Jos Sinulla on lisättävää, kerrottavaa, mielipiteitä, tms. niin lähetä s-postia osoitteeseen pdunkel@nic.fi

 

Kuva Psion 5 -laitteesta

Yllä on kuva Psion 5:stä - ei Revosta!

Laitteen merkki ja malli:

Psion Revo

 

Koko:

Taskuun hyvin sopiva, muotoiltu, avautuva.

 

Paino:

Revo painaa 200 g, mahtuu syvään paidantaskuun eikä pullistele. Teetin ompelijalla lisätilaa muutaman lempipaitani rintataskuun, koska en keksi miten Revoa kannattaisi kaventaa kahta senttiä.

Hinta:

2 950 mk

Toimivuus

Revo on erittäin toimiva. Isoonveljeen Series 5mx:ään verrattuna siitä puuttuu laajennettavuus, faksimahdollisuus (saa lisäohjelmin) ja äänitysmahdollisuus. "Vastapainoksi" painosta ja hinnasta on myöskin puolet pois. Näyttö on loistava, kunhan valoa on riittävästi (kynttilänvalo tai auton sisävalo ei oikein riitä). Huomionarvoista on, että näyttö on käyttökelpoinen myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Sopii kokeilla värinäytöllä...

Softa, ohjelmat

Revon Agenda-kalenteriohjelmaan on ilmeisesti toteutettu joitakin parannuksia, jotka tekevät likimain kaikki Series 5:n Agendaa varten netistä löytyvät lisäohjelmat tarpeettomiksi. Kalenterin aikasloteilla voi kikkailla monenlaista, itselläni on tällä hetkellä vasemmalla sivulla jako kolmen tunnin välein klo 6-23 ja oikealla sivulla 15 min välein klo 23-24. Oikean sivun väleihin tulee asioita ToDo-listoilta.

Taulukkolaskentaohjelma ja tekstinkäsittelyohjelma pesevät muut PDA:t joista olen lueskellut helposti: löytyy grafiikanpiirrot, mahdollisuus liittää tekstiin kuvia ja taulukoita, kappaletyylit ja jäsennysnäkymä. Automaattista kappalenumerointia ei ole eikä mielestäni tarvita.

Kirjoittelen näppäimistöllä mielelläni. Se vaatii käytännössä molemmat kädet, koska Fn-näppäintä on painettava vähän väliä ää:n saamiseksi. Normaali kirjoitusotteeni on: etusormet näytön takana ja peukalot tekevät työn. Näin tuotan 20-30 sanaa minuutissa (silloin kun onnistun ajattelemaan niin nopeasti...). Sama asento käy pöydän päällä, junassa, kävellessä (jos ei kukaan näe...) tai vaikka sängyssä selällään. Kokouksen sihteerin töitä en vielä ole kokeillut Revolla hoitaa, enkä suosittele sitä ainakaan aloittelijalle. Jossain vaiheessa voi tulla hiki, kun kirjoitusvirheitä vilisee eikä uudelle kirjattavalle asialle heti löydy paikkaa.

Tämä muistio on luonnollisesti laadittu Revolla. Aikaa meni parisen tuntia. Sähköposti on lähetetty GSM-datalla Ericsson SH888-puhelimen avulla.

Ohjelmien SIS-asennuspaketit ovat vaivattomia käyttää, eikä niistä jää ylimääräisiä tiedostoja muistitilaa viemään. Ohjelmien poisto on myös helppoa, SIS-paketista jää Control paneliin tieto mitä ohjelmia on asennettu ja miten ne poistetaan.

Pattereiden kesto

Revossa on sisäiset akut, joiden kesto on riittävä. Itselläni laite on todella tehokäytössä, mutta silti sitä ei tarvitse ladata kuin pari kertaa viikossa. Akut latautuvat tunnissa 85%:iin ja siitä eteenpäin n. 3:ssa tunnissa 100 %:iin. Jatkuvaa käyttöähän akuille luvataan n. 12-14 tuntia, mikä pitää kokemukseni mukaan hyvinkin paikkansa. Parin päivän reissulle en laturia tarvitse, kolmen päivän reissulle otan jo varmuuden vuoksi, mutta usein jää lataamatta.

Fyysinen kesto

Parin kuukauden käytön jälkeen saranamekanismi alkoi rutista sydäntäsärkevästi. Keneltäkään ohjeita kysymättä houkuttelin hammastikulla hieman parafiiniöljyä (saa apteekista, käytetään eläinlääkintään) mekanismiin. Nyt, n. 4 kk myöhemmin, voitelun tarvetta alkaa taas olla.

Laite on pudonnut pari kertaa avoimesta rintataskusta lattialle kumartaessani. Ei vaurioita. Avoimen laitteen jättämistä mihinkään varon, avoimena putoamista tai päälle istumista en usko laitteen sietävän. Kaikenkaikkiaan odotan Revon mekaniikan kestävän ainakin kolme vuotta aktiivista käyttöä.

Toimintavarmuus

Revon käyttöjärjestelmä on EPOC R5. Sen ohjelmat - ja kaikki näkemäni lisäohjelmat - ovat vakaudeltaan omaa luokkaansa, eli todella vakaita. Likimain ainoat tilanteet, joissa olen saanut ohjelmia kaatumaan, ovat: (1) yritys poistaa kappaletyyli EPOC Word-dokumentista, jonka toin Revoon Lotus WordPro:sta. Myös WordPro itse kaatui vastaavaan yritykseen ko. dokumentin kanssa! Tästä tulee herja KERN-EXEC jotain ja ohjelma suljetaan. Muihin ohjelmiin tämä ei kuitenkaan vaikuta. (2) Jos räplää koneen kanssa jotain ylimääräistä kun linkki pöytäkoneeseen on päällä ja jokin siirto on kesken. Tällöin Revo tekee "soft resetin" eli boottaa. Homma kestää pari sekuntia. Soft resetissä näppäintoiston ajoitukset palautuvat tuskastuttavan hitaaseen oletusarvoon. Samoin Extras-valikkoon hienosti ja vaivalla järjestetyt ohjelmat menevät "sekaisin" eikä niitä helposti tule uudestaan järjestettyä. (3) Yrittäessäni tulostaa ohjelmasta, jolle ei ole luvattu Revo-yhteensopivuutta. Taas tulee herja KERN-EXEC jotain.

Liitännät:

Liitännät: infrapunaliitin (IrDa-protokolla) toimii hyvin. Jos on IrDa-printteri niin tulostaminen on suorastaa yliluonnollisen helppoa! Paatuneet konttorirotat ahdistuvat kun Psionilla tulostaa langattomasti hienommat rapsat kuin mitä he itse saavat aikaiseksi pöytäkoneillaan. Infrapunalla oman kännykän käyttäminen on sujuvaa.

Back-up: Jos on Windows kone niin back-uppien teko on helppoa, tiedostot siirtyvät Psionin ja Windowsin välillä tuosta noin vaan ja muuttavat muotoaan automaatisesti ilmaisen PsiWin-ohjelman avulla. Kommunikointi PsiWiniin ir:n kautta on todella epävarmaa. Muutenkin toi PsiWin on jättää melkoisesti toivomisen varaa. Macintosh-käyttäjät joutuvat hankkimaan maksullisen MacConnet -ohjelman, jolla voi siirrellä dataa ja tehdä back upit aivan siedettävästi.

Muutama nettisivu:

Psion-sälää löytyy netistä aivan sikana, hyvään alkuun pääsee http:www.psion.com ja psionkingistä.

Erinomaiset suomenkieliset Revo-sivut tulossa osoitteeseen http://www.japo.fi/~hlu

Loppukaneetti:

Jos haluat toimivan PDA-laitteen, joka kulkee aina mukana niin osta Psion Revo. Revo on oikea valinta jos et tarvitse laajennettavuutta (esim. lisää muistia tai digikameran kuvien siirtoa - jotkut kamerat tosin tukevat IrDA:aa).

Asiantuntija:

herra Hannu Luomanen

takaisin etusivulle
Puuttuiko jokin? Emailaa pdunkel@nic.fi