Espoon-Kauniaisten Paikallisosasto

Sivuja viimeksi päivitetty 13.3.2003

Tervetuloa Kotisivullemme!

Nimensä mukaisesti Paikallisosastomme toimii kahden kaupungin alueella. Mukana toiminnassamme on yli 500 henkeä, monet hyvinkin aktiivisesti. Kursseillamme oli viime vuonna mukana lähes 1000 henkeä kohottamassa sotilas- tai kriisiajan taitojaan.

Toimintamme keskipiste on Toimintakeskuksemme Tapiolassa. Entisessä Etelä-Tapiolan lukiossa käytössämme on runsaat ja monipuoliset tilat, jotka Espoon kaupunki on luovuttanut käyttöömme.

Koulutustoimintamme voidaan jakaa neljään osaan, jotka on esitelty oikealla lyhyesti.

Tule mukaan reippaaseen menoon. Espoon-Kauniaisten Paikallisosasto tarjoaa monenlaista toimintaa ja mahdollisuutta ottaa vastuuta toimintamme kehittämisessä. Tietenkin saat paljon uusia ystäviä ja runsaasti raitista ilmaa.

Heikki Simola

majuri res

paikallisosaston päällikkö

 

 

Paikallisvartiokomppaniat

Puolustusvoimilta saamamme tehtävän mukaisesti koulutamme reserviläisistä koottuja paikallisvartiokomppanioita vaihteleviin tehtäviin Espoon Kauniaisten Sotilasalueella. Tähän toimintaan tarvitsemme jatkuvasti lisää henkilöitä. Jos olet varusmiespalveluksen suorittanut, mutta sinulla ei ole sodanajan sijoitusta, olet tervetullut mukaan.

Sotilaskoulutus

Sotilaskoulutuksen painopiste on ammunnassa. Vuosittain järjestämme useita ampumaleireja ja muita ammuntaan liittyviä tapahtumia mm. Turvallisen ampujan kurssin, johon kolmen oppitunti-illan lisäksi kuuluu useita ampumaharjoituksia puolustusvoimien radoilla. Kurssin tavoitteena on lisätä aselain, ampumaratojen sääntöjen tuntemusta ja antaa riitävät pohjatiedot vastuulliselle aseenkäsittelylle. Lisäksi kurssin aikana voi suorittaa SRA-kilpailuissa ja reserviläisammunnoissa vaadittavan teoria- ja näyttökokeen suorittaminen kiväärillä, pistoolilla ja mahdollisuuksien mukaan myös haulikolla. Ampumaharjoitukset ovat sekä perinteellisiä kouluammuntoja että sovellettuja reserviläisammuntoja ja kilpailuharjoituksia.

Tarkka-ammunnan koulutus ja harjoittelu kaikilla säillä on kuulunut toimintaamme alusta alkaen. Vuosittain järjestämme tarkka-ammunnan perus- ja jatkokurssin. Lisäksi tarkka-ammunnan oppeja sovelletaan paljon myös muussa ampumakoulutuksessa.

Lisäksi järjestämme sotilastaitoja ylläpitäviä ja kuntoa kohottavia partiomaastoharjoituksia. Partiomaastoharjoitukset sisältävät tilanteen mukaista liikkumista yö- ja päiväolosuhteissa kartan ja kompassin avulla tehtävärasteilta toiselle. Rasteilla selvitetään yleisiä reserviläistaitoja tehtäviä, kuten suluttamista, raivaamista, ensiapua, tulenjohtoa, tiedustelua ja ampumatehtäviä eri aseilla.

Nuoriso

Nuoria varten järjestä mm. sotilaalliset perustaidot -kursseja, joissa luomme valmiuksia varusmiespalveluksen suorittamista varten. Kursseilla tutustutaan Puolustusvoimien käyttämään materiaaliin ja opetellaan leiriytymisen ja maastossa liikkumisen perustaoitoihin.

Nuorille sopivat myös Maastomarssimme. Mukavassa seurassa 20 – 30 km taittuu vaivattomasti patikoiden. Maastomarssien huipentuma on osallistuminen joka vuotiseen 2x 30 km:n Kesäyön marssiin Tuusulanjärven ympäri.

Kuntayhteistyö

Yhteistyössä Espoon ja Kauniaisten kaupunkien kanssa järjestämme Opiskelijan turvakursseja ja Kotiseutuharjoituksia. Useita päiviä kestävillä Turvakursseilla opiskelija saa tiedot kaupungin eri viranomaisten, poliisin, rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien toiminnasta kriisitilanteessa. Kurssi kartuttaa myös lukiossa opintoviikkoja yhden kurssin verran. Kotiseutuharjoitus on hyvä mahdollisuus tutustua viranomaisten ja Puolustusvoimien toimintaan oman kotikaupungin turvaamiseksi kriisitilanteissa.

Viime vuonna järjestimme uutena toimintana yhteistyössä Espoon Poliisilaitoksen kanssa ensimmäisen koulutusviikonlopun täydennyspoliiseille. Tulemme kehittämään ja jatkamaan tarpeiden mukaan koulutusyhteistyötä tulevaisuudessakin.

Paikallisosastoillat

Kokoonnumme kurssien ja harjoitusten lisäksi useita kertoja vuodessa Toimintakeskuksemme tiloihin kuuntelemaan arvostettujen asiantuntijoiden pitämiä luentoja maanpuolustukseen, yleiseen turvallisuuteen ja kansalaistaitoihin liittyvistä aiheista.

Lisätietoja toiminnastamme ja yhteyshenkilömme löydät MPK ry:n kurssioppaasta, Helsingin Reservin Sanomista ja tietenkin täältä  kotisivuiltamme.

 

Copyright © 2000-2002 Espoon-Kauniaisten Paikallisosasto. Kaikki oikeudet pidätetään


Sivuja ylläpitää: Tuure Tuunanen, tuure@go.to