Tortinmäki

(1994)


Vanhat hyvät ajat
Tähän aikaan voisivat kurjet jo jäätyä pehkusuolle. Jalmari kantaa reppuaan syvemmälle korpeen, rahkasammal imee nahkalapikkaan äänet. Vain laho risu katkeaa, äänetönnä murenee. Palokärki kopauttaa lahon puun runkoon. Hikitippa norahtaa syyskylmässä Jalmarin kaulukselle. Kuusiryteikkö odottelee Tortinmäen korvessa. Korkea kuusi kurottelee sadepilviä, riipaisee pilveen viirun, ja sade viuhuu, ei tavoita maata vaan jää kuusten oksiin.
Jalmari laskee reppunsa oksien suojaan, kaivaa sammalien alta mäskiastiat ja virittää pannun alle tulen. Savu liukertaa suokäärme siirtyy toisen mättään alle naavaisten oksien läpi pilkottaa avoin taivas vähän valoa edes metsästä nousee sadesavu pilvet ovat samanvärisiä Harmaa varis lentää savupilveen, yskähtää käheänä, kurvaa vähän oikealle ja liitää suopellon laitaan tönön pihaan, yskäisee kerran käheästi: Kraaah. saa kurkkunsa auki ja korjaa kuuluvasti: Kraak. Kraak.
Töllin isäntä oudoksuu vareksen köhää, katsoo metsään ja harteissa käy värinä. Pieksut jalkaan ja muorille sanoo lähtevänsä katsomaan, olisiko metsässä sieniä. Töllin isäntä kierähtää salapoluille, pehmeästi nousee askel, pehmeä neulasten peittämä polku imee askelia syvemmälle, syvemmälle. Kuuset tihenevät oksat harovat harmaata taivasta, ja töllin isäntä tietää tulleensa perille:
-Jallu? hän urahtaa matalalla äänellä. Kuusten oksat eivät värähdä kun kaksi terävää silmää pilkahtaa oksien takaa.
-Kalle perkele, älä pelottele.
Miehet asettuvat hoitelemaan tulta, ei liian kuumaa, eikä liikaa savua. Akkaväki on yrittänyt monesti käryttää Jallua, mutta polut ovat eksyttäneet vallesmannin pontikkapartiot, eikä vallesmanni ihan innokkaasti ole hakenutkaan erinomaista pontikan lähdettä, sillä ei pitkiä häitä ja muita juhlia jaksa kovin pitkään hänkään kuivin suin istuskella.
- Mihin sinä nyt? Jallu kysyy, kun Kalle lähtee kontalleen oksien alta. - Sanoin Elsalle, että menen sieneen, tarttee jokunen kerätä, kuitenkin juoruilee kylillä. Sais eres pari sientä.
- Tuo mullekin muutama, Jallu pyytää.
Jallu jää hoitelemaan tulta. Torvesta tippuu tasaiseen tahtiin kirkasta. Ensi tipat Jallu heittää tuleen korpikuuselle kyyneliksi, hyvin leimahtaa; hyvää on tavara. Vanha varis palaa taas pesimäpaikalleen, tietää nyt kurvata saastepilven sivuitse, istahtaa lähikuuseen ja viisaasti tietää olla puhumatta, aukaisemasta nokkaansa.
Yksinäinen sinitiainen lehahtaa lähelle, sanoo arasti: tiii ja hiljenee hänkin.
... Juhani Tikkanen

Runoelmat Paattinen ja Tortinmäki olivat muodostamassa yhtenevää kokonaisuutta, mutta sen tarve menikin ohitse. Poistin aineistosta Paattisten jokeen liittyvät osuudet.

Paattinen on Turusta n. 20 km pohjoiseen entinen itsenäinen kunta, joka on nyttemmin liitetty Turkuun. Tortinmäki on Paattisten pohjoisin kylä; vanha Vahdon seuduilla kulkeva perimätieto liittää Tortinmäen korvet perinteisiksi pontikankeittopaikoiksi.

________________________________________

 
  • Historiaa 1945 - 2013 (mm. Lavamäen koulusta.)  
  • Alkusivulle.

    Tortinmäen osuus laadittu 10.4.1999, muutoksia 23.5.99, eriytetty Paattinen-runosta 23.6.2001. Pari rönsyä siirretty pois 22.8.2015, ja lopusta pätkä 24.8.2016