[Alku]
Luettelen alla aihealueittain tekemäni aihepiirit. Paluulinkkeinä tähän aihepiiriin on tämä valikko ja sivun yläreunassa oleva linkki Aihepiiriluettelo.
 
 
 Etsi sivuiltani: [Apua]
AihepiiriluetteloCSS-oppaan etusivuOpassivut > 6. Miten CSS:n annetaan teksteille ja CSS:n kohdentaminen eri medioille > Erityinen at-sääntö tulostukselle ja tulostuksen erityispiirteet (jakso 3/5)

Erityinen at-sääntö tulostukselle ja tulostuksen erityispiirteet

Lisäksi ainakin mediatyypille print on mahdollista määrittää mm. sivukoko, tulostusmarginaalit ja sivun suunta (orientation) käyttämällä sivusääntöä (@page). Alla esimerkki niiden käyttämisestä:

@page {size: 210mm 297mm;}

@page :first {size: 210mm 210mm; margin-left: 4cm; margin-right: 4cm;}

@page :right {margin-left: 3cm; margin-right: 4cm;}

@page :left {margin-left: 4cm; margin-right: 3cm;} /* Sivumarginaalien laskeminen ei ala aivan paperin reunasta, sillä tulostin jättää hieman pelivaraa (yleensä vajaa puoli senttiä). Lisäksi margin-ominaisuus BODY tai juurielementille lisätään sivumarginaalien päälle.

@media print {
blockquote, table {page-break-inside:avoid} /* vältä lohkositaatin jakaminen eri sivuille; myös alle sivun mittaisten taulukoiden katkeamisen kahdelle sivulle voidaan estää tällä tavoin */
...
}

Alla on taulukko, joka kuvastaa mielestäni olennaisimpia selainten tulostuksessa hyödyllisiä piirteitä (käsittelen ominaisuutta content sivulla Listat[S]):

Kaikki käytt./ Windows (MS IE): media="print" @media print @import url() print; @page page-break-after/before page-break-inside content
Opera 5.1x+ [OK!] [OK!] [OK!] [OK!] [OK!] [OK!] [OK!]
Opera 4.x-5.0x [OK!] [OK!]   [OK!] [OK!] [OK!] [OK!]
Mozilla 1.0+, Netscape 7.x [OK!] [OK!] [OK!]   [OK!]   [OK!]
MS IE 5.5+ [OK!] [OK!]     [OK!]    
Mozilla 0.7-0.9x, Netscape 6.1-6.2x [OK!] [OK!] [OK!]       [OK!]
Mozilla 0.6, Netscape 6.0x [OK!] [OK!]         [OK!]
MS IE 5.0 [OK!] [OK!]          
Netscape 4.x, MS IE 4.0 [OK!]            
Mac:
MS IE 5.0 [OK!]            

Selainkohtaisia huomautuksia:

  1. Tulostuspiirteet toimivat parhaiten Opera 6.x -sarjan selaimilla. Opera 7.0x -sarjan selaimet tulostavat toisinaan erittäin virheellisesti (7.10 hieman virheettömämmin, mutta ei 6.x sarjan tasoisesti).

  2. Vaikka @page ei ole varsinaisesti tuettu MS IE selaimissa Microsoft ilmoittaa, että sitä voidaan käyttää tulostuspohjissa ohjelmissa, jotka isännöivät MSHTML:ää, jossa on lisäksi joitakin tulostukseen liittyviä epstandardeja CSS-ominaisuuksia (MSHTML[S]:ää ymmrtää MS Office 2000+). En laske tätä todelliseksi toteutukseksi, koska selain itsessään ei tätä at-sääntöä tue.


W3C: CSS2: 13 Paged media[Pw].
Muita sivustoja: Keijo Kortelainen: Mediakohtaisuus, Sivutettu media; Microsoft: @page Rule.

[Alku]