Kateus - etusivu

Kateus kohdituu voimakkaimmin astetta parempiosoaisiin

Auttaako järkeily Rytsölöiden kadehtimiseen?

Joseph H. Berken käsitykset kateudesta pahuuden lähteenä

Kateuden pelko

Kateuden välttämättömyys

Tuhoava ja kilvoittelemaan ajava kateus

Yhteenveto

Imuroi koko teksti tekstitiedostona
Politiikan psykoanalyysi 1. - Vihreät

Keskiarvopsykologiaa

Populuksen etusivu

Lähetä postia_m.ahola@nic.fi

OIKEA JA VÄÄRÄ KATEUS ?

Pappina Terho Pursiainen on kiinnostunut kateuden moraalisesta oikeudesta. Hänen mielestään tuhoava kateus on tuomittavaa, mutta siinä kateuden muodossa, joka pistää ihmiset kilvoittelemaan, tai yrityksiin saavuttaa kadehditun asema ja elintaso ei taas ole mitään pahaa. Vanha erotteluhan on tässä venäläisen kateuden ja amerikkalaisen kateuden erottelu: venäläinen köyhä tuhoaa rikkaan varallisuuden, kun taas amerikkalainen köyhä yrittää vimmatusti ja hankkii myös itselleen rikkaan elintason.

Jos tuhoava kateus halutaan kieltää, tulisi erottaa kateus tunteena ja kateuden ilmaisemisen yhteiskunnallinen normittaminen. Tietenkin tuhoavan kateuden ilmentymät voidaan kieltää samalla tavoin, kuin kiellämme turpiin vetämisen kateuden kohteena olevalle henkilölle. Sen sijaan tunteena kateuden tuhoavaa puolta ei voi kieltää. Kateus liittyy olennaisesti omien etujen puolustamiseen ja aggressioon. Ja silloin kun olemme vihaisia ja aggressiivisia, olemme valmiita tuottamaan kipua ja tuskaa toiselle, riistämään häneltä avaimen onnellisuuteen, vahingoittamaan hänen etujaan. Onhan hän valmis tekemään saman meille.

Ajatus tuhoavan kateuden tunteen kieltämisestä tuo mieleen sarjakuvapiirtäjän idyllisen kuvan Mustanaamion paratiisisaaresta, jossa leijonat ja muut pedot elävät sovussa peurojen ja kauriiden kanssa, Mustanaamion opetettua ne hankkimaan ruokansa kalastamalla paratiisisaaren ohi virtaavasta koskesta.

.

Seuraava