Tuvat ja kämpät

 
Tuiskukurun "Standardimallinen" tupa Saariselällä

Kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla on yhteensä yli kaksi sataa autio- ja varaustupaa. Tuvat ovat yleensä huollettuja ja talvikäyttöisiä. Varustukseen kuuluu kamiina ja polttopuita, usein myös kaasuliesi.
 
Autiotupa on retkeilijöiden käytössä oleva lukitsematon rakennus, joka on yleensä tarkoitettu vain yhteen yöpymiseen. Päivätuvat taas on tarkoitettu lyhyiden retkien levähdyspaikoiksi, mutta ei yöpymiseen. Lukittuun varaustupaan voi varata yösijan etukäteen pariksikin yöksi. 40 - 60 mk varausmaksu oikeuttaa yöpymispaikkaan, mutta tuvassa voi olla myös useita muita yöpyjiä. *
 

Autiotupien varustus ja mallit

Kalusteet ja varustus

Kalustuksena tuvissa on makuulavereita, pöytä, pari penkkiä, mahdollisesti erillisä istuipölkkyjä. Uusitut tuvat ovat siistejä ja niissä lattia ja kalusteet voivat olla jopa lakattuja. Joissakin tuvissa saattaa olla muutamia patjoja. Veden noutamista ja säilyttämistä varten on sanko ja kauha. Palamattomille jätteille (ja tuhkalle) on jätesanko. Tuvan siistimistä varten on rikkalapio ja harja. Kamiinan yläpuolella on telineitä vaatteiden ja muiden varusteiden kuivaaamiseen.

Pöydältä löytyy yleensä retkeilijöiden jättämiä kynttilöitä ja tulitikkuja. Tärkeä varustus on myös kämppäkirja, joka on paksu A4 vihko. Tuvalla kävijät kuittaavat siihen käyntinsä ja ilmoittavat yleensä myös, mistä ovat tulleet ja mihin ovat menossa. Kämppäkirjasta voi löytää myös mielenkiintoisia tarinoita. Joillakin tuvilla on myös kirjanen, jossa on tietoa ja ohjeita tupien käytöstä, jätehuollosta ym. Tuvan ulkopulelta löytyy usein myös harja ja lapio.

Muutamissa tuvissa on edelleen erämaapuhelin, jolla voi tilata vastapuhelun. Puhelimet ovat usein epäkunnossa ja monelta tuvalta, jossa sellainen on aiemmin ollut, on puhelin poistettu. Retkeilijöiden käytössä on myös muutamia saunoja. Saariselän alueella saunoja on useampiakin, mutta käsivarren erämaassa ei yhtään. Ounas-Pallas -kansallispuistossa on sauna ainakin Hannukurussa. Saunat ovat tyydyttävässä kunnossa.
 

Sivun alkuun 

Lämmitys ja polttoaineet

Lähes kaikissa autiotuvissa lämmityslaitteena on Upon kamiina. Muutamissa tuvissa on hellan mallinen suuri kamiina ja joissakin, lähinnä vanhoissa kämpissä kivistä muurattu takka. Hyvin monessa tuvassa on nestekaasulla toimiva liesi. Kaasun loppuessa varapulloja löytyy yleensä varastosta. Polttopuita on erllisessä puuvarastossa. Puut ovat metrisinä halkoina, joista retkeilijät itse sahaavat ja pilkkovat kamiinaan sopivat pilkkeet. Puuliiterissä on kirves ja saha tai jopa useampia. Työkalut ovat vähintään tyydyttävässä kunnossa. Kirveissä on yleensä teräsputkinen varsi ja halkaisuun sopiva terämalli. Kaarisahojen terävyydessä on joskus vähän sanomista. Puut ovat kuivaa honkaa (joskus myös koivua).
 
Sivun alkuun 

Jätehuolto

Käymälä on erillisessä rakennuksessa tai joskus puuvaraston yhteydessä. Eniten käytetyillä tuvilla on käymälä erikseen sekä mihille että naisille. Maatuvat jätteet (esim. kahvinporot) neuvotaan viemään käymälän alle. Palavat jätteet poltetaan kamiinassa. Palamattomia ja maatumattomia jätteitä varten on tuvan ulkopuolella jätesäiliö. Joidenkin kämppien seinässä on kiinni säiyketölkkien litistin. Osa autiotuvista on jätehuollon ulkopuolella, jolloin retkeiliöiden on kuljetettava itse omat jätteensä pois erämaasta (näinhän vastuuntuntoinen ja ympäristötietoinen retkeilijä tekee kaikilla tuvilla).
 
Sivun alkuun 

Tupien rakenne ja mallit

Autiotuvat ovat hirsirakenteisia mutta joissakin on lautarakenteinen eteinen. Autio- ja varaustupa ovat yleensä samassa rakennuksessa väliseinällä erotettuna. Tupia on eri mallisia mutta monet, varsinkin Saariselän alueella, on tehty samoilla piirustuksilla. Näitä kutsun standardimallisiksi kämpiksi. Alla olevissa tupien kuvauksissa olen selittänyt myös erilaisia pohjaratkaisuja ja tupien kalustusta. Tupien tiedoista ensimmäinen kappale on lainattu metsähallituksen retkeilyoppaasta (merkitä " * "). Tosin olen korjannut niihin muutamia virheellisiä tai puuttellisia tietoja.
 
Standardimmallisen autiotuvan pohjapiirros
 
Valokuva standardimallisesta tuvasta
 
Sivun alkuun

Sääntöjä ja ohjeita tupien käytöstä

Autiotuvat ovat siis retkeilijöiden vapaasti käytettävissä, mutta yleenä vain yhden yön kerrallaan. Tuvat ja niiden ympäristö on luonnollisesti pidettävä siistissä kunnossa. Yksi tärkeimpiä sääntöjä on se, että polttopuita on pilkottava vähintään se määrä, minkä itse käyttää. Seuraavia tuvan käyttäjiä varten olisi myös hyvä vuolla valmiit kiehiset. Kamiina tulee tyhjentää tuhkasta tarpeen mukaan.

Polttopuita tulee käyttää säästeliäästi, sillä esim. Käsivarren autiotupiin puut joudutaan tuomaan jopa yli 100 km päästä. Kaasua voi säästää käyttämällä mahdollisuuksien mukaan kamiinaa ruuan laittoon ja veden lämmittämiseen. Kaasupullon hanan pitää muistaa sulkea, kun lähtee tuvalta.

Vesisanko on tyhjennettävä lähdettäessä (ainakin talvella, jotta se ei jäädy tuvan jäädessä kylmilleen).

Rinkat säilytetään yleensä kämpän ulkopuolella, sillä kämpässä tulee ahdasta, jos kaikki raahaavat rinkkansa sisään. Tietenkin jos tuvassa yöpyy vain pari kolme henkeä, voi rinkakin tuoda sisään.

Tuvan seinällä, jossakin kamiinan lähistöllä on yleensä tuuletusräppänä. Se kannattaa avata, kun on ripustanut märkiä vaatteita kuivumaan ja laittaa ruokaa. Näin kosteus poistuu paremmin tuvasta ja varusteet kuivuvat paremmin. Yöksi räppänän voi pistää kiinni ja sen pitäis myös muistaa sulkea kun lähtee tuvalta.

Vanhan säännön mukaan viimeksi kämpään tulleille täytyy löytyä tilaa. Tarvittessa aiemmin tulleiden on luovutettava paikkansa ja siirryttävä vaikka ulos yöpymään. (Näin todennäköisesti väsyneimmät vaeltajat saavat mahdollisuuden hyvään lepopaikkaan.)
 

  Sivun alkuun 

Tuvat, joissa olen vaelluksilla yöpynyt tai käynyt

Saariselkä ja Koilliskaira 
Käsivarsi Lemmenjoki Ounas-Pallas
Anterinmukka Porttikoski Aatsa Karvaselkä Hannukuru
Hammaskuru Raappana Halti Kultahamina Keimiötunturi
Härkävaara Rajan kämppä Jogasjärvi Morgamoja Montellin maja
Jyrkkävaara Rautulampi Kalkkoaivi Postijoenlatva Pahakuru
Karapulju Sarvioja Kaskasjoki Oahojoki Tappuri
Kivipää Siulanruoktu Kobmajoki Sallivaara  
Lankojärvi Suomunruoktu Kuonjarjohka Vaskojoki
Luirojärvi Taajostupa Kutukoski
Luulampi Tahvontupa Lossu
Manto-oja Tammikämppä Meekojärvi Kevo Muotkatunturit
Muorravaarakka Tuiskukuru Pihtsusjärvi Ruktajärvi Kiellaroaivi
Naltiojoki Vellinsärpimä Pingiskoski Lahtinen
Peskihaara Vieriharju Ropi
Peuraselkä Saarijärvi
Terbmisjärvi
 
 
Lisää tietoja autiotuvista löydät Jounin kämppäkokoelmasta
ja Metsähallituksen kämpistä on tietoa Metsähallituksen sivuilla.


 

 

Anterinmukka

Autiotupa Anterjoen pohjoisrannalla, Kaarreojan suusta noin 500 metriä länteen. Anterijoki tekee tässä terävän polvekkeen itään. Majoitustilaa on kahdessa huoneessa 15 hengelle. Kaasuhella, kamiina ja takka sekä sauna. *

Erikoinen ja komea tupa, joka on rakennettu tavallista järeämmistä kelohirsistä. Sisäänkäynti on tuvan päädystä, jossa on myös terassi. Vasemmalla sivuseinällä on koko rakennuksen pituinen melko kapea huone, joka toimii nykyään lähinnä eteisenä. Sen perällä on tosin hella, jota tuskin enää kukaan käyttää. Tuvassa on ovesta vasemmalle suuri kivistä muurattu ja suuluukuilla varustettu takka. Takan kyljessä on ikkunan alla Upon kamiina. Oven oikealla puolella on hylly, jolla kaasuliesi. Ikkunan alla järeistä pölkyistä tehdyt pöytä ja penkit. Oviseinää vastapäätä on kahdessa kerroksessa laverit, joilla on myös patjat. Jyrkät rappuset johtavat alas jokivarteen, jossa on myös pieni ja vähän huonokuntoinen sauna. Saunan lämmittäminen kestää talvella kauan. Yövyimme ja saunoimme 5.-6.4.1992 ja 15.-16.1998. Vuonna 92 kämppä oli täynnä yöpyjiä mutta -98 olimme Sepon kanssa kaksistaan ja kämppä oli ollut pari edellistä yötä tyhjillään.
 

Valokuva

Hakemisto

 

Hammaskuru

Autio- ja varaustupa sijaitsee Vuomapään huipulta 2,5 km länsilounaaseen Hammasjoen itärannalla vanhan talvitien kohdalla. Kaksi huonetta, joista toinen on varaustupana. Majoitustilaa on kummassakin huoneessa noin 10 hengelle. Kaasuhellat ja kamiinat sekä erämaapuhelin. *

Vuonna 1992 (7.-8.4.) yövyimme täydessä kämpässä. Toisella käynnillä 31.3.-1-4.1994 oli väljempää ja unohdin taskulampun tuvalle. Vettä löytyy talvellakin Hammasjoesta, jonka sulapaikalle on kuitenkin matkaa yli 100 m.
 
 


Hakemisto

 

Härkävaara

Kymmenen hengen autiotupa, joka on entinen porokämppä. Sijaitsee Härkävaarasta lounaaseen Peskihaaraan laskevan Liittohaaran latvoilla. Kamiina ja sauna. *
 
Jyhkeistä hirsistä rakennettu tilava kämppä on vaatimattomalla paikalla harvassa metsässä. Sisäänkäynti on päädystä suoraan tupaan. Vasemmalla ovenpielessä on halkaistusta tynnyristä tehty kamiina, jossa voi polttaa pitkiä halkoja. Kamiina lämmittää suuren tuvan tehokkaasti. Vasemmalla sivuseinällä kookas ikkuna, jonka alla pöytä. Makuulaveri kiertää yhdessä tasossa oikealta seinustalta peräseinälle. Pihassa myös toinen rakennus, jossa huonokuntoiselta vaikuttava sauna. Tuvalla ei ole puuvajaa, vaan halkopino on tuvan takana. Muutaman kymmenen metrin päässä virtaa vuolaana Liittohaara. Yövyimme Mikan ja Sepon kanssa 1.-2.4.1994.
 
  Valokuva

Hakemisto
 

 

Jyrkkävaara

Autio- ja varaustupa Suomujoen ja Muorravaarakkajoen yhtymäkohdasta noin 2,5 km etelään, jossa Muorravaarakkajokeen tulee idästä puro. Kaksihuoneinen tupa sijaitsee puron latvoilla olevan ylemmän lammen länsirannalla. Majoitustilaa kummassakin huoneessa noin 10 henkilölle. Kaasuhellat ja kamiinat. *
 

Tupa on korkealla mäellä, mukavalla paikalla. Sisäänkäynti on länsiseinällä, jossa on oikealla puolella varaustuvan kohdalla terassi. Autiotuvassa laverit ovat kahdessa kerroksessa ja poikkeuksellisesti sivuseinällä. Päädyn ikkunan alla on pöytä, oikealla ovenpielessä kamiina ja peränurkassa kaasuliesi. Oikealla sivuseinällä oli myös ikkuna. Tuvan itäpuolella olevan lammen vesi ei ole ainakaan talviaikaan juomakelpoista, vaan maistuu ummehtuneelta. Yövyimme Sepon kanssa 14.-15.4.1998.
 

 Sisäkuva

Hakemisto
 

 

Karapulju

Autiotupa viidelle hengelle Luirojoen itärannalla, noin 8 km Luirojärven tuvalta etelään. Kaasuhella ja kamiina. *

Kämppä on siisti ja aika valoisa, sillä länsiseinällä on iso ikkuna ja myös peräseinällä makuulaverin päällä on pieni ikkuna. Sisäänkäynti kämppään on päädystä pienen eteisen kautta. Sivuseinän ikkunan alla on pöytä ja vastakkaisella seinällä kamiina ja kaasuliesi. Tupa on sisustukseltaan melko uusi, sillä se on siirretty sinne Luulammilta, kun sinne on rakennettu nykyinen suuri opastustupa. Makuulaveria on vain yhdessä tasossa ja se on selvästi kalteva ovelle päin. Laverilla oli yksi tyyny ja pari huopaa yöpyessämme siellä Sepon kanssa kahdestaan 17.-18.4.1998.

Talvella veden saanti on hankalaa, sillä tuvan kohdalta Luirojoki on paksussa jäässä. Noin 300 m alavirtaan vettä olisi kämppäkirjan mukaan talvellakin saatavissa.
 
 


Hakemisto

Kivipää

Autio- ja varaustustupa Kulasjokeen luoteesta laskevan Lassinojan latvoilla, Ahvenlammen kaakkoisrannalla ja Kivipäätunturin huipulta noin 2 km kaakkoon. Toimii varaustupana 1.12.-30.4. ja muulloin autiotupana. Majoitustupaa on 10 henkilölle. *

Sisäänkäynti tuvan päädystä pienen eteisen kautta. Sisällä ovesta oikealle kamiina. Oikealla sivuseinällä ikkunan alla hylly, jolla kaasuliesi. Vasemman sivuseinän ikkunan edessä pöytä ja penkit. Peräseinällä laverit kahdessa tasossa (lavereilla myös patjat!).
 
Kävin tuvassa 7.8.2000.
 


Hakemisto

 

Lankojärvi

Autio-ja varaustupa Suomujoen tuntumassa Lankojärven länsirannalla. Kaksi huonetta, joissa toinen on varaustupana. Majoitustilaa on kummassakin huoneessa 10 henkilölle. Kaasuhellat ja kamiinat sekä erämaapuhelin. *

Standardimallinen tupa metsäisessä maastossa. Ensimmäinen vaellusyöpyminen 3-4.4.1992.
 
 


Hakemisto
 

Luirojärvi

Kansallispuiston suurin autio- ja varaustupa sijaitsee Sokostin länsipuolella Luirojärven kaakkoisrannalla. Tämän ns. Saariselän Hiltonin kummallakin puolella on majoitustilaa 16 hengelle. Kaasuhellat, kamiinat ja erämaapuhelin sekä sauna. *

Luiron kämppä on myös alueen uusin. Vuonna 1992 (8.-9.4.) hirret hohtivat vielä uutuuttaan. Lähes standardimallia mutta erikoisuutena on erillinen kuivaushuone ja muistaakseni kamiina on keskellä tuvan lattiaa. Järven rannassa on suuri sauna. Poikkesin tuvassa ja kävin saunomassa 3.8.2000. Rakennukset oli edellisen käynnin jälkeen "maalattu" tumman siniharmaiksi.

 


Hakemisto

Luulampi

Päivä- ja opastustupa Kiilopäätunturista noin 3 km koilliseen, ylemmän Luulammen etelärannalla. Takka. Tuvalla toimii 10.2.-10.5. kahvila! Opastusaineistoa kansallispuistosta. *

Suuri tupa jonka keskellä on takka. Pöytiä ja penkkejä.
 
 


Hakemisto

 

Manto-oja

Kahdeksan hengen huoltamaton autiotupa Manto-ojan latvahaaran itärannalta noin 400 m poroaidasta etelään. Omistaja Kemin-Sompion paliskunta. *

Vanha, vähän huonokuntoinen kämppä. Matala oviaukko päädyssä. Pysähdyimme lounastauolle Mikan ja Sepon kanssa 27.3.1994.
 
 


Hakemisto

 

Muorravaarakka

Autio- ja varaustupa Muorravaarakkajoen itärannalta Lumikurunojasta noin 300 metriä pohjoiseen. Kaksi huonetta, joista toinen on varaustupana. Majoitustilaa on kummassakin huoneessa noin 10 hengelle. Kaasuhellat ja kamiinat sekä erämaapuhelin. *

Standardimallinen tupa, jossa yövyin Sepon, Juhan, Mikan ja Patrickin sekä parin muun vaeltajan kanssa 5.-6.4.1992. Tupa oli tällöin muistaakseni aika siistissä kunnossa. Poikkesin tuvassa myös 4.-5.8.2000 mutta yövyin teltassa. Kaunis paikka kesällä.
 
 


Hakemisto

 

Naltiojoki

Hyväkuntoinen mutta huoltamaton autiotupa 10 hengelle Naltiojoen pohjoispuolella noin 2,5 km Naltiotunturin huipusta luoteeseen ja 1 km poroaidasta länteen. Kamiina ja polttopuita. Omistaja Kemin-Sompion paliskunta. *

Sisäänkäynti päädystä kevytrakenteisen kuistin kautta. Peräseinällä yhdessä tasossa makuulaveri, jolla oli kolme patjaa, kun yövyimme Mikan ja Sepon kanssa 26.-27.3.1994. Pihassa on uusi käymälärakennus. Vettä saa hyvin lähellä virtaavasta Naltiojoesta.
 
 


Hakemisto

 

Peskihaara

Autiotupa Nummerusvaarasta itään Peskihaaran latvoilla, joen itärannalla. Entisessä rajavartioston tuvassa on majoitustilaa 5 hengelle. Kaasuhella ja kamiina. *

Tupa on höylähirsirakenteinen ja ollut vasta vähän aikaa autiotupana rajavartioitten luovuttua siitä. Sisäänkäynti on päädystä. Vasemmalla seinällä kamiina. Oikealla seinällä ikkuna, jonka alla pöytä. Peräseinällä on melkein oikeat, lautarakenteiset sängyt, joissa on myös patjat. Vesipaikkaa ei ole talvella lähettyvilläkään, vaan veden joutuu sulattamaan lumesta.

Yövyimme Mikan ja Sepon kanssa 27.-28.3.1994.
 
 


Hakemisto
 

Peuraselkä

Autiotupa kuudelle hengelle Jaurujoen etelärannalla poroaidan varressa noin 10 km etelään Talkkunapäältä. Kaasuhella ja kamiina. *

Tupa on vähän huonokuntoinen. Sisäänkäynti on päädystä ja hatarahko ovi aukeaa suoraan ulos. Oikealla ovenpielessä on kaasuliesi ja ikkunan alla pöytä sekä vasemmalla kamiina. Peräseinällä makuulaveri yhdessä tasossa.

Yövyimme Mikan ja Sepon kanssa 28.-29.3.1994.
 
 


Hakemisto

Porttikoski

Autiotupa Suomujoen Porttikoskelta, jossa on ylityspaikka, noin kilometri yläjuoksun suuntaan kaakkoisrannalla. Majoitustilaa on noin 10 hengelle. Kaasuhella kamiina sekä sauna. *

Sisäänkäynti tupaan on päädystä. Kapeasta eteisestä on sisäänkäynti sen oikealla puolella olevaan saunaan. Tuvassa on oven oikealla puolella kamiina, vasemmalla seinällä ikkunan alla pöytä ja peräseinällä makuulaveri. Laverilla pari patjaa (1998). Ylälaveri on alalaveria lyhyempi. Vettä on hyvin saatavilla lähellä virtaavasta Suomujoesta. Sauna on tyydyttävässä kunnossa ja lämpiää kohtalaisen hyvin. Kämppä ei pysy lämpimänä kovina pakkasöinä. Saunan kiuas ja lauteet on purettu pois keväällä 2000.

Yövyin ja saunoin Sepon sekä yhden muun vaeltajan kanssa 13.-14.4.1998. Poikkesin kämpällä myös 6.8.2000 mutta yövyin teltassa.
 

Valokuva


Hakemisto

Raappanan kammi

Luirojärven itärannalla pari kilometriä Luiron autiotuvasta pohjoiseen. Puoliksi maan sisään 50-luvulla rakennettu vähän huonokuntoinen kammi. Aiemmin ollut varauskammina. Ovi on hyvin matala. Sisältä tumma ja kostea. Vasemmassa ovenpielessä pieni kivistä muurattu takka. Peräseinällä ja oikealla laverit, joilla myös patjat.

Kävin katsastamassa kammin 3.8.2000.
 


Hakemisto
 

Rajan kämppä

Kuuden hengen autiotupa muutama sata metriä Luirojärven autiotuvasta pohjoiseen. Sisäänkäynti suoraan päädystä, oikealla sivuseinällä ikkuna, jonka edessä pöytä ja vasemmalla kamiina. Tuvassa on myös kaasuliesi. Peräseinällä laveri yhdessä tasossa. Siisti tupa, johon kurkkasin 4.8.2000.
 

Hakemisto
 

Rautulampi

Päivätupa Suomujokeen laskevan Rautuojan latvoilla, Kutturapään ja Raututuntureiden välisen lammen koillisrannalla. Majoitustilaa on 6 henkilölle. Kaasuhella, kamiina ja erämaapuhelin. *

Ensimmäisen vaellukseni ensimmäinen taukopaikka 3.4.1992 klo 15.40 - 16.00.
 
 


Hakemisto
 

Sarvioja

Autio- ja varaustupa Kaarnepään huipusta itäkaakkoon Sorvusojan (Sarvioja) länsirannalla. Kaksi huonetta, joista toinen on varaustupana. Majoitustilaa on kummassakin huoneessa noin 10 hengelle. Kaasuhellat ja kamiinat sekä erämaapuhelin. *

Yövyin Sepon ja Juhan kanssa 4.-5.4.1992. Kämppä on tämän jälkeen siirretty uuteen paikkaan ja on nyt varmaan paremmassa kunnossa.

Poikkesin 6.8.2000. kämpässä, jonka sisutus oli muuttunut edellisestä käynnistä. Tuvassa oli vasemmalla ovenpielessä kivistä muurattu takka ja sen kyljessä kamiina. Laverit olivat oikealla sivuseinällä. Vasemmalla seinällä oli ikkuna, jonka edessä pöytä. Myös peräseinällä oli pieni ikkuna.
 
 


Hakemisto

 

Siulanruoktu

Kuuden hengen autiotupa Jaurujoen pohjoisrannalla, korkealla jokitörmällä Siulaojan ja Vongoivanjoen välissä noin 1,5 km jokisuusta länteen. Kaasuhella ja kamiina. *
 

Tuvalle noustaan jokivarresta jyrkkiä rappusia pitkin. Sukset on siis jätettävä kauemmas kämpältä. Tupa on samaa mallia kuin Porttikoskella mutta sauna on muutettu keittiönurkkaukseksi. Väliseinä kämpän ja saunan väliltä on purettu pois ja oviaukko eteiseen tukittu. Kamiina on suuri, hellan mallinen ja vetää aluksi huonosti. Pysähdyimme 30.3.1994 tauolle Sepon ja Mikan kanssa. Vuonna 1998 (16.-17.4) yövyimme Sepon ja yhden muun vaeltajan kanssa. Makuulaveri on vain yhdessä tasossa mutta laverilla oli pari patjaa. Kämppä ei pysy pakkasilla kovin hyvin lämpimänä.
 
 

 Valokuva

Hakemisto

 

Suomunruoktu

Autio- ja varaustupa Suomujoen yläjuoksun itärannalla Kopsusjärvestä noin 3 km koilliseen ja vanhasta museokämpästä noin 200 metriä pohjoiseen. Kaksi huonetta, joista toinen on varaustupana. Majoitustilaa on kummassakin huoneessa noin 10 henkilölle. Kaasuhellat ja kamiinat sekä erämaapuhelin. *

Standardimallinen tupa. Vettä saatavissa alempana virtaavasta Suomujoesta.

Yöpymiset 9.-.10.4.1992 ja 18.-19.4.1998 vaellusten viimeisinä öinä.
 
 


Hakemisto
 

Taajostupa

Päivätupa, jossa on kaksi huonetta viidelle hengelle. Sijaitsee Luulammin tuvalta Kulasjokea noin 3 km koilliseen joen eteläpuolella. Kaasuhella kamiina ja takka. *

Erikoisen mallinen tupa, jonka on rakentanut Kemin taajojat niminen vaellusseura. Tuvassa on kevytrakenteinen eteinen, josta tullaan koko kämpän levyiseen mutta aika kapeaan huoneeseen, jossa oli kamiina. Varsinaisessa tuvassa on vasemmalla ovenpielessä takka ja oikealla kaasuliesi sekä penkkejä. Keskellä peräseinää olevan ikkunan alla on pöytä penkkeineen ja sen kahta puolta makuulaverit. Oikealla puolella on myös ylälaveri.

Vettä on saatavissa hieman alempana, muutaman kymmenen metrin päässä virtaavasta Kulasjoesta, jonka yli on kämpän kohdalla silta. Joenvarressa on aiemmin ollut myös sauna, joka on huonokuntoisena purettu 90-luvulla pois. Pysähdyimme Sepon kanssa lyhyelle tauolle vaelluksella 13.4.1998.
 
Tupa on palanut maan tasalle 11.3.1999.


Hakemisto

 

Tahvontupa

Autiotupa kuudelle hengelle Jaurujokeen pohjoisesta laskevan Tyyrojan varressa noin 200 m Jaurujoesta. Kaasuhella, kamiina ja sauna. Tuvan suljetulla puolella on kansallispuiston valvontatukikohta. *
 

Pieni mutta lämmin kämppä. Päädyssä on veranta, josta sisäänkäynti eteisen kautta: oikealle autio- ja vasemmalle valvontatupaan. Päätyseinällä on ikkuna, jonka alla pöytä. Vasemmalla ovenpielessä kamiina. Lavereilla, jotka ovat kahdessa tasossa, on myös patjoja. Sauna on melko pieni mutta aika hyväkuntoinen. Sauna lämpiää nopeasti mutta vesi hitaasti. Pukuhuonetta tai eteistä saunassa ei ole. Tyyroja virtaa saunan ja tuvan edestä. Tuvan kohdalla ojassa on pieni silta. Yövyin ja saunoin 29.-30.3 sekä 31.3-1.4.1994 ensimmäisenä yönä Sepon, Mikan ja kolmen muun vaeltajan kanssa, toisena yönä kolmestaan Sepon ja Mikan kanssa.

 
Valokuva

Hakemisto

Tammikämppä

Kuuden hengen autiotupa Kopsuslammelta noin 2,5 km etelään Luirojoen rannalla padon kohdalla. Kamiina. *

Kämppä on rakennettu vuonna 1939 alkujaan metsätyömaan varastorakennukseksi. Se on vähän huonokuntoinen ja sisältä ummehtuneen hajuinen. Sisäänkäynti on sivuseinältä. Ovesta vasemmalle on nurkassa suuri, hellan mallinen kamiina ja päätyseinällä ikkuna, jonka alla pöytä. Peräseinällä on makuulaveri yhdessä tasossa. Rakennuksen toinen pääty on puuvarastona. Matkaa Luirojoelle ainakin 200 m. Pysähdyimme lounastauolle Sepon kanssa 17. 4.1998.

Valokuva

Hakemisto
 

Tuiskukuru

Autio- ja varaustupa Tuiskujoen latvoilla joen itärannalla. Kaksi huonetta, joista toinen on varaustupana. Majoitustilaa on kummassakin huoneessa noin 10 hengelle. Kaasuhellat ja kamiinat. *

Standardimallinen tupa melko avoimessa maastossa noin 100 m päässä Tuiskujoesta, jossa on tuvan kohdalla silta. Pysähdyimme lounastauolle sekä vuoden 1992 (9.4.), 1998 (18.4.) että 2000 (3.8.) vaelluksilla .
 

 Valokuva

Hakemisto
 

Vellinsärpimä

Talvikäyttöisessä päivätuvassa on tilaa viidelle ja se sijaitsee Vahtamapään ja Kivipään välistä Luttojokeen laskevan Vellinsärpimäojan itärannalla Pietarivaarasta itään ja Kivipäältä laskevan pienen puron läheisyydessä. Kaasuhella ja kamiina. *

Sisäänkäynti päädystä pienen eteisen kautta. Oikealla puolella ovenpielessä kamiina ja vasemmalla puolella hyllyllä kaasuhella. Vasemmalla sivuseinällä ikkuna, jonka edessä pöytä ja penkit. Peräseinällä pieni ikkuna Peremmällä sivuseinillä ja peräseinällä leveät kiintopenkit.

Kävin tuvassa ja yövyin pihalla teltassa 7.-8.8.2000.
 
 


Hakemisto
 

Vieriharju

Autiotupa kuudelle hengelle Vieriharjun länsirannalla noin 200 m Rakitsahaaran liittymäkohdasta alaspäin Vieriharjun itäpäässä. Kaasuhella ja kamiina. *

Sisäänkäynti päädystä, laveri peräseinällä. Kämpässä on suuri, hellan mallinen kamiina. Pihalla on myös toinen rakennus, joka on ilmeisesti huonokuntoinen sauna. Pysähdyimme kahvitauolle Mikan ja Sepon kanssa 27.3.1994.
 
 


Hakemisto
------------

 

Sallivaara

Autiotupa Sallivaaran poroerotuspaikalla Pokka-Menesjärvi -tien luoteispuolella. Majoitustilaa viidelle. Takka. *

Sisäänkäynti uudehkoon autiotupaan on suoraan päädystä. Kämppä on matala ja sisäkatto keskeltä korkeampi kuin sivuilta. Oven vasemmalla puolella olevassa nurkassa on kivistä muurattu takka. Savupiippu on suora eikä siinä ole edes savupeltiä. Takka ei lämmitä kovin hyvin. Vasemmalla sivuseinällä on pieni ikkuna, jonka alla on pöytä. Ikkunaseinällä myös kiintopenkki. Oikealla sivuseinällä ja peräseinällä on makuulaveri, joka on sivuseinällä kapea.

Pihassa on myös opastustupa, johon sisäänkäynti on sivuseinältä. Keskellä tupaa oli rakennuksen kahteen osaan jakava pitkä pöytä, kuin baaritiski. Oikealla puolella on vähän laveria ja pöytä, jolla on opas- ja vieraskirja sekä esitteitä poroerotuspaikasta ja kansallispuistosta. Vasemmassa päädyssä on halkaistusta tynnyristä tehty iso kamiina ja toinen sisäänkäynti. Vesipaikka on kauempana poroerotuspaikan suunnalla. Yövyimme Sepon kanssa autiotuvassa kahdestaan 20.4. - 21.4.1996.

 Valokuva
 
Sisäkuva

Hakemisto

 

Oahujoki

Autiotupa Oahoaivin itäpuolella, Oahujoen kahden latvahaaran yhtymäkohdassa itärannalla. Majoitustilaa seitsemälle hengelle. Kamiina. *

Tupa on samaa mallia kuin Postijoenlatvalla, hyväkuntoinen ja siisti. Sisäänkäynti on päädystä eteisen kautta. Tuvassa on lakattu lattia ja uudehkot kalusteet. Molemmilla sivuseinillä on ikkunat. Vasemmalla seinällä on pöytä ja ovenpielessä oikealla kamiina. Makuulaverit ovat kahdessa kerroksessa molemmilla sivuseinillä. Kummallakin ylälaverilla on tilaa yhdelle hengelle. Alalaverien välissä on käytävä, joka voidaan sulkea irtonaisilla laverin osilla seitsemänneksi makuupaikaksi. Kämppä lämpiää ja pysyy hyvin lämpimänä. Vettä saa ihan läheltä virtaavasta Oahujoesta. Yövyimme Sepon kanssa kahdestaan 25.-26.4.1996.

 Sisäkuva

Hakemisto

 

Postijoenlatva

Seitsemän hengen autiotupa sijaitsee Naukusselän pohjoispuolella olevan Postijoen latvalta noin 2 km alajuoksulle päin, joen itärannan tuntumassa. Kamiina. *

Tupa on siisti, hyväkuntoinen ja samaa mallia kuin Oahujoella. Laverilla yksi patja. Vettä saa lähellä virtaavasta Postijoesta.

Yövyimme Sepon kanssa kahdestaan 21.4. - 22.4.1996.

 
 Valokuva

 


Hakemisto

 

Morgamoja

Autiotupa ja vuokrakämppä Morgamjoen kurussa vajaat viisi kilometriä Lemmenjokilaaksosta luoteeseen. Autiotuvassa on majoitustilaa kahdeksalle, vuokrakämpässä neljälle. Kamiina ja kaasuliesi. *

Sisäänkäynti rakennuksen vasemmassa päädyssä olevaan autiotupaan on sivuseinän eteisen kautta. Oven vasemmalla puolella seinällä on taso, jolla on kaasuliesi. Ovesta oikealle on kamiina. Vasemmalla seinällä myös ikkuna, joka alla pöytä. Toinen ikkuna on päätyseinässä. Oikealla sivuseinällä yksitasoinen makuulaveri. Vettä on hyvin saatavissa alempana virtaavasta Morgamojasta. Yövyimme Sepon ja kolmen muun henkilön kanssa 24.- 25.4.1996.

 Valokuva

Hakemisto

 

Vaskojoki

Autiotupa ja vuokrakämppä Vaskojokeen laskevan Puordnajoen suulla, itärannan lounaisimmassa niemessä. Majoitustilaa kahdeksalle hengelle. Kamiina. *

Tupa on länsirinteessä komeassa männikössä. Rakennus on poikkeuksellisesti pulpettikattoinen. Sisäänkäynti läntisellä sivuseinällä vuokrakämpän kohdalla olevalta terassilta. Kämppä on hyvässä kunnossa ja siisti, sillä se on remontoitu keväällä 1995. Päädyssä on ikkuna jonka edessä on pöytä ja penkit. Pöydän molemmin puolin on kaksikerroksiset makuulaverit. Tupa on valoisa, sillä myös molemmilla sivuseinillä on ikkunat. Kamiina on varaustuvan väliseinää vasten ja poikkeuksellisesti liitetty muurattuun savupiippuun. Vettä saatavissa kämpän etupuolella virtaavasta Puordnajoesta tai vähän kauempana olevasta Vaskojoesta. Yövyimme Sepon kanssa kahdestaan 23. - 24.4.1996.

  Sisäkuva

Hakemisto

 

Kultahamina

Pitkän mallinen parakkimainen rakennus, johon sisäänkäynti sivuseinältä joen puolelta. Kämpässä on muutama makuupaikka ja päädyssä ikkuna, joka alla on pöytä. Pihassa on myös käymälä sekä lautarakenteinen kota, jossa tulisija ja istuinpölkkyjä.

Hakemisto
 


Karvaselkä

Huoltamaton autiotupa Pokka - Inari maantien varrella (länsipuolella) noin kahdeksan kilometriä Repojoelta pohjoiseen. Kämppäkirjan perusteella tunnetaan myös nimellä "Kummituskämppä". Pysähdyimme Sepon kanssa tuvalla syömässä 26.4.1996. Silloin tuvan puuvarasto oli tyhjä ja tuvan laverit oli tuhottu. Pöytä, penkit ja kamiina olivat vielä tallella. Tuvan lattia oli painunut vinoksi ja tupa oli muutenkin hieman heikkokuntoinen ja epäsiistin oloinen.

Hakemisto
------------

 

Hannukuru

Autio- ja varaustupa Pahakurussa virtaavan Hannujoen pohjoispuolella sijaitsevan järven etelärannalla, Suastunturista luoteeseen ja Pallas-Hetta -reitin tuntumassa. Autiotuvassa on majoitustilaa 16 henkilölle. Kamiina, kaasuliesi ja erämaapuhelin sekä sauna. Omistaja Metsäntutkimuslaitos. *

Standardimallinen tupa melko korkean mäen päällä. Makuulavereilla oli yksi patja, kun yövyin siellä Sepon, Päivin ja yhden vanhan vaeltajan kanssa 23.-24.4.1997. Erämaapuhelimen akkujen lataamista varten pihalla on tolpassa aurinkopaneeli. Sauna on mäen alla, lammen rannalla. Sauna on melko hyväkuntoinen sekä pukuhuone aika siisti ja lämmin.

Valokuva

Hakemisto

 

Pahakuru

Autiotupa (Sandsrömin maja) Pallas- ja Ounastunturiryhmän erottavan Pahakurun laakson pohjoisreunalla noin 4 km Outtakasta itäkaakkoon ja Pallas-Hetta -tunturireitin varrella. Kamiina ja kaasukeitin. Majoitustilaa 10 hengelle. Omistaja Metsäntutkimuslaitos. *

Tuvan päädyssä on terassi josta on sisäänkäynti suoraan tupaan. Ovenpielessä vasemmalla on pöytä ja oikealla kamiina. Oikealla sivuseinällä on myös kaasuliesi. Makuulaveri on vain yhdessä tasossa ja siinä on makuutilaa ehkä reilusti kuudelle. Keskellä peräseinää roikkui porontalja. Veden sulatimme lumesta, sillä lähistöllä ei näyttänyt olevan vesipaikkaa.

Yövyimme Sepon ja Päivin kanssa 24.-25.4.1997.


Hakemisto

 

Tappuri

Autiotupa Ketomellaan menevän reitin varrella noin 1 km Pallas-Hetta -reitistä itään. Hetasta tuvalle on matkaa noin 20 km ja Pallakselta 37 km. Majoitustilaa kahdeksalle henkilölle. Kamiina ja kaasukeitin. Omistaja Metsäntutkimuslaitos. *

Kämppä on siisti ja aurinkoinen. Sisäänkäynti on eteläpäädyssä ja länsiseinällä on suuri ikkuna, jonka edessä pöytä. Ovesta oikealle on kaasuliesi ja nurkassa kamiina. Makuulaveri on yhdessä tasossa peräseinällä koko kämpän leveydeltä. Lattia on maalattu tummanpunaiseksi! Söimme myöhäisen lounaan ja pidimme taukoa Sepon ja Päivin kanssa 24.4.1997. Veden sulatimme lumesta sillä sulaa vettä ei näyttänyt löytyvän lähistöltä.
 
 


Hakemisto

 

Montellin maja

Viiden hengen autiotupa Pallastunturiryhmään kuuluvien Saivokeron ja Vuontiskeron välisessä solassa ja Pallas-Hetta -reitin varrella noin 14 km Pallastunturin matkailumajalta pohjoiseen. Tyydyttävässä kunnossa. Takka. Omistaja Metsäntutkimuslaitos. *

Montellin maja on pieni, vanha kämppä, joka on alun perin vuosisadan alussa alueen luontoa tutkineen Justus Montellin rakentama. Kämppä on tuhoutunut sodassa, mutta rakennettu entisen mallin mukaan uudelleen. Sisäänkäynti on päädystä, takka on ovenpielessä vasemmalla ja makuulaveri peräseinällä. Oikealla sivuseinällä on pieni ikkuna.

Pysähdyimme lyhyelle tauolle Sepon ja Päivin kanssa 25.4.1997.
 
 


Hakemisto

 

Keimiötunturi

Autiotupa kuudelle hengelle kansallispuiston ulkopuolella Keimiöjärven rannalla. Kamiina ja kaasukeitin. Omistaja Metsäntutkimuslaitos. *

Tuvan päädyssä on terassi, jolta sisäänkäynti. Vasemmalla ovenpielessä kaasukeitin ja oikealla kamiina. Vasemmassa sivuseinässä on ikkuna, jonka alla pöytä. Makuulaveri peräseinällä yhdessä tasossa.

Pysähdyimme evästauolle Sepon ja Päivin kanssa päiväretkellä 22.4.1997.
 
 


Hakemisto

 

Ruktajärvi

Kahdeksan hengen autiotupa Stuorrajärven koillispuolella ja Luomusharjun pohjoispuolella sijaitseva Ruktajärven koillisrannalla. Kamiina. *

Tupa on melko uusi, siellä on puhelin ja sitä varten kämpän kulmalla aurinkopaneeli. Piha on hiekkainen ja kämpän edessä on laaja lautatasanne. Sisäänkäynti kapeahkoon tupaan on päädystä. Kämpän vasen etukulma on "sisääntyönnetty" ja kavennetussa päädyssä on eteinen. Makuulavereita on kahdessa kerroksessa, mutta ylhäällä on kaksi erillistä kapeahkoa laveria. Kämpässä on myös kaasuhella. Puuhuone on iso peltikattoinen lato. Pihalla on myös nuotiopaikka pöytineen.

Poikkesimme Sepon kanssa kämpällä 25.8.1992.
 
 


Hakemisto

------------

Aatsa

Autiotupa Könkämäenoon Tarjutunturilta laskevan Aatsajoen läntisessä haarassa sijaitsevan lammen kaakkoisrannalla. Kamiina.*

Kämpän sisäänkäynti on päädystä pienehkön eteisen kautta. Molemmilla sivuseinillä on ikkunat. Ovesta vasemmalle on pöytä ja penkit. Oikeassa on kamiina, joka on tavanomaista Upon kaminaa selvästi suurempi.  Tupa on samaa mallia kuin Kaskasjoella ja Kutukoskella. Muista alueen tuvista poiketen Makuulaverit ovat koko kämpän levyiset ja kahdessa tasossa, joten tilaa on reilusti 10-12 hengelle. Vettä löytyy parisataa metriä  pohjoiseen Aatsajoen sivuhaaran sulapaikasta.

Yövyin, Sepon, Löytynojan Riitan ja Antin sekä viiden muun vaeltajan kanssa 28-29.4.2000.
 


Hakemisto 

Halti

Viiden hengen huonokuntoinen autiotupa Haltitunturin eteläpuolella sijaitsevan järven länsirannalla. Kaasuliesi kamiina ja erämaapuhelin. *

Tuvan päädyssä on lautarakenteinen eteinen, johon on sisäänkäynti rakennuksen sivulta. Eteisen peräosa on ilmeisesti toiminut ennen puuvarastona. Nyt tuvan takana on uusi varastorakennus, jossa on puuvarasto, käymälä ja kolmas pieni varastohuone. Tuvassa ovesta oikealle on tavallista pienempi, pyöreä, yksinkertainen rautakamiina, joka kuitenkin lämmittää ihan hyvin. Ovesta vasemmalla nurkassa on jonkinlainen pieni hyllykkö ja sen vieressä ikkunan alla pöytä. Pöydällä on myös kaasuliesi. Kämpän perällä vasemmalla seinällä on yksi kapea ja hutera laveri. Välissä on kapea käytävä ja sen oikealla puolella leveämpi laveri, jolla on hyvin tilaa kolmelle. Talvella vesi on sulatettava lumesta.

Yövyimme Juhan ja Sepon kanssa kolmestaan 20.-21.4.1995.
 
 


Hakemisto 

Jogasjärvi

Autiotupa Porojärvestä länteen sijaitsevan Jogasjärven kaakkoisrannasta noin 200 m etelään. Autiotuvassa tilaa 4 henkilölle. Takka. Eri rakennuksessa varaustupa. *

Tuvan päädyssä on lautarakenteinen eteinen. Toisessa päädyssä on ikkuna ja sen alla pöytä. Kahden puolen sivuseinillä on laverit, joilla kummallakin on joten kuten tilaa kahdelle hengelle. Kivistä muurattu takka on sisään tultaessa oikealla ovenpielessä. Kämppää on korjailtu aika nykyisin. Ainakin sen lautarakenteinen eteisosa ja katto näyttivät uusilta. Vaikka tupa on aika lähellä järven rantaa, veden joutuu talvella sulattamaan lumesta.

Yövyimme Juhan ja Sepon kanssa kolmestaan 22.-23.4.1995.
 
 


Hakemisto

 

Kalkkoaivi

Entinen rajavartioston tupa on Kalkkoaivitunturin lounaispuolella saksalaisten rakentaman tien päässä. Tupa on höylähirsikenteinen mutta hyvin lämmin ja siisti. Sisäänkäynti on päädystä koko tuvan levyisen melko tilavan eteisen kautta. Ovesta oikealle on Upon kamiina ja poiketen muista alueen tuvista myös kunnolliset kuivaustelineet. Vasemmalla ikkunan alla on pöytä ja penkit. Myös peräseinällä on ikkuna. Sivuseinillä on laverit kahdessa tasossa. Ylälavereilla tilaa vain kahdelle mutta alhaalla tilaa kuudelle. Vettä on mahdollisesti saatavissa läheisestä järvestä, mutta me sulatimme sen lumesta.

Yövyin Sepon sekä Löytynojan Riitan ja Antin kanssa 27.-28.4.2000.
 

Valokuva
 
Sisäkuva

Hakemisto

 

Kaskasjoki

Autiotupa on Tsaibma- ja Juvvatshokaktuntureiden välistä Torisenoon laskevan Kaskasjoen etelärannalla, Kaskasjärvestä noin 2 km alajuoksun suuntaan joen ja sen eteläpuolisen lammen välisellä kannaksella. *

Kutukosken pohjoisempi tupa on siirretty paikalle keväällä 2000. Entinen muoviparakki puretaan, kun tämä siirretty tupa on lopullisesti kunnossa. Ovenpielessä oikealla on uusi upon kamiina, joka takana keittiönurkkaus. Vasemmalla sivusinällä on ikkuna, jonka alla pöytä. Myös peräseinällä on pieni ikkuna. Makuulaveri on yhdessä tasossa, joten nukkumatilaa on vain kuudelle. Käydessämme tuvalla Sepon kanssa 25.4.2000 siellä oli myös kaasuliesi, joka oli ilmeisesti kuitenkin vain tuvalla majailevien rakennusmiesten käytössä. Vettä saa noin sadan metrin päästä tuvalta länteen.

Yövyin Sepon ja kuuden muun vaeltajan kanssa 25-26.4.2000 vielä vanhassa parakissa. Uudessa tuvassa yöpyi rakennusmiesten lisäksi neljä vaeltajaa.
 
 


Hakemisto

 

Kobmajoki

Kuuden hengen autiotupa Seitalompolon länsipuolella Kobmajohkan varrella. Vuonna 1993 rakennettu tupa korvaa Somaslompolon eteläpäässä sijainneen Somaksen autiotuvan. Erämaapuhelin. *

Kämppä on kokonaan uusi ja hieno. Sisältäkin se on valoisa ja siisti. Päädyssä on koko kämpän levyinen eteinen. Itse kämpässä on molemmilla sivuilla kaksikerroksiset laverit. Lavereiden välissä päädyssä on ikkuna ja sen alla pieni pöytä. Ovenpielessä oikealla on kamiina ja vasemmalla kaappi, jonka päällä kaasuhella. Vasemmalla sivusinällä on ikkuna, jonka alla pöytä.

Pysähdyimme lounastauolle Juhan ja Sepon kanssa 22.4.1995.
 
 


Hakemisto

 

Kutukoski

Autiotupa on Kalkkoaivista luoteeseen Ylimmäisen Vuontisjärven pohjoiskärjessä. *
Tupa on lämpimällä ja suojaisalla paikalla, sillä heti tuvan takana, pohjoisen puolella on korkea mäki.

Tupa on samaa mallia kuin Kaskasjoelle siirretty. Ovenpielessä oikealla on kamiina ja vasemmalla  sivusinällä on ikkuna, jonka alla pöytä. Perällä on kolme "kerrossänkyä" ja niiden alla vielä yksi laverilevy, josta voidaan mahdollisesti virittää yksi lisäpaikka. Vettä sai tuvan edustalta järveen kairatusta avannosta. Muulloin järvestä laskevan joen suulta.

Yövyin Sepon ja neljän muun vaeltajan kanssa 26-27.4.2000.
 
 


Hakemisto

 

Lossu

Kuuden hengen autiotupa Lossujärven rannalla lähellä Norjan rajaa, Urttasvaaran eteläpuolella. Korjattu vuonna 1992. Kamiina ja erämaapuhelin. *

Kämppä on siisti ja pysyy hyvin lämpimänä. Nukkumalaverit olivat kahtena "kerrossänkynä", joiden välissä oli käytävä. Vettä ei talvella ole saatavissa, vaan se on sulatettava lumesta.

Yövyin Juhan, Sepon ja kolmen muun vaeltajan kanssa 19.-20.4.1995.
 
 


Hakemisto
 
 

Meekojärvi

Autiotupa Porojärven laakson länsipäässä sijaitsevien Meekon- ja Skadjajärvien väliseen salmeen lännestä laskevan Pierfejoen kaakkoisrannalla, noin 500 m joen suistosta. Majoitustilaa 6 henkilölle. Tupa sijaitsee puuttomalla tunturialueella. Kamiina. *

Tupa on melko siistissä kunnossa. Sisäänkäynti päädystä. Ovensuussa oikealla on kamiina ja oikealla sivuseinällä on ikkuna, jonka edessä on pöytä. Myös toisella sivuseinällä on ikkuna, jonka alla on istuinpenkki. Peräseinällä on makuulaveri yhdessä tasossa.

Pysähdyimme Juhan ja Sepon kanssa lyhyelle tauolle 23.4.1995.
 
 


Hakemisto
 

Pingiskoski

Neljän hengen autiotupa Lätäsenon länsirannalla noin 10 km Hirvasvuopiosta alaspäin Nieritalon kohdalla. Kamiina. *

Pieni, lautarakenteinen punaiseksi maalattu parakki. Sisäänkäynti suoraan päädystä sisään. Vasemmalla kulmassa pieni rautainen sylinterin mallinen kamiina. Oikealla sivuseinällä pieni pöytä ja kulmassa kaappi. Myös peräseinällä laverin yläpuolella pieni ikkuna. Laverilla myös pari patjaa ja huopaa.

Kävimme Sepon kanssa ja söimme lounasta 28.4.2000.


Hakemisto
 

Pihtsusjärvi

Autio- ja varaustupa sijaitsee Pihtsusjärven (Pihtsosjavri) itäpuolella Rassajapuron pohjoispuolella. Kaksihuoneinen hirsimaja, jonka autiotuvassa on majoitustilaa 12 hengelle ja varaustuvassa 10 hengelle. Kaasuliesi kamiina ja erämaapuhelin. *

Tupa Saariselältä tuttua standardimallia. Myös talvella vettä on saatavilla järvestä, jos vain löytää avannon. Pysähdyimme Juhan ja Sepon kanssa ruokatauolle 20.4.1995 ja jatkoimme matkaa Haltin majalle. Yövyimme Haltilta tullessa 21.-22.4.1995 yhden muun vaeltajan kanssa.

 Valokuva 1
 
Valokuva 2

Hakemisto

Ropi

Autiotupa Ropijärveen pohjoisesta laskevan Ropijoen itärannalla, Ropitunturin ja Akkispahdan välissä .*

Kämpän sisäänkäynti on päädystä pienehkön eteisen kautta. Molemmilla sivuseinillä on ikkunat. Ovesta vasemmalle on pöytä ja penkit. Oikeassa kulmassa on kamiina, joka on tavanomaista Upon kaminaa selvästi suurempi. Keittotaso on ikkunan alla lähempänä lavereita. Makuulaverit ovat peremmällä sivuseinillä kahtena kerrossänkynä, joiden välissä on käytävä. Kullekin laverille sopii reilusti kaksi henkeä mutta ei kunnolla kolmea, vaikka joidenkin tietojen mukaan kämpässä on tilaa 12 hengelle. Vettä saa varmimmin reilun parinsadan metrin päästä Ropijoen alajuoksulta joen sulapaikasta.

Yövyin, Sepon, Löytynojan Riitan ja Antin kanssa 24-25.4.2000.
 

Valokuva
 

Hakemisto

Saarijärvi

Autio- ja varaustupa Salmivaarojen ja Kuonjarvarrin välissä olevan Saarijärven (Suolojavri) länsipäässä lähellä Norjan rajaa. Autiotuvassa on tilaa 10 henkilölle samoin kuin varaustuvassakin. Kaasuleisi, kamiina ja erämaapuhelin. *

Kämpän sisäänkäynti on idän puolella. Varauspuoli on oikealla ja autiotupa vasemmalla. Välissä on koko kämpän levyinen ja parin metrin pituinen eteistila. Peräseinällä ja vasemmalla sivuseinällä on ikkunat. Oikealla sivuseinällä on makuulaveri yhdessä tasossa.

Yövyin Juhan, Sepon ja muutaman muun vaeltajan kanssa 18.-19.4.1995.
 
 


Hakemisto
 

Terbmisjärvi

Autio- ja varaustupa Terbmisjärven pohjoisrannalla Salmikurusta laskevan puron länsipuolella. Kaksihuoneinen hirsitupa, jossa autiotuvan puolella on majoitustilaa 8 ja varaustuvassa 10 henkilölle. Kaasuleisi, kamiina ja erämaapuhelin. *

Sisustukseltaan kämppä on omaperäinen. Sisään tullaan sivulta varaustuvan kanssa yhteisestä eteisestä. Kamiina on vasemmalla, varaustuvan vastaisen väliseinällä syvennyksessä ja sen edessä ikkunan alla on pöytä. Myös toisella sivulla ja päädyssä on ikkunat. Kahden puolen seinustoilla on kaksikerroksiset makuulaverit. Kämppä on muutamia vuosia sitten uusittu ja aika siisti. Tupa on lähellä järven rantaa, joten vettä on hyvin saatavissa.

Yövyin Juhan, Sepon ja kolmen eläkeikäisen "vaeltajan" kanssa 23.-24.4.1995.
 
 


Hakemisto


Lahtinen

Huoltamaton autiotupa Peltojoen länsirannan polun varressa noin 9 km Muotkanruoktulta ylävirtaan, suunnilleen siinä kohdassa, jossa joki haarautuu kahdeksi uomaksi. Tilaa 1-2 henkilölle. Kamiina. Huussi.

Pieni kämppä on rakennettu suurista hirsistä, mutta se on vähän hataran näköinen. Sisäänkäynti tupaan on joenpuoleisesta päädystä. Vasemmalla ovenpielessä on pieni kulmikas kamiina. Peräseinällä ja oikealla sivuseinällä on kapeat ja huterat laverit. Kämpän sisämitat ovat suunnilleen 1,8 * 1,8 m, joten tilaa on kunnolla vain yhdelle hengelle.  Kävin joen toiselta puolelta nopeasti katsastamassa kämpän 2.8.1999, en huomannut pikaisen tarkastuksen aikana missään puuvarstoa. Joen yli pääsee kämpän kohdalta kahlaamalla ja matalan veden aikana uoman haarautumiskohdassa myös joten kuten kuivin jaloin kiviä pitkin.
 
 


Hakemisto

Kiellaroaivi

Aiemmin rajavartioston käytössä ollut tupa on nyt avoin autiotupa. Se on Kiellajoen itäpuolella kohdassa, jossa Stuorraäytsijoki laskee Kiellajokeen. Tupa on noin puoli kilometriä joelta itään, mäen takana olevien lampien länsipuolella. Merkitty GT-karttaan. Tilaa 4-5 henkilölle. Kamiina. Huussi.

Sisäänkäynti tupaan on sen eteläpäädyssä olevan eteisen kautta. Tuvassa ovesta vasemmalle on kamiina, peräseinällä on makuulaveri, jolla kaksi patjaa. Itäisen sivuseinän ikkunan alla on pöytä ja penkit sekä ovenpielinurkassa hyllyjä, joilla astioita, kynttilöitä ym. roinaa. Tuvalla ei ole erillistä puuvarastoa, vaan polttopuita säilytetään pienessä eteisessä, josta löytyy myös kirves ja saha. Ulkoa saataa löytyä lisää pölkkyjä.

Tupa oli varsin siisti käydessämme siellä Sepon kanssa 5.8.1999.
 

Valokuva
 

Hakemisto

LÄHTEET:
* Metsähallituksen retkeilyopas.