Tämä osoite on vanhentunut! SATHY:n osoite on nyt WWW.SATHY.FI
This is an old address! SATHY's address is now WWW.SATHY.FI
TEXT="#FFFFFF" BGCOLOR="#000000" LINK="#32CD32" VLINK="#EAEAAE">

Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.
Lisätietoja http://WWW.SATHY.ORG

SATHY UUTISIA 1999

- SATHY NEWS 1999

 

Italiassa huono lakialoite
Saksan kennelliitto puolustaa SATHY-koiria
Super-koirat Suomeen
Epäpätevät lentokenttävirkailijat
Naapurimaassa positiivista julkisuutta
Uusia SATHY-rotuisia koiria
Koira puri lasta Ruotsissa
Pitbull-äijien grilliparty
SATHY EXPO '99 oli menestys!
Kansanedustaja Marjaana Koskinen huolestunut AB- ja APBT-koirista
SATHY-koira sai mitalin!
Pitbullostajan käsikirja julkaistu
SATHY EXPO '99 VUODEN SUURTAPAHTUMA
7-lehti möläytti
Suomalainen AB-kenneli netissä
Bongaa pitit telkkarista!
SATHYn uudet julkaisut.
Uusia SATHY-koiria.
Hollannissa uhkana koiralaki.
Ranskassa uhkana koiralaki.
Vuosi vaihtui
 

(1998 uutisia - 1998 news)


28.10.1999

Huippukoirat laskeutuivat Suomeen

Suomeen saapui kaksi super-luokan pitbull-pentua. Koirat lähtivät matkaan Texasista, eräältä tunnetulta APBT-kasvattajalta, tekivät välilaskun Frankfurtiin ja saapuivat siis eilen Suomeen. Koirat oliva hyvässä kunnossa ja näyttivät vallan mainioilta yksilöiltä. Koirat pääsivät hyviin koteihin ja ovat nyt silminnähden tyytyväisiä vihmovasta vesikelistä huolimatta.

Hyvä uutinen on se, että Suomessa on nyt yhä enemmän maailman ehdotonta kärkeä edustavia pitbulleja, joiden perään kysytään jo ulkomaita myöten. Tämän on mahdollistanut suomalaisten koiraharrastajien hyvä maine vanhojen pitbull-kasvattajien keskuudessa. Suomeen on muodostumassa pitbull-koirien mallimaa, jossa harrastajien valveutuneisuusaste on hyvä. Koiraa hankkivat ihmiset ovat malttaneet ottaa asioista selvää ja hankkineet itselleen parhaat mahdolliset rodun edustajat.

Huonompi uutinen on, että nämäkin koirat jäivät vajaaksi päiväksi Frankfurtin koirahoitolaan koska eräillä lentoyhtiöillä (kuten Lufthansa) on tapana tullata EU:hun saapuva rahti 1. välilaskupaikassa. Koirien kohdalla tämä johtaa helposti siihen, että saksalaiset vaativat heille tyypillistä maahantuontilupaa, jota taas Suomeen tuotaessa ei tarvita. Nyt koirat saatiin jatkamaan Suomeen tulikivenkatkuisten puheluiden avulla ilman, että joutuivat odottamaan saksan ministeriön paperisotaa... On siis hyvä tietää, että jos koirat jumiutuvat Frankfurtiin ne on mahdollista saada sieltä liikkeelle kunhan soittaa sikäläiseen lentoyhtiön avi-serviceen ja puhuu vähän järkeä.

Tästä klikkaamalla näet vähän kuvia uusista tulokkaista.

11.11.1999

Saksan kennelliitto puolustaa ei-FCI-rotuja

Saksan kansallinen kennelliitto (Suomen kennelliitto ry.:tä vastaava) on perustanut jaoston, joka taistelee rotukohtaisia lakeja ja asetuksia vastaan. Esimerkillistä tässä on se, että jaoston huomio ei rajoitu pelkästää fci-rotuihin, vaan kaikkiin. Tämän mahdollisti jaoston puheenjohtajana toimiva pitti-aktivisti, joka on pitänyt saksalaisia huhumyllyjä kurissa myös aikaisemmin.

11.11.1999

Italiassa huono lakialoite

taliassa on tehty lakialoite, joka rajoittaa tiettyjen koirarotujen hallussapitoa, myyntiä, pennuttamista ja maahantuontia. Kaikki mainitut rodut ovat ei-fci-rotuja, joista yksi on amerikanpitbullterrieri. Jos tämä laki joskus astuu voimaan sitä tuskin tullaan noudattamaan Italiassa mutta se saattaa toimia huonona esimerkkinä muiden EU-maiden lainsäätäjille.

 
On hyvä muistaa, että mikään ei estä esim. Suomen kennelliitto ry.:tä toimimasta kaikkien koirarotujen puolestapuhujana - eikä vain fci-rotujen, kuten nyt tapahtuu.

21.10.1999

Lentoyhtiöt sekoilevat

Suomeen tuleva koiraharrastaja sai kokea kauhunhetkiä lentokentällä kun lentokenttävirkailija eväsi muuttokuormaan kuuluvan koiran luvan matkustaa! Virkailija väitti kivenkovaan, ettei kyseistä koirarotua saa kuljettaa KLM:n koneissa! Vastaavanlaisia tapauksia on sattunut aiemminkin, on esim. väitetty ettei alle tietyn ikäisiä koiria saa kuljettaa, tai ettei Suomeen saa tuoda koiria, tai...

Kaikille näille tapauksille on siis ollut yhteistä se, että virkailja itse on omasta päästään keksinyt nämä määräykset - only in America!


19.9.1999

Paljon uusia koiria

Suomeen tuli kerralla paljon uusia SATHY-rotuisia koiria. Suurin osa tuli Yhdysvalloista mutta osa tuli myös muualta. Esimerkiksi Espanjasta tuli yksi nuori pitbull-narttu. Liian kuuma keli ja kaikenlaiset pienet mutta kiusalliset esteet ovat viivästyttääneet kaikkien koirien maahantuloa. Lopputulos on kuitenkin se, että Suomessa on nyt entistä enemmän hienoja koiria!

 

20.9.1999

Pittiharrastajat koolla - Ruotsissa

Ruotsalaisia pitbulleja

Välillä tuntui siltä kuin Ruotsista tulisi aina vaan huonoja uutisia. Nyt siellä on kuitenkin aktivoitunut koko joukko aivan tavallisia amerikanpitbullterrierin omistajia.

Nämä harrastajat ovat ottaneet tavakseen kokoontua säännöllisesti ja jakamalla siten positiivista tietoa kaikille koirista kiinnostuneille.

Lisää naapurikoiria


26.1999

Koiraonnettomuus Ruotsissa

Kuva lehti-leikkeestä

Klikkaa leikettä ja voit lukea jutun suomennoksen

 

Uudellamaalla ilmestyvä Västra-Nyland -lehti kirjoittaa sunnuntainumerossaan 23.7.1999 Ruotsissa sattuneesta onnettomuudesta.

Harmittavinta jutussa on se, että SATHY:n tietolähteiden mukaan kyseessä oli amerikanstaffordshiren ja jonkun muun koiran risteytys, jota nyt käsitellään julkisuudessa pitbullterrierinä. Lisäksi jutussa väitettiin amerikanpitbullterrierin omistuksen ja kasvatuksen olevan Ruotsissa laitonta mitä se ei ole. Journalistit voisivat edes hieman tarkistaa juttujaan ennenkuin laittavat ne paperille!

Amerikanpitbullterrierin omistajia pelottaa nyt ajatus, että tästä onnettomuudesta kehkeytyy uusi mediamyllytys, jonka kohteena ei ole vastuuttomat koiranomistajat - vaan täysin syytön koirarotu (ja syyttömät koiranomistajat).


19.7.1999

APBT BBQ

Jokavuotiseksi perinteeksi muodostunut Etelä-Suomen pitbull-äijien grilli-juhla keräsi taas pari kourallista koiraharrastajia yhteen. Jokainen tuntuivat tietävän koirista toinen toistaan enemmän. Grilliherkut olivat kiitos Mr. Ristaniemen ehdotonta A-luokkaa. Kuvassa osa porukasta ahtautuneena yhden pöydän ääreen. Tapahtumasta lisää SATHY Uutiset 5/99 -lehdessä.

APBT intoilijoita Etelä-Suomesta turisevat koira-asiaa grilli-einesten ääressä.

APBT BBQ party people

APBT-Fanciers from Southern-Finland talkin' some dawg-talks and finnishing the bbqs.


19.7.1999

SATHY EXPO '99 oli menestys

SATHY ry. järjesti heinäkuun alussa megaluokan koiratapahtuman. Paikalle saapui valtaosa SATHY ry. jäsenistä ja monta uutta koiraystävää. Yleisöä paikalla oli satakunta ihmistä, toistakymmentä amerikanpitbullterrieriä, tuplasti amerikanbulldoja. Katso tapahtuman tuoreinta kuvasatoa tästä linkistä.

Ohjelmaakin oli, suojelukoiranäytös, taakanvetoa, koirien esittelyä. Paikalla pystyi tutustumaan koiratuotteisiin, toimintaan ja kaikkeen muuhun kivaan.

Jo nyt on lyöty lukkoon SATHY EXPO 2000, joiden järjestelyt on jo aloitettu. Tämä tapahtuma tulee olemaan vertaansa vailla ja nyt saadulla kokemuksella järjestelyt ja ohjelmat tulevat olemaan ensiluokkaisia.

SATHY arranged the on 4th of July (which just happenes to be the USA's National Day) the first bigger meeting ever taken place by these breeds in Finland.

The SATHY EXPO '99 was a success. Dogfanciers came to the Expo from the all over the Finland. Totally we had tenths of super-class american pit bull terriers and almost twice as many american bulldogs.

And a lot of nice program, too. Schutzhund shows, weight pulling, dawg talk, etc.

The next super-meeting will be the SATHY EXPO 2000 which is the on 9th of July the year 2000. More info from info@sathy.org.

Check out the SATHY EXPO '99 photo gallery!

Hurricane-kennelsin valmistaman pannan voitti hämeenlinnalainen pariskunta, jonka pitbulli olikin jo uuden pannan tarpeessa!

 

Hurricane Kennels from Sweden donated as a price a 1st class collar. The collar was won by these lucky APBT-owners.

 

 


19.5.1999

Kansanedustaja Marjaana Koskinen tyrmää APBT- ja AB-koirat

Kansanedustaja Marjaana Koskinen, joka markkinoi itseään "koiraihmisten etuja ajavana" kansanedustajana aiheuttaa painajaisia pitbullien ja amerikanbulldoggien omistajille.

Tapio Eerolan Koiramme-lehdessä julkaistussa jutussa Marjaana Koskinen kommentoi näin:

"- Koirapuolella huolestuttaa tappelukoirien ilmaantuminen Suomeen. Pitbullit ja amerikanbulldoggit eivät ole järjestäytyneessä kenneltoiminnassa mukana. Tietääkö pennunostaja varmasti, millaisen koiran hän saa? Sitten kun sattuu vahinkoja, koko roska kaadetaan "syyttömien" koirarotujen, vaikkapa staffordshirenbullterriereiden päälle. Meidänkin Fido kanniskelee suussaan kaneja ja häkkilintuja vahingoittamatta niitä. Siitä on verenhimo kaukana, nauraa Marjaana."

Ihmetyttää, että näin kirjoittaa sellainen aikuinen ihminen, joka pitää SCARFACE-nimistä staffordshirebullterrieri-kenneliä.

Luulisi, että kansanedustajalla on kaikki mahdollisuus ottaa yhteyttä vaikkapa SATHY ry.:hyn ja tarkistaa fakta-tietoja ennenkuin alkaa ryvettämään toisten koirarotujen mainetta.

Tästä asiasta lisää seuraavassa SATHY Uutiset -lehdessä, joka ilmestyy aivan kohta.

Kuva leikkeestä

 

5/99

Pitbulli teki ennätystakavarikon 

People-lehdessä kerrottiin Popsicle-nimisestä poliisikoirasta (amerikanpitbullterrieri), joka teki ennätyssuuren huumetakavarikon. Koira paljasti salakuljettajien yli 1500 kg huumekätkön ananas-kuljetuksen seasta. Popsicle-pitbulli sai urotekonsa palkinnoksi "merkittävä takavarikko" -mitalin. Konstaapeli JJ Trevino sanoo koiran olevan täysin vailla vertaa, varsinkin mitä tulee työintoon ja reippauteen mitä poliisikoiran tehtävissä tarvitaan. Alkuperäinen juttu tästä!

People-lehden kansi

Popsicle the Pitbull made a record breaking seizure!

Read here what People-magazine wrote about the police-dog (an american pit bull terrier) named Popsicle.


5/99

Opas pitbullin ostoa harkitsevalle

Sathy on julkaissut ensioppaan sellaiselle, joka harkitsee amerikanpitbullterrierin ostoa. Vihko on 16-sivuinen ja sisältää myös muutamia yleisiä koiran hankintaan liittyviä asioita. Tarkoitus on, että tästä oppaasta saa ensiapua tiedonnälkään ja opasta päivitetään jatkuvasti.
Opas on saatavana A5-kokoisena niteenä tai luettavissa suoraan netistä helposti printattavana tekstiversiona. Kannattaa tutustua myös muihin SATHY-julkaisuihin dokumentti-sivulta.

 


3/99

7-lehti möläytti

7-päivää lehden tv-ohjelmasivuilla oli kuvalla varustettu juttu televisio-ohjelmasta. Kuvan typistettykorvainen pitti ja otsikko vaaralliset lemmikit herättivät ainakin pitbullin-omistajien huomion. Huonointa on se, että harva suomalainen näki koko ohjelmaa, vaan mieleen jää ainoastaan seiskan toimittajan lörinät pitbulleista.

Luulisi, että journalistin etiikkaan kuuluisi tarkistaa pienenkin jutun todenperäisyys - tai ettei ainakaan keksisi juttuja omasta päästään kuten tässä tapauksessa.

Seiskalehden tekstistä saa täysin eri kuvan pitbullterrierikoirarodusta, kuin itse ohjelmasta. Lehden ohjelmatiedoissa korostettiin omituisesti pitbull-koirarodun osuutta ohjelmassa, samoin siinä oli ilmeisesti toimittajan aivan omasta päästään keksimiä juttuja kuten...

"Kielletty monissa Euroopan maissa" tämä ei pidä paikkaansa, rodun hallussapidolle on asetuksia - kuten monille muille roduille.

"...ei saa rekisteröidä" miksi ei saisi rekisteröidä? Ehkä Suomen Kennelliitto ry. ei rekisteröi tätä rotua, mutta tuo yhdistys ei rekisteröi monia muitakaan koirarotuja.

"...eivät saa osallistua näyttelyihin.." uskomatonta p*skaa! Itse olen osallistunut pittini kanssa moniin match-showhun, ja kaikki pitit ovat tervetulleita SATHY EXPOon!

"...(ei saa osallistua) kilpailuihin." sama juttu kuin näyttelyissä. On täysin järjestäjän päätöksessä mitkä koirat saavat osallistua kilpailuun. Jos kilpailun järjestäjä on vaikkapa SKL niin pitit (ynnä monet muut koirarodut) eivät saa osallistua mutta jos järjestäjänä on SATHY, niin kyllä saavat osallistua.

Lisää aiheesta SATHY Uutiset -lehdestä, nro. 3/99, s. 7

4.2.1999

Suomalainen
amerikanbulldog-kenneli

Suomalainen amerikanbulldog-kenneli on saanut kotisivunsa nettiin. VAROITUS: Sivut ovat osittain hieman keskeneräiset.
Tulossa on kohta uusi pentue ja sivuilla tulee takuulla löytymään kohta kuvia uusista veijareista - käy katsomassa hienoja kuvia klikkaamalla tästä


01/99

Pitbullit telkkarissa

Nyt pittejä bongaamaan! Keskiviikkoisin TV2 Hurtat ja Nartut, kanadalainen sarja, jossa pääosassa ainakin yksi pitti. Tammikuussa esitetyssä HOMICIDE - Pelon kadut oli jakso, jossa paljon pittejä (ehkä vähän huonossa valossa?). Ja sokerina pohjalla, aito amerikanbulldoggi Kotia kohti -elokuvassa. 


01/99

Tärkeitä julkaisuja tulossa

Kaksi tärkeätä SATHY-julkaisua tulossa. Lähiaikoina saadaan valmiiksi "Koirat ja media", ensin suomenkielellä ja heti ensitilassa sama englanniksi. Tekeillä on myös opus linjajalostuksesta (ja jalostuksesta yleensäkin).

Kaikkien näiden on tarkoitus ilmestyä myös SAHY:n nettisivuille PDF ja HTML muodoissa. Kysy lisää. 


01/99

Uusia koiria!

Vuodenvaihteessa Suomeen on tullut kosolti lisää koiria. Sekä lännestä, että idästä. Ja kaiken lisäksi hyviä koiria - kuvia uusimmassa SATHY Uutiset lehdessä. Huhut kertovat myös uudesta kotimaisesta AB-pentueesta. 


01/99

Hollannissa uhkaa pittilaki

Hollannin tilanne on hyvin sama kuin Ranskassa, ensimmäinen vaihe on sivuutettu ja toinen on kohta edessä. Jos laki hyväksytään niin ainakin seuraavat rodut kielletään: napolinmastiffi, dogoargentiino, amstaffi, staffi, pitti, yms. SATHY:n palkkaamat asianajajat ovat saaneet sikäläisen eduskunnan puhemiehen lukemaan faktat ja ilmeisesti lakia ei tulla hyväksymään.

01/99

Ranskassa uhkaa pittilaki

Vuoden 1998 lopulla Ranskan parlamentissa meni läpi ensimmäisestä äänestyksestä rotukohtainen laki, joka voimaan astuessaan kieltäisi mm. pitbullit. Huomioitavaa on, että sama laki vaikuttaa moneen muuhun koirarotuun, mm. amstaffit, staffit, bullterrierit, rottweilerit, ym. Ilmeisesti Suomen Kennelliitto r.y. hoitaa reklamaatiot näistä (jos ylipäätänsä on hereillä). Kaikki sai alkunsa kun jonkun sekopään omistama Himmler-niminen (!) pitbulli hyökkäsi 11-vuotiaan tytön kimppuun. Pitbullomistajien kauhuksi tämä yksittäistapaus sai parlamentin äänestämään juuri ennen joulupyhiä lain puolesta. Uutistoimisto REUTER kertoi virheellisesti, että laki on jo hyväksytty vaikka kyseessä oli vasta ensimmäinen kahdesta äänestyksestä. Nyt on ilmennyt, että lakia tuskin hyväksytään ollenkaan. Jos haluat vaikuttaa Ranskan päätökseen kirjoita mielipiteesi ranskan pääministerille tästä linkistä


02.01.1999

Vuosi vaihtui!

Yhdistys on jälleen kerran ollut mukana toivottamassa uuden vuoden tervetulleeksi! Tästä vuodesta näyttää tulevan mielenkiintoinen. Enemmän jäseniä, enemmän koiria. Uusia koiria on tullut sekä idästä, että lännestä - ja kaikkia rotuja! SATHY koiria on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Odotettavissa on kaikkea kivaa!

 


AMERIKAN-
BULLDOGGI

AMERIKAN-
PITBULLTERRIERI

AMERIKAN-
KÄÄPIÖTERRIERI

VANHAENGLANNIN-
BULLDOGGI

YHDISTYKSET

DOKUMENTIT

LINKIT

UUTISET


Tätä sivua ja sivun sisältöä ei saa käyttää mihinkään koira- tai koirarotuvastaiseen tarkoitukseen.

Lisätietoja http://WWW.SATHY.ORG
© 1990 - 2003 SATHY
Koirien taakanveto™, Koirien voimaveto™ ja Kääpiöterriereiden tuholaistorjunta™ ovat SATHY ry.:n tavaramerkkejä.