Jos Sinulla on lisättävää, kerrottavaa, mielipiteitä, tms. niin lähetä s-postia osoitteeseen pdunkel@nic.fi

 

Nokia Communicator 9000(i)Nokia ComminicatorYllä 9110 ja alla 9000

Laitteen merkki ja malli:

Nokia Communicator 9000(i)

Koko:

9000(i) : 173 x 64 x 38 mm ( halko-GSM)
9110 : 158 x 56 x 27 mm

Paino:

9000(i) : 400g
9110 : 250g

Hinta:

9000(i) : Käytetyt n.1000mk alkaen.
9110 : n.
5000mk

Hyvää:

Varmasti aina mukana, jos ei toista kännyä. faksien vaivaton vastaanotto.

Huonoa:

Hankala käyttöliittymä. Suuri koko kännykäksi.

Muuta:

Keskityn nyt tässä arvostelussa lähinnä 9000-malliin, koska sellaisen olen omistanut, mutta sen verran käyttökokemusta on myös 9110:sta, että jotain voin siitäkin sanoa. Lisäksi arvostelen lähinnä vain PDA-puolta, puhelin puoleen en juurikaan puutu. Ne kun ovat lähes yhteneviä Nokian kännyjen kanssa.

Mallien erot: Jos lähtökohdaksi otetaan 9000 malli, niin 9000i malli eroaa siitä vain kalenteriin lisätyllä viikkonäytöllä. Kuulemma myös haku toimintoa oli tehostettu, mutta itse en eroa huomannut. Lisäksi i-mallista oli tarjolla myös suomenkielinen versio, joka oli tavallaan turha jos omisti jo skandeilla varustetun vanhemman.

9110 eroaa 9000-sarjasta lähinnä tehokkaammalla prosessorillaan (386 vs. 486) ja muistipalikoillaan. Tietenkin eroa on myös koossa, painossa ja käyttö ajoissa, joista hyötyy kuitenkin lähinnä puhelinpuoli. Myös näyttö on saanut taustavalon, mikä onkin merkittävä parannus. (USA:ssa kuulemma on myynnissä myös 9000:n taustavalolla varustettu paikallinen versio!) Puhelinpuoli eroaa toisistaan paljonkin: 9000-sarjan puhelin on lähes identtinen Nokia 2110:n kanssa ja 9110 Nokian 6110:n kanssa.

Näyttö: Resoluutioltaan 640x200, 4 harmaasävyä. Hyvälukuinen ja selkeä, vain taustavalo puuttuu. (Katso edellä!) Näyttö ei ole tökkimänäyttö useiden PDA:n tapaan, joten käyttö on perinteistä näpistelyä. Toisessa laidassa on kuitenkin neljä funktio näppäintä, joiden merkitys näkyy ruudulla.

Kotelo: Muovinen koppi, josta antenni törröttää ikävästi ulos. (Tämä korjattu 9110:ssa.) Kun Commun ottaa käteen se muistuttaa lähinnä vanhaa kunnon halko-GSM:ää. Laite kuitenkin halkeaa keskeltä kahtia avaten PDAn ihmeellisen maailman. PDA käynnistyy juuri niin nopeasti kuin PDAn kuuluukin, se on aina valmis!

Muisti: 4MB, joista puolet ohjelmille ja toinen datalle. Itselleni se riitti mainiosti, jos ei säilytelly miljoonaa faksia koneessaan. Lisämuistia ei 9000-sarjaan saa. 9110 syönee jotain Nokian omia (sikakalliita?) muistipalikoita. Laitteen oma muisti on paristovarmennettua, eikä itselläni koskaan ollut ongelmia sen tyhjenemisessä.

Näppis: Skandit löytyy (paitsi ihan ensimmäisistä vehkeistä)! Tyypillisen huono, tuntumaltaan kännykkä-tyyppinen näppäimistö. Näppis on kuitenkin oikea QWERTY näppis, joten kyllä sillä tuli yllättävän pitkiäkin messuja kirjailtua. Näppiksen ylälaidassa on rivi ennalta ohjelmoituja funktionäppylöitä, joilla vaihdetaan sovelluksesta toiseen. Vaihto sujuu kiitettävän nopeasti.

Kaiutin: Taitaa olla peräisin 2110:sta? Piippaa ja pipertää. Mukava ominaisuus on HF-puhelu mahdollisuus, joka aktivoituu (niin haluttaessa) kun PDA-puolen avaa. Tämä oli kätevä etsiessä PDAsta dataa tai kun halusi porukalla jutella vastapuolelle. Mitään nauhotus mahdollisuutta eivät Nokialaiset osanneet asentaa, vaikka laitteessa on puhelimen vuoksi tietenkin mikrofoni valmiina. Joko 9110 tukee tätä ominaisuuta, en tiedä.

Muuta: Laite toimii piuhan (tai IrDA:n) välityksellä kannettavan (tai vaikka pöytäkoneenkin) GSM-modeemina. Tämä on kiva ominaisuus, mikäli ei omista lankalinjaa kotonaan! Nopeus tosin on vaatimattomat 9600bps, ja 9110:ssa 14400bps.

Back-up: Kävi helposti netistä löytyvällä softalla. Piuha kiinni koneeseen ja back-uppaamaan. Sofat löytyvät sekä Macille että Peeceelle. Myös lisäohjelmien asennus käy tällä ohjelmalla. MUTTA typerintä ohjelmassa oli, että koko operaatio täytyi kontrolloida Commun pieneltä näytöltä ja näppäimistöltä. Vieressä röhjöttävä 22" laajakulma-TFT ja ergonäppis feel-the-touch-hiirellä lojuivat operaation ajan toimettomina... Toikohan 9110:n softa jo tähän parannusta?

 

Toiminnot, ohjelmat, softa:

Ohjelmat: Puhelin, faks, SMS, osoitteisto, teksturi, eMail, browser, kalenteri. Kaikki ohjelmat ovat ROMssa ja niitä voi latailla koneelle tietty lisää. Ongelma on vain ohjelmien puute. Löysin Netistä vain muutaman surkean pelin ja pari erikoissovellusta sekä taulukkolaskennan. Viimeisen hankinta onkin tarpeellista, sillä mitään sellaista ei Commussa muuten ole.

Puhelin: Toimii osoitteiston kanssa lähes yhteen. Nämä kaksi olisikin voinut piilottaa saman näppäimen alle, ilman minkäänlaista toiminnallista tappiota. Haku toimii tietokannasta kivasti sitä mukaa kun kirjaimia hakukenttään kirjoitaa ja nuolinäppäimillä voi hoitaa lopun. Sinällään osoitteisto on suppea ja linkitys puuttuu lähes kokonaan. Soittaminen henkilölle käy PDA puolelta kuitenkin kätevästi, itse asiassa mukavammin kuin puhelimen puolelta!

Faksi: Tämä on mielestäni Commun yksi parhaita puolia! Laite ottaa faksit vastaan "lennosta", etkä edes tiedä saaneesi faksin ennenkuin laite piippaa valmiin vastaanotetun faksin merkiksi. Tämä on myös laitteen huono puoli, et tiedä koska laite ottaa faksia vastaan (ellet tuijota jatkuvasti näyttöä), joten et myöskään osaa pysähtyä ottamaan faksia vastaan. Liikkuessasi nimittäin faksiin ilmestyy yleensä ikäviä raitoja häiriöistä yhteydessä. Mutta muutoin mielestäni aino toimiva faks-schysteemi PDAssa! Lähetys onnistuu myöskin helposti, teksturista vain valitaan, että halutaan lähettää juttu faksina.

SMS: Myös tämä toimii loistavasti! Lyhytviestien kirjoittaminen ja lukeminen on NIIIN paljon helpompaa kunnon näytöllä ja näppäimistöllä... Eikä SIM-kortti täyty heti, koska puhelin varastoi kaiken datan omaan muistiinsa.

Osoitteisto: Lue Puhelin-kohdasta.

Teksturi: Jos sitä nyt semmoiseksi voi kutsua. Mutta sillä kuitenkin kirjoittelee muistiinpanoja, sekä sähköposteja, että fakseja. Sinällään toimiva teksti-editori ilman kummempia kikkailuja.

S-posti: Myös kätevä ominaisuus. Jutut kirjoitellaan "teksturilla" ja laitetaan sitten out-boxiin. Kun kaikki jutut ovat valmiita annetaan koneelle käsky lähettää ne. Tämä käy kätevästi, eikä tarvitse kytkeä mitään laitteita yhteen tai seikkailla valikoissa. Osaa käyttää POP ja IMAP lootia kiitettävän helpolla conffauksella. Miinuksena mainittakoon vain, että messuja noudettaessa on AINA pakko merkitä noudettavat messut, jonka jälkeen vasta laite ryhtyy noutamaan itse viestejä. Tämä on ikävää eritoten kalliista ulkomaanveroista soiteltaessa, koska homma tapahtuu "on-line". Joskin tällä vältetään turhien messujen noutaminen. Lisäksi laite ei osaa yhdellä soitolla lähettää ja vastaanottaa, vaan molempiin tarvitaan eri soitto.

Browser: Suppea www-selain. En osaa hirveästi kertoa, koska olen vain kokeillut sitä. Selain osaa kuitenkin noutaa sivut muistiinsa ja niitä voi sitten selailla kaikessa rauhassa "off-line".

Kalenteri: Tämä on mielestäni Commun akilleen kantapää ja syy siihen miksi luovuin laittesta. Se on kömpelö käyttää ja suppea. 9000-mallista lisäksi puuttui jopa viikko näyttö! Sen lisäys ei kuitenkaan paljoa auttanut. Edes 9110 mallissa ei tähän osa-alueeseen ole paneuduttu kunnolla, vaan se on edelleen lähes identtinen 9000i:n kalenterin kanssa. En oikein löydä kalenterista mitään positiivista, siksi en edelleenkään ole kiinnostunut 9110:n hommaamisesta. Mielummin kanniskelen erillistä kännykkää ja PDA:ta.

 

Liitännät:

Nokian "multi-liitin" ja SIM-kortin paikka, 9110:ssa myös muistipalikalle paikka. Tähän multi-liittimeen saa tietenkin kiinni auto-HF ja ties mitä puhelin hilppasia, mutta laittamalla siihen adapterin on siitä myös hyötykäyttöön.

Virtapistoke kiinnitetään tähän adapteriin. Tätä adapteria siis joutuu aina kuljettamaan mukanaan! Sarjapiuha lyödään myös kiinni adapteriin. Tätä napanuoraa pitkin sitten käy liityntä pöytäkoneeseen. Myös IrDA ikkuna löytyy puhelimen toisesta päästä. 9110:n liittimistä en tiedä.

 

Muutama nettisivu:

www.communicator.org
www.nokia.com/phones/9110

 

Loppukaneetti:

Liian suuri kännykäksi ja liian suppea PDAksi. - Vakavasti ottain, Commu on loistava puhelin, jossa on paljon hyviä ominaisuuksia. Jos ei tarvitse PDA-puolta joka päivä, tai ei osaa luopua paperi kalenteristaan, niin laite on omiaan. (Lue faksi ja SMS kohdat!) Mutta PDAn tehokäyttäjälle siitä ei "oikean" PDAn korvikkeeksi ole...

Toisen käyttäjän kommentti: Oli mulla Nokia 9110, mutta liian iso puhelimeksi ja liian huono pda:ksi. Ei muuten sekään sovi surffaukseen, itse asiassa todella paljon huonommin kuin sharp. Selain ei tue frameja ja cpu on kuoleman hidas. Sivun avaus voi viedä ison ikuisuuden. Surffausominaisuus ihan roskaa jos saa suoraan sanoa. Toimii tiukasti sille räätälöidyllä sivuilla ja niilläkin hitaanlaisesti. Muuten ok puhelin tosin pirun ISO.

Asiantuntija:

herra Tuukka Uusheimo

takaisin etusivulle
Puuttuiko jokin? Emailaa pdunkel@nic.fi