HYVÄÄ RUOKAA LAPSILLE

 

Vaasan kaupunginvaltuusto päätti vihreiden aloitteesta kokouksessaan 11.12.95 säilyttää ruoan valmistuksen kouluilla. Lisäksi päätti valtuusto suosia ekologisia eli luonnonmukaisesti viljeltyjä tuotteita kaupungin keittiöissä. Valtuuston periaatepäätös oli tervetullut kannanotto sillä jo pitempään on virkamiehillä ollut pyrkimyksenä keskittää ruoan valmistusta suuriin supereinestehtaisiin. Tarkoituksena on jättää koulujen keittiöt pelkiksi eineksien lämmityspaikoiksi. Jatkossa ei mikään sitten estäisi tuomasta valmisruokaa jäähdytettynä vaikka ulkomailta asti.

Kaupunginhallitus teki 30.10 päätöksen Kauppaoppilaituksen keittiön saneerauksesta "Cook and chill"-periaatteella toimivaksi einestehtaaksi. Täällä tullaan valmistamaan jopa 2500 ruoka-annosta päivässä. Valmistuksen jälkeen ruoka jäähdytetään ja säilytetään kylmätiloissa. Einekset siirretään pari kertaa viikossa sitten entisiin oikeisiin keittiöihin lämmitettäväksi. Valmistuksesta on saattanut tällöin kulua viisikin päivää. Näillä eineksillä on tarkoitus ruokkia lukiolaisia ja teknisen viraston henkilökuntaa kauppaopiskelijoiden lisäksi.

Pyrkimyksenä oli myös rahdata tulevaisuudessa einekset Merenkurkun yläasteelle (ent. Yhteiskoulu). Valtuuston päätös onneksi estää tämän.

Vihreiden tavoitteena on tietysti myös ruoan valmistuksen säilyttäminen päiväkodeissa. Se on vieläkin tärkeämpää kuin nyt saavutettu päätös, joka koski ruoan valmistuksen säilyttämistä peruskouluilla. Uskoisin valtuustosta löytyvän tahtoa myös päiväkotien ruoanvalmistuksen säilyttämiseen mikäli se joutuisi uhanalaiseksi.

On ensiarvoisen tärkeätä, että lapset edes päivällä saavat syödäkseen puhtaista raaka-aineista vastavalmistettua ruokaa. Päiväkodeissa on keittiöllä muutenkin lapsille suuri merkitys ja ala-asteen opetuksessakin voisi keittiön asemaa lisätä.

 

Tapio Osala (vihr.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa