Koiriemme
ja kasvattiemme
saavutuksia

Ossi

 

Santtulalaisten berninpaimenkoirien ja katalonianpaimenkoirien tärkein elämäntehtävä on ollut olla Oman Perheensä Maailman Paras Koira - ja siinä ne ovat onnistuneet loistavasti. Sen on saavutuksista tärkein. Läheskään kaikkia pennunostajia eivät näyttelyt kiinnosta. Tyytyväinen olen myös siihen, että monista pennunostajista on tullut erittäin hyviä ystäviä: vuodet ovat kuluneet, koirat vaihtuneet mutta ystävyys on säilynyt.

BERNIT
Pikainen laskutoimitus osoittaa, että 36 bernikasvatista 24 on käynyt näyttelyissä, monet vain kerran tai kaksi. Niistä 21 on saanut ensimmäisen palkinnon, kymmenellä on SA tai sertti ja valioiksi asti innostusta on riittänyt kolmella. Omista berneistäni Siran kanssa kävimme myös ulkomailla näyttelyreissuilla (Norja, Ruotsi) ja muutkin ovat olleet Suomen muotovalioita (FIN MVA).
Berneillä - varsinkin nykyään, kun näyttelyssä on jopa sata berniä yhtaikaa - valionarvo on tiukassa. Bernimme olivat myös varsin pitkäikäisiä: monet saavuttivat rodulle harvinaisen 12-13 vuoden iän ja yli 10-vuotiaita kasvatteja oli useita. Rodullahan on lyhenevä elinikä ongelma joissain suvuissa.

 

KATALAT
Ensimmäisestä katalonianpaimenkoirapentueesta (2u + 2n) kolme koiraa on käynyt näyttelyssä (neljäskin on täysin näyttelykelpoinen kaksoiskannuksineen kaikkineen), niistä kaksi on kansainvälisiä valioita ja yksi Ruotsin valio. Toisesta pentueesta (2u + 3n) näyttelyissä on käynyt kolme: Vilja on kansainvälinen muotovalio Suomen, Ruotsin ja Norjan serteillään ja cacibeillaan, pojat Perro ja Luca ottivat toisistaan mittaa kerran pentuluokassa: Perro voitti ja sai kunniapalkinnon, Luca kakkosena sai hyvän arvostelun. Kaksi sisarta, Laku ja Lahja, eivät ole käyneet näyttelyissä - ainakaan toistaiseksi. Näyttelymenestyksen lisäksi sukuun (ja myös rotuun!) on tullut myös ensimmäinen tottelevaisuusvalio, kun Vilja 2,5-vuotiaana totteli tittelikseen FIN TVA. Agilityvalioon Viljallakin on vielä matkaa, mutta ehkä ei toivottoman paljon!

Molemmat omat katalani, Jojo ja Ossi, ovat kansainvälisiä valiota. Nyt jo veteraani-ikäisellä Jojolla on kaiken kaikkiaan kymmenkunta CACIBia ja se on ollut paras narttu ja VSP  katalonianpaimenkoirien erikoisnäyttelyissä vuosina -96, -97 ja -98.
Ossi puolestaan on ollut ROP erikoisnäyttelyissä 97, 98, 99 ja 00. Ossi on ollut ROP-koira myös Vuoden Voittaja -näyttelyissä 98, 99 ja 00 ja lisäksi sillä on plakkarissa Baltic Winner 1998 -arvo ja Pohjoismaiden Voittaja -99. Maailmanvoittajanäyttelyssä Helsingissä 1998 Ossi sai vara-Cacibin (joka myöhemmin vahvistettiin CACIBiksi) ja se oli paras suomalainen uros. ROP-uros tuli suoraan Espanjasta, kuten tuomarikin. Narttujen Maailmanvoittaja 1998 -arvo tuli "kotiin", kun Ossin ruotsalaistunut sisko Santtulan Karambola eli "Lakka" voitti nartut (nuorten luokasta). Vuonna 2000 se melkein uusi tittelinsä Milanossa sijoittumalla toiseksi (vara-MV-00). Ossi puolestaan sijoittui uroksissa toiseksi Euroopan Voittaja -näyttelyssä 2000 Puolan Poznanissa eli se on vara-EUV-00. Ossin CACIBien määrässä olen jo pudonnut kärryiltä, mutta niitä lienee hyvän matkaa toista kymmentä. Itse asiassa Ossi on kai vain kerran saanut tyytyä sileään ykköseen, kerran junnuluokassa tuli KP, aina muulloin SA. Kataloiden tulossatoa:

 

   
 • 4 X KANS MVA & POHJ MVA (kaikki FIN & S & N MVA)
 • 1 x S MVA
 • 2 x DK MVA
 • 1 x EST MVA
 • 1 x Maailman Voittaja (-98)
 • 2 x vara-MV (-98, -00)
 • 1 x vara-EUV (-00)
 • 4 x kataloiden erikoisnäyttelyn ROP (-97 -98 -99 -00)
 • 3 x Vuoden Voittaja (-98 -99, -00)
 • 1 x Baltic Winner (-98)
 • 3 x Ruotsin Voittaja (-97, -99, -00)
 • 1 x Norjan Vuoden Voittaja (-98)
 • 2 x Pohjoismaiden Voittaja (-99, -00)
 • noin 30 x CACIB
 • Vuoden näyttökatalauros ja -narttu 1999
 • Vuoden käyttökatala 1999
 • Suomen tottelevaisuusvalio
 

VIENNIT
Todella tyytyväinen olen siihen, että Ruotsiin rodun kantanartuiksi (ensimmäiset katalat Ruotsissa) matkanneet Ossin siskot Santtulan Karisma "Likka" ja Santtulan Karambola "Lakka" ovat täyttäneet kaikki niihin kohdistuneet suuret odotukset. Lakka on KANS & POHJ & FIN & S & N & DK MVA SV-97 MV-98 NV-98 PMV-00, Likka S MVA SV-99,-00. Likka on
kylläkin voittanut kaikki kaksikon keskinäiset kamppailut! Myös luonteidensa puolesta ne ovat kuulemma SUPER!