Toimitukselta

Historian järjestyksessä toinen Raijakoo on nyt valmistunut.

Raijakoon jutut ovat pitkähköjä - siis ottaen huomioon, että kyseessä on ruudulta luettava verkkojulkaisu. On selvää, ettei kovin moni välttämättä jaksa lukea kaikkia tekstejä kokonaisuudessaan läpi. Mielestämme on kuitenkin syytä tarjota myös verkossa tilaa muullekin kuin fragmentaarisille pintaraapaisuille. Ehkä verkkolehden hedelmällisin käyttötapa onkin se, että ruudulta lukija voi helposti selailla suurempaakin määrää juttuja valitakseen sitten niiden joukosta omasta näkökulmastaan kaikkein kiinnostavimmat tekstit - vaikkapa paperille tulostettaviksi.

Tässä numerossa on uusi Keskustelua-palsta. Se on varattu edellisten numeroiden juttujen kommentointiin. Keskustelunavaukset uusista teemoista sijoitetaan edelleen pääsivulle ja Lyhyet- osastoon. Mitään erityistä erottelua "lukijakirjeiden" ja "oikeiden juttujen" välille emme tahdo tehdä.

Ensimmäisen numeron johdosta olemme saaneet sekä myönteistä että kielteistä palautetta. Saamassamme negatiivisessa palauttteessa on kiinnittänyt huomiota erityisesti vastaanoton yletön seksualisoivuus: se, että miltei kaikkea on luettu (ja luettu huonosti ja ja jätetty lukematta) Raijakoon oletetusti edustaman "lesbonäkökulman" kautta. Ehkäpä tämä paljastaa jotakin siitä, millaisin keinoin mielipiteitä yleisemminkin sivuutetaan ja marginalisoidaan: jo lähtökohtaisesti ajatellaan, että lesboilla (jotka ovat jotakin olemuksellisesti erilaista) voi olla relevanttia sanottavaa vain toisille lesboille ja hetero-olettamusten kritiikki ja dekonstruktio tarkoittaa aina asettautumista jonkin erillisen "seksuaalivähemmistön" positioon. Hajoita ja hallitse.

Toimitus

Takaisin