Näyttelyesittäminen

Koiran tulee liikkua kehässä ravaten vetämättä hihnassa. Katalonialaiselle tyypillinen liikkuminen arvosteltaessa on kevyttä ravia eli jolkottelua. Liian kova vauhti saa sen laukkaamaan ja hyppimään. Toisaalta katalaa ei myöskään esitetä kävellen, kuten olet ehkä joskus nähnyt saksanpaimenkoiraa näyttelyssä esitettävän. Sellaiseen esittämiseen on ihan omat syynsä. Sopivan vauhtista juoksua kannattaa harjoitella koiran kanssa kunnolla etukäteen. Olisi hyvä, jos joku seuraisi harjoittelua vierestä ja antaisi kommentit vauhdin sopivuudesta. Ei siis kävellen, vaan joutuisan näköisesti jolkotellen.

Liikkeet ovat tärkeä osa koiraa esitettäessä. Ne kertovat tuomarille koirastasi hyvin paljon: sen rakenteesta, kunnosta, temperamentista ja virheistäkin. Mutta koiraa tarkastellaan myös paikallaan. Tuomari koskettaa sitä, katsoo hampaat, kokeilee kulmaukset, lihavuuden, kannukset ja uroksilta kivekset. Tutkimisen aikana koira (ja ohjaaja) seisovat rauhallisesti. Esittäjän tulee olla aivan koiran vieressä rauhoittamassa ja varmistamassa. Kaikki katalat eivät hyväksy vieraan ihmisen käpälöintiä, varsinkaan intiimialueilta.

Loppuarvostelun aikana koiran täytyisi seisoa paikallaan ilmentäen rotuominaisuuksiaan ja parhaita puoliaan. Ja se on joskus vaikeaa, varsinkin nuorelle vilkkaalle koiralle. Voi joutua seisomaan paikoillaan monta minuuttia ja kun on vain "neljä" jalkaa ja kun ei tapahdu mitään ja muut ovat tuolla ja ...

Seisomista täytyy siis harjoitella. Koirasi ei tarvitse olla puupökkelö seisoessaan, mutta pyri siihen, että se seisoo vapaasti. Älä venytä takajalkoja taakse ja asettele koiraa liikaa.Antaa sen itse hakea tasapainoinen asento. Houkuta siltä valpas ilme, mutta älä riehuta.Yrtä seisoa koirasi edessä tai pään kohdalla, silloin pystyt hallitsemaan tilannetta, mutta et painosta koiraa asettelemalla sitä. Lue rotumääritelmä vielä ennen näyttelyä ja kuvittele sen ilmentämä koira omaasi.

Aloittelevan kannattaa seurata kehää ennen omaa vuoroaan. Kysy neuvoa "konkareilta" ja valitse oma tapasi esittää. Tärkeintä on liikuttaa koiraa hyvin ja se ei onnistu, jos koira vetää hihnassa. Hyvä vinkki on, että harjoittele aina näyttelypannassa ja -hinnassa - sekä usein että vähän kerrallaan. Katala on peto kyllästymään, joten älä jankkaa samaa pitkään. Näyttelyttäminen on sen verran arvokasta, että kannattaa treenata, vaikka katalasi onkin sitä mieltä, että vain lahjattomat harjoittelevat.

(Eija Kansanaho Katalooni-lehdessä 2/1998)