Vasabladet Net Edition 25.4.2001        http://www.vasabladet.fi/


Sju NHL-spelare möter Vasalegender på lördag

Pietarinkadun Oilers och Vaasa Legends i välgörenhetsmatch
 
VASA  Mikael Nordman
 
Sju ishockeyspelare med NHL-karriärer bakom sig kliver in i rinken i Vasa ishall på lördagen. Alla finns i Pietarinkadun Oilers, som spelar en välgörenhetsmatch mot Vaasa Legends.
Oilers, som består av finländska musik- och hockeystjärnor, tränas av Matti Hagman. En man som spelat NHL-hockey i både Boston och Edmonton.
Mest känd av hockeyspelarna i Oilers är Jari Kurri – Finlands genom tiderna bästa ishockeyspelare. Jari Kurri har vunnit fem Stanley Cup-titlar med Edmonton, där han var radarpar med megastjärnan Wayne Gretzky.
Jari Kurri hann också representera Los Angeles, New York Rangers, Anaheim och Colorado under sin långa karriär i de Nordamerikanska rinkarna.
Två spelare som fortfarande är aktiva i NHL finns med – Olli Jokinen och Jyrki Lumme.
Jokinen spelar numera i Florida, men har också hållit till i Los Angeles och New York Islanders. Jyrki Lumme spelar i Phoenix och har också varit i Montreal och Vancouver.

Välmeriterade Sport-spelare

En av de mera kända spelarna är Christian Ruuttu som lirat i Buffalo, Vancouver och Chicago. Mikko Mäkelä har spelat i New York Islanders, Los Angeles, Buffalo och Boston. Målvakten Kari Takko har tillhört både Minnesotas och Edmontons lag.
NHL-stjärnorna ställs mot hockeylegender från Vasa. I Vasalaget finns ett dussin spelare som var med under Sports säsong i ligan 1975-1976. De är Håkan Hjerpe, Simo Hytönen, Olli Saarinen, Kari Helander, Antti Ylihärsilä, Harri Saario, Raimo Brax, Bengt Österblad, Kari Ristimäki, Jaakko Hyytinen och Matti Skyttälä.
Hjerpe och Saarinen är de mest meriterade. Hjerpe har spelat ligahockey i Finland med TPS och Sport. Han har också lirat i den schweiziska ligan och i svenska elitserien.
Saarinen har förutom ligakarriären i Sport och K-Reipas hunnit med en OS-turnering, i Lake Placid 1980.
Andra spelare i Vaasa Legends med ligaerfarenhet är Jari Munck, Kenth Westerlund, Kari Teräväinen, Jyrki Latva och Kalevi Aho.

Pengarna går till välgörenhet

Välgörenhetsevenemanget, till förmån för Vasa mödra- och skyddshem, innehåller en hel del annat än ishockey. I Pietarinkadun Oilers ingår en hel rad kända finländska artister. Till Vasa kommer bland andra Mato Valtonen från Leningrad Cowboys. Saku Kuosmanen och Pave Maijanen är andra känd artister som ska uppträda i Vasa.

Kvällsshow efter matchen

Showmatchen på lördagen börjar klockan 16 och programmet är över cirka 18.30. Därefter blir det kvällsshow från klockan 19 på Hotel Radisson SAS med Pietarinkadun Oilers All Star Band, därifrån inträdesintäkterna också går till skyddshemmet.
Pietarinkadun Oilers har turnerat i tio år. Under de åren har gruppen samlat ihop över sju miljoner mark. Oilers brukar ha tre framträdanden per år, två i Finland och ett utomlands.
Hockeylaget har aldrig förlorat en match under dess tioåriga historia.