MUOTI&SEURAPIIRIT

Muotitietoisen suomalaisfeministin ajatukset ovat viime kuukausina epäilemättä usein päätyneet lehtimaailmaan. Viimeaikaisten lehtiskandaalien mediaykkönen on luonnollisesti ollut Leena Krohnin helmikuinen ponteva protesti: ero Suomen kirjailijaliitosta sen puheenjohtajan, julkisovinisti Jarkko "anna naiselle kynä ja ota itse mukaan kumi" Laineen julkisovinististen kannanottojen vuoksi. Ilmeinen mediakannanotto tästä protestista tuli sitä taustaa vasten, että Krohn et co. olivat hetkistä aiemmin vaatineet Laineelta pois Parnasson päätoimittajuutta lehden "tilan kohentamiseksi".

Mutta mitä tästä kaikesta tulisi ajatella feministin, joka tietää, että kukaan - no, ainakaan kukaan alle 60-vuotias - ei todellisuudessa lue julkisovinisti Laineen päätoimittamaa Parnassoa. Olisiko tässä nyt oltava huolissaan ensisijaisesti julkisovinismista vai piilosovinismista? Selväähän on, että jompaakumpaa löytyy kaikkialta (myös kirjallisuusteoria-alalla, vaikka sitä ei varsinaisesti miehisistä miehisimmäksi alaksi mielletty olekaan). Mitä johtopäätöksiä tulisi vetää siitä, että esimerkinomaisten laskelmien valossa Parnasson älyllisemmän kilpalijan Nuoren Voiman uusimman Ironia-teemanumeron 17 jutusta on - ironista kyllä - vain yhden kirjoittanut nainen? Selvää on, että matalalla profiililla ja kriittisellä mielellä yleisissä kirjastoissa voi (ja kannattaakin) lukea suunnilleen mitä tahansa ja kaikkea, mutta mistä tulisi puhua myös ääneen ystävien kesken? Vai olisiko puhumattaolo performatiivisesti vaikuttavampaa? Entä kannattaako ruutia tuhlata muutenkin henkitoreissaan olevien julkaisujen maineen lopulliseen murskaamiseen?

Järjellä ja logiikalla ei näitä vaikeita ja monitahoisia kysymyksiä voi ratkaista - on siis käännyttävä muotien puoleen! Lady K. paljastaa uskollisille lukijoilleen, miten lehtimaailmaan on suhtauduttava tällä sesongilla. Selvää on ainakin se, että Nuoren Voiman poikien suurieleinen ironisointi on juuri nyt erittäin in! Kulttuuriteoreettisesti ja jälkistrukturalistisesti sivistyneissä piireissä feministit eivät nyt tunnista toisiaan niinkään tietystä lehtivalinnasta (tai tiettyjen lehtien periaatteellisesta boikotoinnista), vaan kaikkein varmimmin ironisesta repliikistä "Nuori Voima - mikäs se semmoinen on?". Tämän repliikin trendikäs feministi artikuloi teatraalisesti kulmakarvojaan kohottaen esim. aina kun joku yrittää kysyä, mitä mieltä hän on silikonitissikeskustelun saamasta huomiosta Nuoren Voiman ironianumeron seurapiiripalstalla.

Muutoin kevään lehtimuodin tuulet ovat perinteisemmät. Ahkerimmat feministit aiheuttavat tämän tästä lehtiskandaaleja. Tämän suuntauksen edelläkävijöinä toimivatkin alkukevään toisen suuren suomalaisen lehtiskandaalin kehkeyttäjät Marjo Kaartinen ja Anu Korhonen, jotka paljastivat Historiallisen Aikakauskirjan tosiolemuksen huolellisen kartoituksen keinoin. Katsopa tänne - tällaisen kartoituksen Sinä voit myös itse kotona askarrella mallin mukaan omasta tieteenalastasi, jos sinulla on oma tieteenala ja riittävästi aikaa! Tieteenalan puuttuessa voit korvaavana materiaalina käyttää jotakin (muuta) vapaa-ajan harrastetta ympäröivine kausijulkaisuineen.

Takaisin