Historia Toimintaperiaatteet Yhteystiedot Kirjoituksia
Kauppa ja tuotteet Ajankohtaista Projektit Linkit

Hyvinkään kehitysmaayhdistyksen historiaa

Hyvinkäälle perustettiin kehitysmaayhdistys kymmenen ihmisen voimin 21.6.1988. Yhdistyksen jalona tarkoituksena on toimia kehitysmaiden kansojen hyväksi ja kansainvälisen kaupan oikeudenmukaistamiseksi. Siihen aikaan suurin osa vastaavista yhdistyksistä kantoi nimeä kehitysmaakauppa, mutta Hyvinkäällä päätettiin jättää yhdistyksen nimestä sana kauppa pois, jolloin nimi antoi laajemman toimintamahdollisuuden.

Hyvinkään kehitysmaayhdistyksillä on ollut kolme päätehtävää: kaupan pyörittäminen, tiedottaminen sekä erilaiset projektit.

Kauppa
 • Yhdistyksen toiminnan symbolina, koko sen toiminnan ajan on ollut oma kauppa. Maaliskuun lopusta toukokuun alkupuolelle v.-89 toiminnan symboli sijaitsi rautatieasemalla, kunnes Hyvinkään taiteilijaseura ry. luovutti toimintakeskuksestaan, Promenadigalleriasta, yhden huoneen yhdistyksemme käyttöön. Vuoden 1988/-89 vaihteessa yhdistyksen jäsenmäärä oli 48 henkilöjäsentä ja 5 yhteisöjäsentä.
 • Tammikuussa järjestimme promenaadigalleriassa Nigaragua aiheisen valokuvanäyttelyn. Näihin aikoihin julkaisimme Apinanleipäpuu-lehden. Se oli ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston rahallisen tuen turvin julkaistu 24 sivuinen A4-kokoinen aikakausilehden näköinen aviisi. Lehti ilmestyi sopivasti kehitysmaakauppa Apinanleipäpuun avajaisiin Promenadigalleriassa 30.syyskuuta 1989.
 • Onnea ja autuutta promenadigalleriassa kesti kesään 1991 asti, jolloin Hyvinkään taiteilijaseura ry ilmoitti tarvitsevansa tilat omaan käyttöönsä.
 • Kuinka ollakkaan, Hyvinkäälle perustettu nuorten taiteilijoiden oma yhdistys Mutka ry tarjosi n. 25 neliön tilaa alivuokralaisena. Niinpä 1.7 1991 Hyvinkään kehitysmaakauppa muutti kauppapaikkansa vanhan villatehtaan, Valvillan, vanhan ruokalan tiloihin. Tilat, jotka Mutka ry tarjosi olivat erinomaiset sekä tiedotus, että muiden yhteistilaisuuksien pitopaikaksi.
 • Kaupan tiimoilta, toukokuussa 1990 järjestettiin yhdistyksemme aloitteesta ensimmäinen ja vielä vuosituhannen vaihteessa jatkuva kevät tapahtuma Mahdollisuuksien tori, jossa parhaimmillaan on ollut liki kaksikymmenta kansalaisjärjestöä tai muuta tahoa esittämässä toimintaansa. Järjestimme myös kehitysmaakauppayhdistysten liiton vuosikokouksen Kiljavalla 3. - 5.2.1995.
 • 4.10 - 20.12 oli kehitysmaakaupassa työvoimatoimiston kautta tullut harjoittelija.
 • 1.9.1997 Kehitysmaakauppa ilman toimitilaa.
 • vuonna 1998 kehitysmaakaupan tavarat saivat tilapäisen säilytyspaikan villatehtaalta taidekehystämö Ossianin tiloista.
 • Ilman toimitilaakin kehitysmaakauppa toimii. Kehitysmaakauppa on siinä, missä on sen myyntipöytä. Usein sen löytää torilta ja erilaisista tilaisuuksista siihen asti ja sen jälkeenkin, kun uudet toimitilat ovat löytyneet
Informaatio
 • Vuosina 1988 - 89 yhdistys järjesti kymmenen yleistä alustus- ja keskustelutilaisuutta Alustajina oli maammejohtavia kehitysmaatutkijoita.
 • Helmi maaliskuussa 1991 persianlahden sota laukaisi kolmen yleisen alustus ja keskustelutilaisuuden sarjan; alustajina Hilkka Pietilä: Suomi kolmannessa maailmansodassa, Pertti Multanen: Persianlahden sota arabien näkökulmasta ja Jyrki Käkönen: Persianlahden sota ja valta maailmassa.
 • Vuonna 1992 järjestettiin useita yleisötapahtumia. 30.1 esitettiin video Iisalmen kehypajan toiminnasta, 5.2 Jyrki Käkönen alusti EY:n ja kehitysmaiden suhteista, 12.11 Jorma Ikonen Nigaraguan tilanteesta ja 23.11 Kaija Helle Suomen kehitysmaakauppayhdistyksen toiminnasta. 31.10 oli Afrikkalainen ilta ravintola Harlekiinissä, esiintymässä Yamar-Thama-Thiam yhtye afrikasta.
 • Kesällä 1993 valmistui Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston rahallisesti tukema ja yhdistyksemme työryhmä Ihalainen - Savela - Kiiski valmistelema kehitysmaatuotteiden taustat kirjanen 5000 kpl:n painoksena.
 • 6.4 1994 yhdistys järjesti Afrikan rytmi tapahtuman Hyvinkääsalissa. Tapahtumassa suomalais-afrikkalainen Djumora-ryhmä esitti perinteistä länsi-afrikkalaista musiikkia ja tanssia. Samaan aikaan avattiin Hyvinkääsalin lämpiössä yhdistyksemme jäsenen Ahti Isomäen näyttely Roume - minun afrikkani.
 • Syksyllä1995 järjestimme kouluille ja suurelle yleisölle tarkoitetun rasismin vastaisen kirjoituskilpailun
 • Luentosarja kuuma peruna, jonka järjestimme 14.10 - 25.11. 1997 voidaan pitää vuoden -97 päätapahtumana.
 • Päiväntasaajaa pitkin tilaisuus 22.2 1998. Tilaisuudessa Veli-Eino Nykänen kertoi matkastaan päiväntasaajalla ja kokemuksistaan matkan aikana.
Projektit
 • Yhdistyksemme on ollut mukana monissa eri projekteissa. Näist mainittakoon: kummilapsentukeminen, metsänistuskampanija, Tushikamane projekti johon kerättiin lukuisia polkupyöriä, ompelukoneita ja muuta käyttökelpoista tavaraa, rahankeruuta jolla tuettiin tavaroiden kuljetusta Kosovaan ja ympäristöprojektiin Morogorossa.
 • Lisää tärkeimmistä projekteista projektit sivulla.


Reilun kaupan periaatteet:
 1. Kehitysmaiden viljelijöille maksetaan tuotteista takuuhintaa
 2. Suurtilojen työntekijät saavat lainmukaista palkkaa ja heidän työehtonsa ovat oikeudenmukaiset
 3. Osa Reilun kaupan lisätuloista käytetään elinolojen parantamiseen
 4. Lapsityövoimaa ei käytetä
 5. Kaikkien tuotteiden alkuperä tiedetään
 6. Ympäristönäkökohdat otetaan huomioon tuotannossa
Tunnistat reilun kaupan tuotteet alla olevasta merkistä

Reilun kaupan edistämisyhdistys