Novascotian noutaja
Novascotia Duck Tolling Retriever

 

Novascotian noutaja, kansanomaisemmalla nimellä "tolleri" on Kanadassa, novascotianniemimaalla 1860-luvulla syntynyt koirarotu. Sikäkäiset metsästäjät olivat tarkkailleet kuinka ketuilla oli tapana metsästää lintuja houkuttelemalla ne lähietäisyydelle. Houkutteleminen perustuu osittain ketun tuuheana heiluvaan häntään, punaiseen väriin, sekä sen syöksähtelevään liikkumiseen rannalla. Kaikkea tätä metsästäjät silloin tavoittelivat jalostaessaan novascotian noutajan, rodun jossa pienuus, leikkisyys ja älykkyys yhdistyvät.

Ensimmäinen tolleri on rekisteröity Kanadassa vasta vuonna 1945 ja Suomeen rotu saapui vuonna 1985. Englanninkielisessä rodunnimessä sana "toll" merkitsee houkuttelua. Novascotian noutaja on erittäin vilkas, päättäväinen, valpas ja intensiivinen. Työskennellessään se muistuttaakin kettua syöksähdellessään hapsukas häntä jatkuvassa liikkeessä. Luonteeltaan tolleri on sekä itsepäinen, että myös herkkä ja sen vaatii määrätietoisuutta ja selkeitä rajoja. Koiran herkkyys on otettava huomioon ja sen kasvattaminen vaatiikin hyvää kurin ja hellyyden tasapainottamista. Tolleri on myös erittäin aktiivinen ja näinollen monipuolinen koira, jonka kanssa voi puuhata melkein mitä tahansa. Metsästyksen lisäksi novascotian noutaja soveltuu moneen muuhunkin lajiin harrastekaveriksi. Olet sitten kiinnostunut vesipelastuksesta, agilitystä tahi tokosta, saat tollerista aina innokkaan seuralaisen harrastuksiisi.

Novascotian noutaja on noutajaryhmän "kääpiö". Täysikasvuinen uros painaa 20-23 kiloa ja on 48-51cm korkea. Naaras on vastaavasti painoltaan 17-20 ja säkäkorkeus on 45-48cm. Ketteryys ja pieni koko ovat välttämättämiä tälle metsästyskoiralle, jonka työolosuhteet ovat monesti hyvinkin vaativia. Tolleri on voimakas, tasapainoinen ja sitkeä koira, jolla on suhteellisen vahva luusto. Koska tolleri on jalostettu noutamaan vesistä, sillä on vettähylkivä kaksinkertainen karva, aluskarva on pehmeä ja tiheä. Värin tulee olla punainen tai oranssi. Suotavia ovat valkoiset merkit rinnassa ja hännänpäässä, sekä valkoiset tassut ja piirto otsassa.