myös muut hobitit ja se sai mainetta Sormusten Sodassa. Piikki oli vanhaa suurhaltia tekoa ja se säkenöi valoa örkkien ollessa lähettyvillä.
Muita miekkoja:
  Aranrúth, Thingolnin miekka
  Orkrist, hiidensurma, Thorinin miekka

Keihäät:
  Aeglos oli Fingonin pojan Gil-galadin keihäs. Aeglos sai mainetta erityisesti ihmisten ja haltioiden viimeisen liitonsotajoukoissa. Örkit kavahtivat Aeglosia ja Gil-galad oli suorastaanvastustamaton. Gil-galad kaatui kuitenkin taistelussa Sauronia vastaanja Aeglos hävisi.

Muita aseita:
  Grond eli alamaailman vasara oli Morgothin aseena taistelussa Fingolfinia vastaan. Grond oli valtavan kokoinen ja joka iskulla se repäisi maahan aukon, josta tulvi laavaa ja lenteli kiviä.Seitsemän kertaa ehti Fingolfin väistää taistelussaGrondin, mutta lopulta hän kompastui ja jäi Morgothin jalan alle.
 


Ringil, Fingolfinin miekka


Grond, Morgothin nuija

Send e-mail to Web-master: Timo.Hiekkanen@nic.fi