logo_tahan
Feministinen mielipide- ja kulttuurilehti 
#5 


 

Pääkirjoitus
 

Lyhyet
 

Vanhat numerot
 

Yhteystiedot
 

Etusivu

Kotiäitiä pannaan halvalla


-Mies ostaa enemmän kivoja juttuja. Joskus sapettaa, kun haluaisin kerran kuussa vaikka ostaa lehden, mutta en voi. Mies taas voi ostaa itselleen uudet rulalluistimet silloin kun tahtoo, Merja Lammi sanoo. Hän on Tampereen seudun kotiäitien puheenjohtaja ja 3- ja 5-vuotiaiden lasten kotiäiti.

Kotiäidit osoittivat syyskuussa Tampereella mieltään rahan takia. Tavoitteena on saada kotihoidon tukea kaikista alle kouluikäisistä lapsista, sairaspäivärahaa, eläkettä kotonaolovuosilta, vapaaehtoinen perheverotus ja Tampere-lisä kotihoidon tukeen. Lisäksi kotiäidit halusivat nostaa lasten kotihoidon arvostusta.

Lasten hoitaminen kotona vie naisen taloudellisesti tiukalle ja riippuvaiseksi mieselättäjästä. Kotona ollessa ei tule palkkaa eikä eläkettä kerry. Naiset ovat muutenkin huonommin palkattuja, joten tämän tuloksena heidän eläkkeensä ovat muutenkin pienemmät.  On jo tehty lakialoite avioliittolain 48§ muuttamisesta, mutta nyt tilanne on se, että jos pariskunta eroaa, kotia hoitanut nainen jää puille paljaille. Toisin on esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa eron jälkeen mies maksaa elatusapua lasten lisäksi myös entiselle vaimolleen. Saksassa kotiäidit ovat kyllästynet miestensä antamiin niukkoihin talousrahoihin ja ovat 
puuhaamassa lakia, joka pakottaisi miehet maksamaan kotona uurastaville vaimoilleen palkkaa.

Lammi ei halua tuputtaa kotiäitiyttä kenellekään, vaan hän vaatii perheille todellista valinnanvapautta lastenhoidon suhteen. Hänelle itselleen valinta oli selvä. 

-Päiväkodissa lasta ei välttämättä ehditä ottaa syliin, kun sitä itkettää, Lammi toteaa.

Lammi tiesi jo nuorena, että hän haluaa lapsen. Monelle naiselle se ei ole päivänselvää. Kotiäidit pohtivat syntyvyyden vähyyttä.

-Ensin ammatti, kämppä ja velat, sitten ei ole enää varaa lapsiin ja ehkä saa vain pätkätöitä, nuori kotiäiti Jane Kivistö listaa. Lasten hankkiminen jää myöhäiseksi ja ei olekaan enää niin helppoa. Toisaalta Lammi on sitä mieltä, että lapsien saamista pitääkin harkita.

-Pariskunnille pitäisi järjestää joku kurssi, että lapsia ei tehtäisi tosta vaan.

Kotiäitiyhdistyksen tämän vuoden teema on "Kultturelli ja kantaaottava kotiäiti". Kotiäitien etujen ajamisen lisäksi yhdistys tarjoaa jäsenilleen runsaasti sekä vain äideille että koko perheelle tarkoitettuja aktiviteetteja.

Lisätietoja Tampereen seudun kotiäitien sivuilta.
 

TUIJA JUVA