KAUNEUS & TERVEYS

Tällä palstalla Raija K. vastaa kauneutta ja terveyttä koskeviin ongelmiisi. Lähettäkää lisää kauneutta ja terveyttä koskevia ongelmia osoitteeseen raijakoo@nic.fi. Myös käytännölliset vinkit kauneus- ja terveyspropagandan tunnistamiseksi ja torjumiseksi ovat tervetulleita.

**********

Heippa Raija. Vittu mua vitutti ku mä huomasin et Aamulehti väitti et Halosen puku linnanjuhlilla oli jotenki muka vääränlainen ja et se ois ollu ruma siinä. Musta Tarja oli tosi hyvännäkönen! Musta Tarja on AINA tosi hyvännäkönen!! Pitäsköhän ne vittu ampua?

Terv.nimim. Jousimiestyttö vm -86

Me täällä toimituksessa jaamme täysin tunteesi. Kysymykseesi journalistisesti tapahtuneesta vastuussa olevien tahojen ampumisesta emme tällaisena itsekin vastuullisena julkaisuna lähde ottamaan kantaa, mutta muistathan kuitenkin sen, että mikäli syystä tai toisesta jätät ampumisen väliin ja haluat silti jotenkin purkaa tätä (oikeutettua) raivoasi, niin älä ainakaan missään tapauksessa sorru reippaalle lenkille tai kuntonyrkkeilemään! Väyliä tämäntyyppisten tuntemusten ei-liikunnalliseen purkamiseen nimittäin riittää kyllä.

**********

Rakas Raija,

Ongelmani koskee seksuaaliterveyttä. Luin naistenlehdestä, että seksi on iloinen asia ja kuuluu normaalina osana tasapainoiseen elämään. Nämä naistenlehtijutut voisi vielä omaan arvoonsa mutta olen alkanut hiukan vakavammin huolestua, kun olen feminismin klassikoilta ym. auktoriteeteilta löytänyt aivan samantyyppisiä väitteitä - joskin tällöin on puhuttu yleensä vain lesboseksistä. Seksi saa useimpien lähteiden mukaan olla myös s/m- tai fetissityyppistä, kunhan se vain on iloinen asia ja normaali osa arkea ja siitä keskustellaan avoimesti siten, että molempien halut ensin ilmoitetaan ja sitten toteutetaan tasapuolisesti.

Minusta seksi ei ole iloinen asia. Iloinen seksi kuulostaa tyhmältä ja lattealta. Minusta seksi on traaginen asia. Tahdon riutua haluni vuoksi ja saada siten muuten tasapainoisen elämäni täysin epätasapainoon, sillä mielestäni tasapainoinen elämä ei juuri ole elämisen arvoista. Parasta seksi onkin silloin, kun halun vuoksi on ajauduttu myös erilaisiin järjettömyyksiin ja mittaviin sublimaatiohankkeisiin. Edes s/m- tai fetissityyppinen lälläriseksi ei minua kiinnosta, ainoastaan aito traaginen romantiikka.

Onko minussa jotakin vikaa?

Terv. nimim. Lissu vaan

Ei hätää, Lissu. Erilaisten seksuaalisuuksien poliittinen arvioiminen ja niiden terveydellinen normittaminen on todellakin syytä pitää erillään toisistaan. Juuri tässä valottamassasi romantiikka-asiassa käy feministisen diskurssin sisällä usein niin, että näennäisesti poliittisperustaisena esitetty normittaminen on vaillinnaisesti perusteltua, ts. poliittista arviointia suoritetaan naistenlehdistä huomaamatta salakuljettuneen tasapainohakuisen kehyksen sisällä. Olet siis luultavammin vain tasapainoista elämää piiloisesti propagoivan seksuaaliterveysajattelun uhri kuin ideologis-poliittisesti väärillä jäljillä.

**********

Rakas Raija,

Poikaystäväni haukkuu minua uskovaiseksi, kun en suostu harrastamaan hänen kanssaan seksiä enkä edes juo viinaa. Kuitenkin olen ateisti. Ei minulla edes sinänsä ole mitään uskovaisia tai seksiä tai edes alkoholia vastaan, mutta olen vain kyllästynyt siihen, että minua painostetaan joko naimaan ja juomaan tai lukemaan raamattua. Eikö tosiaan ole olemassa muita vaihtoehtoja?

Voi voi. Täytyypä todeta, että olet joutunut hankalaan tilanteeseen, ja että poikaystäväsi on todella typerä. Voin lisäksi kertoa sinulle, että tuonkaltainen typeryys on varsin yleistä ainakin suomalaisessa yhteiskunnassa, eikä se yleensä edes häviä iän ja elämänkokemusten karttuessa.

Takaisin