PIENTAREIDEN PARTUROINTI                 alkuun

 

Teiden pientareiden  ja puistojen parturoinnissa on tehdään turhaa työtä -  joka kesä..

Nykymenetelmillä töitä tässä pientareiden ja puistojen  niittosilppuamisessa riittää jatkossa aina vain enemmän.

Kaikki silputtu kasvijäte jätetään nykyään tantereelle lahoamaan lannoitteeksi, jotta seuravana kesänä pientareet kasvavat entistä voimaperäisemmin. Tietenkin tämä menetelmä takaa urakoitsijalle työtä jatkossakin mutta kuntien ja tielaitoksen, eli maksajien, kannalta ei työn lisääntyminen ole mielekästä. Suuret koneet vaarantavat liikennettä, saastuttavat ilmaa ja kuluttavat uusiutumattomia luonnonvaroja täysin tarpeettomasti.

Työllistyminen on tietenkin hyvä asia mutta vaikka työ vanhusten kanssa vuodeosastoilla olisi tapeellisempaa.

Ehdotan, että pientareita niitettäisiin vain siten, että kaikki kasvisjäte kerätään talteen. Näin pientareet niityttyvät. Parin kesän jälkeen on kasvuvoimaa kadonnut sen verran, että pientareet ovat kauniita eikä niitä tarvitse edes joka kesä niittää lainkaan.

Tätä samaa niityttämistä voisi harrastaa suurimmassa osassa puistoja, joissa nyt kasvaa monotoniset, tasaiset nurmikentät, joita yhtenään moottorikäyttöisillä leikkureilla pärryytellään. Bensaa palaa, hajua ja melua riittää ja nurmikko kasvaa entistä nopeammin. Siis ruohosilppu kompostiin ja näin kasvu hilliintyy ja tuo tilalle kedon kukkaisia. Myös kotinurmikon saa näin kauniiksi, ekologiseksi, perhosystävälliseksi ja kaiken kukkuraksi vähätöiseksi.

Tapio Osala (vihr.)

Vaasa