Neovia, eli Nevanlinna.

Nevan suun kauppapaikkojen historiaa


Nevan alueella islantilaisten tarujen mukaan asui ennenmuinoin myös karjalaisia. Karjalaiset olivat levittäytyneet laajalle. (Miten lähellä lappalaisia, vai asuivatko peräti sovussa samoilla laajoilla eräalueilla, ei ole säilynyt luotettavia taruja.) Lappalaisilla ei tunnu olevan toiseen ihmiseen kohdistuvaa tappovimmaa muiden alueelle lännestä ja etelästä ja kaakosta vuorovälein tunkeutujien tavoin.


Oli kuinka oli, islantilaiset ovat kirjanneet muistiin, miten Ruotsin hallitsija Ivar Vidfamme vuoden 700 jkr aikoina teki maihinnousun Nevan suun alueille (Karjalabotn?) hävittääkseen Gardarikin kuninkaan valtakunnan. Tarun mukaan Ivar kuitenkin möhli, ja hän olisi syöksynyt mereen ja hukkunut.


Viikinkien kauppareitit kulkivat luonnollisesti myös tätä oivallista purjehdusväylää pitkin mennen tullen. Viikinkeillä oli taipumus myös 'unohtua' asustelemaan kulkemilleen vähänkin otollisille seuduille. Viimeaikaiset tutkimukset toteavatkin viikinkien geeniperimää rönsyävän Nevasta etelään ja kaakkoon Mustalle Merelle asti, ja tuskin he malttoivat aina Mustalle Merellekään pysähtyä.


Nevan seudut ovat siis aina olleet maanpuolustuksellisesti kiinnostavia alueita, ja niillä ei siviilien elämä koskaan ole ollut erityisen seesteistä eikä tylsää. Valitettavasti.


Maankruunun (Landskrona) linnan rakensi v. 1299 (tai 1300) ruotsalainen Tyrgils Knuutinpoika. Maankruunun linnassa oli kahdeksan tornia, muurit ja vallihaudat sen ajan arkkitehtuurin muodin mukaan.


Linna harmitti Novgorilaisia jotka toisella yrittämällä onnistuivat hävittää Maankruunun linnan jo vuonna 1301.

Nimi jäi haamuilemaan aikakirjoihin, kunnes vuonna 1611 samoille paikoin rakennettiin Nevanlinna, ruotsixi Nyen, Nyenskans, latinaksi Neovia. Se pystytettiin Kaarle IX komennosta. Neovian linnoituksen vieressä oleva kauppapaikka sai kaupunginoikeudet 1642. Neoviasta piti tulla Venäjän kaupan varastopaikka. Sodassa 1656 Neovia ryöstettiin ja raiskattiin pahasti. 1703 linnoitus piirityksen jälkeen antautui, ja kaupunki hävitettiin.

Lähelle hävittämäänsä Neoviaa eli Nevanlinnaa Pietari Suuri alkoi vuonna 1703 rakennella uutta pääkaupunkia akkunaksensa Eurooppaan.

(Ruotsalaisia otti muuten Pietarin / St. Petersburgin rakennustyömaa päähän; Pultavan taistelut!)

Pietari julistettiin Venäjän pääkaupungiksi 1712.


Lähteinä mm. Tietosanakirjat 1909-1919 ja myöhemmät, sekä Oma Maa III - teos vuodelta 1908.

Katso myös taustatietoa Inkerinmaasta jonka historia sivuaa Nevan aluetta samalla tavoin kun lappalaisten asutus karjalaisten.

Katso myös juttua Inkeriläisten runoista. (Jos linnulta siivet saisin, Inkeriläisten runoja kadotetusta kotimaasta, Petroskoi 2000.)

________________________________________

Postia, kuten vinkkejä asiavirheistä: name: juhani.tikkanen
postipalvelin: @nic.fi

Tikkasen tekstien alkuvalintasivulle


sivu laadittu 25.2.2000, paikattu 23.7.2000 & 9.9.2001. chk 25.10.03